Banky v cudzine budú pre Slovákov dostupnejšie

Slovák pri platbe zo zahraničia na Slovensko platí vyšší bankový poplatok, ako keby pôsobil v tuzemsku. O rok sa má táto nerovnosť skončiť.

12.02.2013 12:02
výpis, účet, pero, ruka, banka Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Nové pravidlá vytvoria predpoklady pre integrovaný európsky trh bankových prevodov a inkasných platieb bez toho, aby sa rozlišovalo, či ide o vnútroštátne, alebo cezhraničné transakcie,“ povedal Andrej Králik zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. V rámci systému SEPA sa totiž všetky platby z účtu budú vykonávať rovnako jednoducho bez ohľadu na to či boli realizované doma, alebo v zahraničí. „Používateľom tak bude stačiť jeden bankový účet, jedna platobná karta, jedna úhrada a jedno inkaso,“ doplnil výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie Ladislav Unčovský.

Samotná realizácia platieb by mala trvať rovnako dlho ako v prípade domácich transakcií. Tento systém tak ľuďom v prípade záujmu umožní bez problémov prejsť na lacnejšie účty bánk v zahraničí. „Zvýšenie konkurencie je tiež jedným z cieľov SEPA,“ povedal Králik. V roku 2016 sa do systému pridajú aj ďalšie krajiny Európskej únie, ktoré doteraz nemajú zavedené euro.

Poslednou zmenou pre ľudí od roku 2016 bude, že pri inkasách už nebudú zadávať súhlas na sťahovanie peňazí z účtu priamo v banke, ale ten vznikne automaticky po podpise zmluvy napríklad s mobilným operátorom. „Neoprávnenému sťahovaniu peňazí z účtu budeme zamedzovať vyzvaním na potvrdenie pravosti prvej inkasnej platby,“ povedal Unčovský. To by mohlo prebehnúť napríklad formou SMS správy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba