Koľko míňajú Slováci na oblečenie ročne?

Naše šatníky sú plné, každý z nás ročne vyhodí v priemere 4 – 12 kg šatstva. Na oblečenie míňame stovky eur ročne, 3 z 10 Slovákov nové kúsky dokupujú každý mesiac.

06.09.2019 09:00
šaty - upratovanie - žena - skriňa - oblečenie Foto:
Ilustračné foto
debata
Viac ako polovica Slovákov priznáva, že má plný šatník, ale napriek tomu stále „nemá čo na seba“. 53 % našincov má problém s výberom oblečenia, pretože ho nevedia správne kombinovať, a tak si pravidelne dokupujú nové kúsky. V tomto začarovanom kruhu plnom plytvania sa točia viac ženy ako muži a najmä mladí do 24 rokov. Jeden Slovák vyhodí ročne v priemere 4 – 12 kg šatstva.

Viac nakupujú ženy

Poštová banka v prieskume od spoločnosti 2muse, ktorý sa realizoval na vzorke 519 respondentov, skúmala zvyky Slovákov v otázke módy. Väčšina opýtaných tvrdí, že pri kúpe oblečenia sa neriadi aktuálnymi trendmi v móde. Toto kritérium výberu šatstva považujú za dôležité skôr mladí vo veku od 25 – 34 rokov. „Slováci priznali, že ich skrine sú preplnené. Napriek tomu, pravidelne dokupujú nové oblečenie. Viac ako 38 % ľudí vymetá obchody raz štvrťročne a až takmer tretina z nás raz mesačne. K mesačnej frekvencii nákupov sa priznali prevažne ženy, najmä vo vekovej skupine 35 – 44 rokov. Dvaja z desiatich chlapov kupujú oblečenie raz za pol roka,“ dodáva hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Nájdu sa však medzi nami aj takí, ktorí si urobia radosť niečím novým na seba každý týždeň (2 %).

Kvalita a kvantita

V obchodoch s oblečením nechávajú obe pohlavia približne rovnako veľa peňazí. Tretina ľudí do 300 eur ročne, 22 % Slovákov od 301 do 500 eur. Dobrou správou je, že ak si už niečo kúpime, nosíme to aj niekoľko rokov. 8 z 10 opýtaných potvrdilo, že im veci vydržia niekoľko sezón. Na krajine pôvodu odevov nám až tak nezáleží, tento faktor je o niečo dôležitejší pre mužov. „Páni, vo všeobecnosti, preferujú kvalitu pred kvantitou. Ich skrine sú prázdnejšie, nemajú potrebu nakupovať až tak často, ale pritom míňajú rovnako veľa ako ich nežnejšie polovičky. Vyzerá to tak, že radšej zainvestujú väčšiu sumu do pár kvalitnejších kúskov,“ hovorí . Žáčková.

Triedenie oblečenia

Polovica ľudí, hlavne ženy, oblečenie pravidelne pretrieďuje. Najčastejšie ho posúvajú známym a rodine alebo ho darujú rôznym organizáciám. 7 % z nás nepotrebné veci, jednoducho, vyhodí. Upcyklovaniu, výrobe nového oblečenia, či iných výrobkov z už vytriedeného oblečenia, sa u nás venujú iba 2 % populácie.

Vo svete sa ročne vyprodukuje niekoľko miliárd kusov odevov. Pri ich výrobe, ale aj pri pravidelnom pretrieďovaní oblečenia v našich domácnostiach tak vznikajú tony textilného odpadu. Je druhým najpočetnejším, hneď po plastoch a stáva sa tak celospoločenským problémom. Len jeden Slovák vyhodí ročne v priemere 4 – 12 kg šatstva.

Trvalá udržateľnosť

Viaceré módne značky sa už zapojili do recyklácie a do ďalších programov v rámci iniciatívy trvalej udržateľnosti. Urobila tak aj Poštová banka. Po oficiálnom zrušení dress code na svojej centrále dala zamestnancom nielen slobodu v obliekaní, ale aj možnosť podporiť zelenú myšlienku. „Pravidelne ich vzdelávame o trvalej udržateľnosti, o dopadoch fast fashion, princípoch slow fashion, a to formou blogov, workshopov, pre zamestnancov pripravujeme aj swap. Hneď po zrušení dress code sme zorganizovali zbierku oblečenia. Dokopy sa nám podarilo vyzbierať až 526 dobrých kúskov, z ktorých vznikla kolekcia s rovnomenným názvom „Dobro sa nosí“. Kúsky kolekcie si od 12.9.2019 môže ktokoľvek zakúpiť v predajni NOSENE,“ upresňuje hovorkyňa banky Lýdia Žáčková. Kolekciu rozpoznáte vďaka visačke s logom značky Dobro sa nosí. Celý výťažok z predaja bude venovaný nadanému študentovi vysokej školy, ktorého rodina sa ocitla v ťažkej finančnej situácií.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #šatník #oblčenie #nosené oblečenie