Za drahé potraviny môžu obchodníci, tvrdia výrobcovia

Zvyšovanie cien potravín v poslednom období majú na svedomí podľa Potravinárskej komory Slovenska (PKS) najmä samotní obchodníci.

09.10.2012 13:20
pečivo, obchod, rožok, hypermarket, nákup,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (29)

Ako uviedol na utorňajšej tlačovej besede prezident komory Daniel Poturnay, výrobcovia potravín sa usilovali, aby sa zdražovanie na svetových trhoch neprejavilo v cenách ich výrobkov v plnej výške. Zdražovaniu cien potravín sa však podľa komory pre obchodníkov nepodarilo zabrániť. “Môžeme skonštatovať, že ceny na pultoch obchodníkov naozaj zdraželi. Tento rast však nespôsobili výrobcovia. Takéto konanie nepovažujeme za korektné voči výrobcom potravín, ani voči spotrebiteľom,“ zdôraznil Poturnay.

Ako príklad zodpovednosti za zvyšovanie cien potravín uviedli potravinári ceny hydiny. “Dodávateľská cena hydiny v tomto roku bola približne 1,8 eur a spotrebiteľská v tom istom období dosiahla úroveň 2,4 eur. Kým v septembri dodávateľská cena klesla na 1,7 eur, spotrebiteľská cena sa naopak zvýšila z 2,4 eur na 2,85 eur,“ povedala riaditeľka komory Jarmila Halgašová. Podľa komory možno sledovať obdobný vývoj aj v ďalších komoditách, ako je mlieko, mliečne výrobky či párky.

Potravinári žiadajú o nastolenie vyvážených vzťahov medzi nimi a obchodnými reťazcami. Komora vníma súčasné postavenie obchodných reťazcov ako “hrozbu pre zdravú hospodársku súťaž a zachovanie tradičných odvetví potravinárskeho priemyslu na Slovensku“. “Nemáme záujem o napäté vzťahy s obchodníkmi. Ak však má byť v systéme spokojný len jeden na úkor ostatných, taký vzťah je nevyvážený a z dlhodobého hľadiska nemôže fungovať,“ dodal Poturnay.

Okrem cenotvorby zo strany obchodníkov sa potravinárom nepáči ani zvyšujúci sa podiel potravín zo zahraničia na pultoch v slovenských obchodoch. “Nemôžeme byť spokojní, ak podiel slovenských potravín na pultoch obchodov je 46 % a naďalej klesá,“ konštatoval Poturnay.

29 debata chyba