V zahraničí pohľadajte bankomat rovnakej značky

Čoraz viac ľudí si do zahraničia namiesto vyššej sumy v hotovosti nosí radšej platobnú kartu. Až na mieste si vyberú potrebnú sumu z bankomatu alebo využívajú kartu na platby v obchodoch či reštauráciách.

12.06.2013 06:30
Peniaze, plat, mzda
Ilustračné foto.
debata (1)

Banky si za zahraničné výbery z bankomatov účtujú vyšší poplatok, ako keď si peniaze vyberáme na Slovensku. Viaceré banky si za takýto výber účtujú poplatok, ktorý sa vypočíta ako isté percento z vyberanej sumy. Majú pritom stanovený aj minimálny poplatok, ktorý klientovi strhnú, keby si vyberal nižšiu sumu.

Vďaka európskej regulácii môžu ušetriť ľudia, ktorí sa vyberú na dovolenku do krajín eurozóny. Za výber z bankomatu tu zaplatia rovnako, ako keby vyberali peniaze na Slovensku z cudzieho bankomatu.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako si v zahraničí zabezpečiť platobnú kartu.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Viaceré banky umožňujú svojim klientom vyberať peniaze v zahraničí lacnejšie, ak využijú bankomat patriaci do rovnakej bankovej skupiny. Napríklad klienti Slovenskej sporiteľne, ktorí využívajú Osobný účet, môžu bezplatne vyberať peniaze v bankomatoch skupiny Erste. Tá má pobočky napríklad v Česku, Rakúsku, Maďarsku či Chorvátsku.

Najvýhodnejšie je na dovolenke platiť kartou. Väčšina ľudí má poplatky za platby kartou už zahrnuté v mesačnom poplatku za využívanie svojho účtu. To znamená, že aj keď kartou zaplatia v zahraničí, banky im za to nezaúčtujú dodatočný poplatok. V porovnaní s tým, keby si klient peniaze vymenil v zmenárni, dokonca získa pri platbe kartou výhodnejší kurz. „Transakcie kartou sú zúčtované štandardne výhodnejším kurzom ako výmena hotovosti a v pochybných zmenárňach sa môžete vystaviť riziku falšovaných peňazí, ochranné prvky miestnej meny totiž nemusíte poznať,“ tvrdí Dana Škublová z ČSOB.

Aj keď je používanie platobnej karty bezpečnejšie, ako nosiť so sebou veľkú sumu peňazí, aj na kartu si treba dávať pozor. Predovšetkým by sme ju nemali spúšťať z očí. Ak ju dáme čašníkovi, ktorý s ňou odíde k pokladnici, postačí mu, ak si z nej opíše údaje a môže ju využiť na platby na internete. Pri zadávaní PIN kódu by sme zase mali rukou zakryť klávesnicu, aby nikto nemohol odpozorovať náš PIN.

Klientom, ktorým na dovolenke ukradnú kartu, banky ponúkajú jej expresné znovuvydanie a doručenie aj do zahraničia. Dovolenkár si však za to musí zaplatiť. Preto je lepšie, ak má so sebou viacero kariet, ktoré však nenosí spolu. Predíde tak tomu, že sa v prípade krádeže ocitne bez peňazí. Ukradnutú či stratenú kartu je však vždy potrebné dať ihneď zablokovať, preto by mal mať každý vo svojom telefóne uložené číslo na svoju banku.

Výbery z vlastnej siete sú lacnejšie

Slovenská sporiteľňa

  • Majitelia Osobného účtu majú možnosť bezplatne a v neobmedzenom počte vyberať hotovosť platobnou kartou v bankomatoch skupiny Erste v zahraničí (Rakúsko, Maďarsko, Česká republika, Chorvátsko, Rumunsko, Srbsko, Ukrajina, Čierna Hora, Moldavsko, Bosna a Hercegovina, Macedónsko).

UniCredit Bank

  • Klienti, ktorí vyberajú hotovosť z bankomatov bánk patriacich skupine UniCredit, ktorá je zastúpená v 22 krajinách strednej a východnej Európy, majú tieto výbery zahrnuté spravidla vo väčšine balíkov služieb. Medzi krajiny, kde UniCredit pôsobí, patria i dovolenkové destinácie ako Chorvátsko, Slovinsko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Taliansko či Rakúsko. Ak teda klient UniCredit Bank vyberie hotovosť z bankomatu banky skupiny UniCredit a je majiteľom vybraných balíkov služieb, za výber hotovosti neplatí žiaden poplatok. Majitelia bežných účtov, resp. klienti, ktorí prekročia bankou stanovený počet výberov zahrnutých v cene balíka, zaplatia za výber z bankomatu skupiny UniCredit 0,30 eura.

ČSOB

  • Klienti ČSOB ušetria, ak v Bulharsku, Poľsku, ČR, Maďarsku, Srbsku, Rusku či Belgicku vyhľadajú bankomat skupiny KBC. Výber ich tak bude stáť rovnako ako výber z bankomatu ČSOB na Slovensku. Ak ho nemajú v balíku služieb, zaplatia zaň 0,20 eura.

OTP Banka

  • Výber hotovosti z bankomatov OTP skupiny stojí 1,30 eura. Týka sa krajín Maďarsko (OTP Bank Nyrt), Bulharsko (DSK Bank), Chorvátsko (OTP banka Hrvatska), Rumunsko (OTP Bank Romania), Srbsko (OTP banka Srbija), Ukrajina (CJSC OTP Bank), Čierna hora (Crnogorska komercijalna banka) a Rusko (OAO OTP Bank).

VÚB banka

  • Pri používaní debetnej bezkontaktnej karty VISA Inspire od VÚB v zahraničných bankomatoch skupiny Intesa Sanpaolo (Albánsko, Bosna a Hercegovina, Egypt, Chorvátsko, Maďarsko, Rumunsko, Rusko, Slovinsko, Srbsko, Taliansko, Ukrajina) majú klienti výber hotovosti zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba