Platobná karta niekedy vystačí aj ako poistenie

Plastová karta môže na dovolenke poslúžiť nielen na výber peňazí či platbu v obchode, ale aj ako poistka. Zabezpečenie života, zdravia či batožiny sa dá k debetnej alebo kreditnej karte prikúpiť vo väčšine bánk.

12.06.2009 23:40
rika, zlomenina, zranenie, nemocnica, úraz Foto:
K niektorým drahším a hodnotnejším kreditným kartám pridávajú banky poistenie automaticky ako bonus.
debata

K niektorým drahším a hodnotnejším kreditným kartám pridávajú banky poistenie automaticky ako bonus. Majiteľ karty ho zaplatí v ročnom poplatku za vydanie karty. „Poistenie pri cestách do zahraničia je platné počas celej doby platnosti karty,“ spresnila hovorkyňa ČSOB Tereza Molnár-Copláková.

Ku kartám bez poistenia ponúkajú banky možnosť prikúpiť si rôzne typy zábezpeky v balíkoch. „Medzi základné typy patrí napríklad poistenie liečebných nákladov v zahraničí, batožiny, úrazové poistenie či zodpovednosť za škodu. Rozšírené balíky v sebe zahŕňajú aj ochranu proti poškodeniu alebo zničeniu veci kúpenej platobnou kartou, odcudzeniu karty, meškaniu letu, storna objednanej služby a podobne,“ vymenovala hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková.

Cena poistných balíkov sa zvyšuje s rozsahom škôd, ktoré poistenie pokrýva. Najjednoduchší stojí do 20 eur, najdrahší aj viac ako sto eur na rok. Zabezpečiť cez kartu sa dá aj celá rodina.

Poistenie samotnej karty ponúka väčšina bánk automaticky v cene za ich vydanie. Treba si to však overiť. „Takéto poistenie kryje zneužitie platobnej karty a neoprávnené transakcie, ku ktorým dôjde 24 hodín pred momentom jej zablokovania,“ spresnila Elena Kohútiková z VÚB banky.

debata chyba