VÚB banka zaplatí klientom, ktorí si do nej prenesú účet

Preniesť účet z jednej banky do druhej možno podobne ako sa prenášajú telefónne čísla medzi mobilnými operátormi. S tým rozdielom, že klient banky dostane nové číslo účtu. VÚB banka rovnako v júni klientom, ktorí si do nej prenesú účet, aj zaplatí.

06.06.2013 13:24
banka, poplatky, poplatok, účet Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Klienti môžu získať maximálne 30 eur v závislosti od počtu vykonaných pohybov na účte počas prvých piatich mesiacov. Za každý pohyb klient získa jedno euro. Banka odmení všetky prijaté bezhotovostné platby, vklady na účet, platby u obchodníka, výbery hotovosti, trvalé príkazy a inkasá aj bezhotovostné prevody. „Súčasne ponúkame príležitosť nadobudnúť tridsaťeurový bonus aj klientom, ktorí si prenesú z inej banky trvalé príkazy, súhlasy na inkaso a prevodné príkazy na už existujúci účet vo VÚB banke,“ tvrdí vedúci oddelenia depozitných produktov VÚB banky Vladimír Hriz.

Banka bude odmenu vyplácať každý mesiac až kým nedosiahne celkových 30 eur. Bonus možno získať na Flexiúčte, účtoch pre mladých Start konto a Start Generation, Senior konte pre poberateľov dôchodkových dávok, ako aj na bežnom účte v eurách.

Banka si za prenesenie účtu nepýta žiaden poplatok. Klientom preplatí aj poplatok za úradné overenie žiadosti. Noví klienti majú navyše v prvom mesiaci vedenie účtu bez poplatkov.

Ako preniesť účet z jednej banky do druhej

1. Vysporiadajte si všetky záväzky na účte v pôvodnej banke

Ak chcete pôvodný bežný účet zrušiť, skontrolujte si, či na ňom nemáte nevysporiadané záväzky alebo iné povinnosti. Pôvodná banka nemusí povoliť zrušenie bežného účtu, ak ste napríklad na účte v mínuse, alebo na účte ešte „dobiehajú“ nákupy cez platobnú kartu, alebo tomu bránia iné povinnosti voči banke. V takom prípade aj po otvorení nového účtu môže byť Váš pôvodný bežný účet vedený dovtedy, pokiaľ si nevysporiadate záväzky voči pôvodnej banke.

Ak si aj po presune chcete pôvodný bežný účet ponechať, ubezpečte sa, že na ňom máte dosť peňazí na plnenie trvajúcich záväzkov.

2. Nájdite si účet v novej banke, ktorý vyhovuje Vašim potrebám

Vyberte si novú banku a opýtajte sa na jej služby spojené s bežným účtom, aby ste si ich porovnali so službami využívanými so svojim doterajším bežným účtom. Čím sú služby podobnejšie, tým je presun bežného účtu jednoduchší.

Opýtajte sa, či nová banka realizuje trvalé príkazy v takých intervaloch, aké máte nastavené, alebo či spolupracuje so spoločnosťami, v prospech ktorých máte nastavené inkaso. Ak nie, je možné, že nová banka Vás bude musieť požiadať o spoluprácu, napríklad si budete musieť zmeniť interval trvalých príkazov.

3. Vyplňte žiadosť o Presun účtu a odovzdajte ju v banke

Pokiaľ chcete, aby žiadosť zaslala nová banka za Vás pôvodnej banke, je potrebné úradne overiť Váš podpis na žiadosti (napr. u notára alebo na matričnom úrade). Ak sa chcete vyhnúť nákladom za úradné overenie podpisu, môžete žiadosť zaniesť pôvodnej banke osobne. Nová banka Vám na požiadanie poskytne všetky potrebné informácie spojené so zmenou bežného účtu, prípadnými jej poplatkami spojenými s presunom, ako aj povinnosťami novej i pôvodnej banky. Žiadosť si možno stiahnuť z internetovej stránky Slovenskej bankovej asociácie.

4. Nechajte banky pracovať za Vás

Nová banka a pôvodná banka budú spolupracovať tak, aby celý proces presunu bol bezproblémový a bez neodôvodnených prieťahov. Banky Vás chcú chrániť pre rizikami, ktoré nemôžu ovplyvniť, preto sa môže stať, že celý proces bude trvať aj viac ako mesiac – veď nikto by sa nepotešil, ak by inkaso bolo zaplatené z pôvodného aj z nového účtu, alebo dokonca nezaplatené vôbec len preto, že sťahovanie účtu sa udialo rýchlo, počas jedného kalendárneho mesiaca.

Zdroj: Slovenská banková asociácia

3 debata chyba