Banky predstavili účet pre chudobných

Banky na príkaz štátu už predstavili štátom nariadené účty spoplatnené mesačne jedným eurom. Má sa tak vyriešiť problém, keď podľa Bruselu je účet v banke z dôvodu nízkych príjmov ľudí nedostupný pre viac ako dvestotisíc Slovákov. Týmto ľuďom v prípade sezónnych prác nemajú zamestnávatelia kam posielať výplatu, účty za chod domácnosti platia problematicky a na mobil vraj musia rovno zabudnúť.

03.06.2013 09:55
euro, minca, kríza, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (26)

„Ak má niekto mesačne jediný príjem dávku v hmotnej núdzi vo výške 60 eur, tak platiť za účet v banke je pre neho príliš drahé,“ povedala sociologička Zuzana Kusá zo Slovenskej akadémie vied.

Základný balík za euro mesačne

Navyše ľudia s nízkym príjmom nedokážu splniť podmienky na vedenie účtu zadarmo, balíky služieb sú pre nich príliš drahé, a tak majú každú operáciu vysoko spoplatňovanú. Od júla tohto roka sa tento problém aspoň sčasti pokúsi riešiť štátom nariadený účet za jedno euro.

Ten musia finančné domy zriadiť každému záujemcovi s mesačným príjmom do úrovne minimálnej mzdy, čo je aktuálne 337,70 eura v hrubom. Po zaplatení všetkých odvodov tak chudobní ľudia nemôžu na účet za jedno euro mesačne poslať viac ako 292,48 eura.

Účet za jedno euro finančné domy označujú ako základný bankový produkt, ktorý obsahuje riadenie a vedenie bežného účtu v eurách. Klienti tiež získajú jeden mesačný výpis z účtu doručený poštou a debetnú platobnú kartu s denným limitom výberu v ČSOB Banke na úrovni 250 eur. Čo sa týka platobných transakcií, tak účet za jedno euro obsahuje jednu hotovostnú operáciu, tri bezhotovostné platby, tri výbery z bankomatov a desať platieb kartou. „Ťažko predpovedať, aký bude záujem ľudí, faktom však je, že v minulosti bol o podobný druh služby minimálny záujem,“ skonštatovala Zuzana Eliašová hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny.

Záujem bol v minulosti nízky

Konkrétne prvý základný bankový produkt z dielne bývalého ministra financií Jána Počiatka (Smer) si zriadilo len päť ľudí. Prvá Ficová vláda však bankám nestanovila výšku ceny základného bankového produktu, čím slovenským finančným domom umožnila torpédovať tento štátom nariadený produkt príliš vysokou cenou.

Ešte v roku 2011 ako jediná ponúkala prvý bankový produkt za 2,55 eura mesačne dnes už na Slovensku neexistujúca Dexia banka. Všetky ostatné finančné domy ponúkali spoločný bankový produkt za ceny vyššie v porovnaní s ich základnými balíkmi. Druhá Ficová vláda už konala v súlade so zámerom Bruselu sprístupniť bankové služby aj chudobným občanom Európskej únie a natvrdo stanovila cenu na úrovni jedného eura.

„Každý občan Európskej únie bez ohľadu na svoju finančnú situáciu by mal mať právo na základný bankový účet,“ povedal eurokomisár pre vnútorný trh a služby Michel Barnier. Podľa štúdie Európskej komisie nemá na Slovensku bankový účet dvadsať percent ľudí, čo je viac ako milión ľudí. Z prieskumu tiež vyplýva, že tri štvrtiny ľudí nemajú účet preto, lebo ho jednoducho nechcú mať a „len“ dvestotisíc občanov pre nízky príjem.

Časť ľudí chce výplatu na ruku

Skúsenosti firiem tiež hovoria o tom, že niektorí zamestnanci nemajú radi účty v bankách. „Stretávame sa s prípadmi, že ľudia chcú pracovať len za hotovosť, lebo sú na ňu zvyknutí a ničomu inému nedôverujú,“ potvrdil Rastislav Machunka, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

Podľa sociologičky však prístup k bankovému účtu môže pomôcť nízko príjmovým skupinám začleniť sa do spoločnosti. „Na záujemcov o prácu bez bankového účtu pozerajú firmy s nedôverou,“ uviedla Kusá. Upozorňuje však, že lacný účet môže chudobným ľuďom priniesť aj problémy, lebo s chudobou sú spojené často aj vysoké dlhy a exekúcie. „Exekútor nepozerá na to, či ide o jediný príjem človeka a peniaze na účet zablokuje, čo sa v prípade hotovosti nemôže stať,“ upozornila Kusá. Na Slovensku je aktuálne veľký problém s nebankovkami exekvujúcimi hlavne dôchodcov pre nesplácanie drahých pôžičiek.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba