O peniaze z účtov prišlo tento rok sto Slovákov

Od začiatku tohto roku čelili klienti slovenských bánk dvom vlnám útokov zameraných na ukradnutie peňazí z osobných účtov.

21.03.2013 12:38
bankomat Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Za necelé tri mesiace tohto roku zlodeji napadli už 27 bankomatov. Na porovnanie za celý minulý rok stihli „len“ 28 bankomatov a tak ide o jeden z najvýraznejších útokov na účty ľudí v histórií Slovenska. Zlodeji sa k bezpečnostným údajom z platobných kariet dostávajú najčastejšie pri výbere peňazí z bankomatu prostredníctvom takzvaných skimmovacích zariadení.

„Na Slovensku je dnes v obehu viac ako 4,5 milióna platobných kariet a od začiatku roka bola skimmingom postihnutá približne stovka klientov,“ povedal výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie Ladislav Unčovský. Výšku ukradnutých finančných prostriedkov finančné domy nezverejňujú. „Najviac ohrození sú ľudia v hlavnom meste, ale zaznamenali sme aj prípady v ďalších častiach Slovenska,“ povedal hovorca polície Michal Slivka.

Zlodeji fungujú v organizovaných medzinárodných skupinách a na špinavú prácu sú využívaní menej inteligentní ľudia prevažne z nových členských krajín Európskej únie. Tí pre zlú sociálnu situáciu nemajú problém za peniaze od vyššie postavených členov mafie vycestovať na Slovensko a montovať skimmovacie zariadenia na bankomaty. Ohrozené sú najmä bankomaty mimo obchodných centier a pobočiek bánk. Teda všade tam, kde páchateľom nehrozí nasnímanie bezpečnostnou kamerou. "Treba povedať, že bezpečnostná kamera nie vždy monitoruje priestor pred bankou celých dvadsaťštyri hodín a ak je páchateľ proti slnku, záznam môže byť taký nekvalitný, že sa na jeho základe bude dať veľmi ťažko niekto identifikovať,“ upozornil Slivka.

Polícii sa napriek tomu podarí veľakrát chytiť ľudí montujúcich skimmovacie zariadenia priamo na bankomaty, za čo im hrozí niekoľkoročné väzenie. Slovenské bezpečnostné zložky sa však zameriavajú na „pešiakov“ a tých dokážu nahradiť ďalší ľudia. Samotní šéfovia sa nachádzajú nielen mimo Slovenska, ale aj Európskej únie a na ich dolapenie je potrebná medzinárodná spolupráca.

Systém totiž funguje tak, že slovenským klientom ukradnuté údaje sú hneď po získaní odosielané do krajín ako Keňa, Thajsko či Brazília, kde ďalší ľudia po zhotovení falošných kariet začnú realizovať výbery. V týchto krajinách na rozdiel od štátov v Európskej únii totiž platobné karty nemusia obsahovať ochranný čip a výroba falošných kariet je tak veľmi jednoduchá. „Treba povedať, že vždy, keď sa preukáže ukradnutie peňazí prostredníctvom skimmingu, banka klientovi ukradnuté peniaze vráti,“ ubezpečil Unčovský.

Skimmre sú malé zariadenia, ktoré čítajú dáta z magnetického prúžku platobnej karty a zlodeji ich montujú priamo na bankomaty. Zariadenie po skopírovaní údajov z magnetického prúžku však nedokáže zistiť PIN kód karty. Okrem skimmrov sú tak na bankomaty montované aj minikamery, najčastejšie čiernobiele, s veľmi nízkym rozlíšením, ktoré zachytávajú proces vypĺňania PIN kódu. Cena týchto zariadení sa na čiernom trhu pohybuje v rozmedzí od desať do päťdesiat dolárov za kus a na ich výrobu sa špecializujú najmä lokálne fabriky v Číne.

Technologickým vrcholom pri neoprávnenom získavaní PIN kódu je využívanie falošných klávesníc. PinPad býva dokonalou kópiou originálnej klávesnice a po namontovaní na bankomat nemá klient nijakú šancu odhaliť falošnú klávesnicu. Na zvýšenie ochrany vlastných peňazí banky ľuďom odporúčajú mať aktivovaný nižší denný limit výberu a notifikáciu pomocou SMS správ. V takom prípade totiž klient dokáže finančnej inštitúcií okamžite nahlásiť ukradnutie peňazí a následne zablokovať kartu pred ďalším zneužitím. Bezpečnostné opatrenia prijali aj samotné finančné domy. „Banka používa softvér na odhalenie neštandardných platobných transakcií a kontroluje tiež to, či naše bankomaty neboli mechanicky upravené,“ uzavrel Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba