Ísť na účte do mínusu je čoraz drahšie

Aktuálny všeobecný trend klesania úrokov nezasiahol všetky bankové produkty. V posledných mesiacoch totiž začali stúpať úroky pri takzvaných kontokorentných úveroch, ktoré ľudia platia vždy, keď sa na svojom účte ocitnú v mínuse. Mesačne takto prídu maximálne o pár eur, ale vzhľadom na počet ľudí, ktorí službu využívajú, ide celkovo o podstatný biznis.

01.07.2013 13:01
peniaze, úver, poplatky, platba, zdravotníctvo,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

V priemere je mínusový zostatok na účte úročený podľa údajov Národnej banky Slovensku asi na úrovni 12,7 percenta. Ľudia sa však často stretávajú s takmer 19-percentným úrokom a, naopak, v akciách môže úročenie výrazne poklesnúť. Banky v minulosti tvrdili, že pri úročení prečerpania na účte vychádzajú z podmienok na finančných trhoch. Finančné domy už práve preto v poslednom čase zlacnili spotrebné úvery či hypotéky, ale sadzby pri prečerpaní aktuálneho zostatku dole nešli, aj keď sa týkajú mnohých ľudí.

„Približne štvrtina klientov, ktorí majú bežný účet, využíva aj povolené prečerpanie,“ povedal Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne. V najväčšej slovenskej banke je úroková sadzba na povolenom prečerpaní 18,9 percenta ročne. Finančný dom mal ešte koncom roka 2010 za povolené prečerpanie ročný úrok na úrovni 17,9 percenta. Podobne vysoké úroky sú aj v iných finančných domoch.

„Z pohľadu ceny zdrojov si dnes banky na trhu požičiavajú lacnejšie. Z môjho pohľadu je tak dvíhanie úrokov snahou zvyšovať výnosy, o ktoré prišli vplyvom legislatívnych zmien,“ uviedol Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančná Hitparáda. Bankový odvod len v minulom roku znížil všetkým finančným domom ziskovosť o 170 miliónov eur. Banky tiež tvrdo bojujú o klientov znižovaním úrokov pri hypotékach a spotrebných úveroch.

„Klient platí úrok len z vyčerpanej sumy a len za obdobie, v ktorom povolené prečerpanie reálne využíval,“ upozornil Frimmer. Konkrétne, ak by bol klient banky 20 dní v mínuse sto eur, tak na úrokoch finančnému domu zaplatí necelé euro. Možnosť ísť na účte do mínusu je napriek vysokým úrokom obľúbená aj u zákazníkov ostatných bánk. „Voliteľne prečerpania aktívne využíva 80-tisíc klientov,“ potvrdila Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky. Tento finančný dom tiež štandardne svojim klientom ponúka prečerpanie účtu za ročný úrok 18,9 percenta.

Všetky banky tiež ponúkajú ľuďom prostredníctvom kreditných kariet možnosť získania bezúročných pôžičiek na obdobie trvajúce okolo päťdesiat dní. „To znamená, že ak klient zaplatí v danej lehote vyčerpané peniaze, banka mu ich neúročí,“ povedala Zuzana Eliašová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny.

Podľa posledných štatistík čistý zisk 26 finančných domov na Slovenku ku koncu marca 2013 klesol takmer o 10 percent na 128 miliónov eur. Hlavný zdroj príjmov bánk, čisté úrokové výnosy klesli aj v roku 2013 medziročne o 4 percentá. Druhý najvýznamnejší zdroj príjmov, čisté výnosy z poplatkov zostali na rovnakej úrovni ako pred rokom a medziročne stúpli o 0,6 percenta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba