Banky zmenili karty, terminály a bankomaty na euro

Slovenské banky začali o deviatej večer meniť siete platobných kariet, bankomatov a terminálov na euro. Zmeny prebehli podľa očakávania.

31.12.2008 21:48 , aktualizované: 01.01.2009 11:42
Eurobankovky, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Práce trvali niekoľko hodín, počas ktorých boli obmedzené možnosti výberu peňazí z bankomatov či platby kartou, informoval Marcel Laznia zo Slovenskej bankovej asociácie. Jednotnú európsku menu Slovensko zaviedlo od Nového roka.

Bankomaty finančné domy odstavovali postupne, prístroje by následne mali nabiehať do prevádzky. Medzi jednou a druhou hodinou po polnoci mala byť k dispozícii už viac ako polovica všetkých bankomatov v krajine.

„Sieť kariet, bankomatov a POS terminálov je od 2:00 plne funkčná tak, ako počas bežnej prevádzky. Výbery a platby prebiehajú v eurách,“ informovala banková asociácia.

Koncom júla bolo na Slovensku viac ako 29 000 platobných terminálov a vyše 2 200 bankomatov.

Banky už upozornili, že pre prechod na euro obmedzia v prvých dňoch nového roka väčšinu služieb, napríklad elektronické bankovníctvo či prevody medzi účtami. Pobočky však otvoria, aby si ľudia či obchodníci mohli zameniť koruny na novú menu. Do normálneho režimu sa finančné domy vrátia začiatkom budúceho týždňa.

debata chyba