Ministerstvo práce zvýši ďalšie príspevky, aj príplatky k nim, ľudia dostanú stovky eur navyše. Komu chce tak pomôcť a odkedy?

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zavádza nové opatrenia. Zabrániť nimi medzi iným chce aj tragédiám, podobným tej, ktorá sa stala pri obci Beňadiková v okrese Liptovský Mikuláš. Matka aj s dcérou so zdravotným znevýhodneným dieťaťom v náručí skočila pod vlak. Zomreli na mieste.

22.03.2024 06:00
osobná asistencia, invalid, invalidný vozík,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Táto tragická udalosť posadila ministra práce sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša za okrúhly stôl s komisárkou pre osoby so zdravotným znevýhodnením Zuzanou Stavrovskou a zástupkyňami organizácií zastrešujúcich deti so zdravotným znevýhodnením. Zhodli sa na niekoľkých opatreniach.

Zvýšenie príplatku k príspevku na opatrovanie detí, pomoc s financovaním odľahčovacej služby, rozšírenie projektu rodinných poradní a posilnenie včasnej intervencie pre rodičov s najmenšími deťmi. Tieto opatrenia by mali čo najskôr pomôcť rodičom zdravotne znevýhodnených de­tí.

V rámci prvého opatrenia štát zvýši príplatok k príspevku na opatrovanie detí zo 100 eur na 200 eur.Minister Tomáš uviedol, že v budúcom roku sa teda zdvojnásobí príplatok k príspevku na opatrovanie zdravotne znevýhodnených detí, a to zo spomínaných 100 na 200 eur. Príspevok na opatrovanie kopíruje vývoj čistej minimálnej mzdy, ktorá je pre tento rok 615 eur. Nariadením vlády sa preto tento príspevok zvýši na rovnakú sumu od 1. júla.

Na druhé opatrenie využijú peniaze z eurofondov. Chcú ním financovať odľahčovaciu službu. Preplatená by mala byť každému rodičovi, ktorí sa stará o zdravotne znevýhodnené dieťa. Pri tomto kroku však bude potrebná však aj zákonná úprava.

železnica, tragédia, liptovský mikuláš, zrážka s vlakom, beňadiková Čítajte viac Tragédia na železnici. Ženu s dieťaťom v náručí zrazil vlak, vedľa koľajníc zostal kočiarik

Odľahčovacia služba bude v troch kategóriách. Ambulantná, pobytová a terénna. Pobytová má dĺžku 30 dní (to je čas, na ktorý môžu dieťa uložiť do sanatória). Doteraz nefungovala podľa slov šéfa rezortu práce vôbec. Pomoc budú poskytovať terénni opatrovatelia. Tí budú musieť byť registrovaní a mať špecializáciu. Na toto opatrenie sú vyčlenené zatiaľ tri milióny eur.

„V prípade pobytovej odľahčovacej služby sa prefinancuje 30 kalendárnych dní, počas ktorých môžu rodičia umiestniť svoje dieťa do pobytového zariadenia a odľahčiť tak svoju životnú situáciu. Z eurofondov sa podporí aj domáca a ambulantná forma tejto služby, a to v rozsahu 20 hodín za 30 dní, " vyčíslil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. "Odľahčovacia služba je v kompetencii miest a obcí, ale mestá a obce sa boria s nedostatkom prostriedkov aj personálu na to, aby túto službu efektívne poskytovali,“ vysvetlil.

Tretím opatrením bude Projekt rodinných poradní. „Do konca budúceho roka chceme otvoriť 46 poradí. Budú anonymné. V nich poskytneme psychologické, sociálne a právne poradenstvo,“ informoval minister práce Erik Tomáš. Štvrtým opatrením bude Posilňovanie včasnej intervencie od 0 –7 rokov.

Platnosť opatrení

. Všetky opatrenia budú pritom platiť do 1. januára 2026, kedy má byť spustená komplexná reforma v sociálnych službách. Jej súčasťou bude aj riešenie problému rodín so zdravotne ťažko postihnutými deťmi, avizoval minister. Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím dlhodobo upozorňuje na nevyhnutnú potrebu fungovania odľahčovacej služby, zdôraznila Stavrovská.

„Verím tomu, že finančná podpora zo strany štátu na financovanie odľahčovacej služby podporí tvorbu tých profesionálnych subjektov, ktoré by túto službu mohli poskytovať,“ konštatovala. Je podľa nej veľkou výzvou, aby služby, ktoré majú pomôcť rodinám, boli profesionálne, spoľahlivé aj dostupné. Význam vidí aj v tom, že odľahčovacia služba by sa mala počítať na hodiny, nielen na celé dni ako doteraz. „ZMOS víta túto iniciatívu ministerstva práce, nakoľko už dlhodobo upozorňujeme na to, že problém odľahčovacej služby hlavne u maloletých detí nie je riešený,“ uviedla podpredsedníčka združenia Božena Kováčová.

invalidný vozík, auto, ťzp, invalid Čítajte viac Osoby s ŤZP dostanú nové preukazy, nahradiť môžu súčasné. Ako bude vyzerať preukaz ŤZP a aké výhody zavedie?

Poukázala na to, že aj keď je táto služba v kompetencii samospráv, tie na ňu nemajú v rozpočte dostatok peňazí. „Každý jeden starosta a primátor vníma, že vo svojej obci a meste má takúto rodinu, ktorej treba pomôcť a mnohokrát sme im pomáhali iba rôznymi sociálnymi dávkami a nebolo to systémové riešenie,“ doplnila.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #Erik Tomáš #znevýhodnení ľudia #znevýhodnené deti