Najčastejšie meškajúce lety hlási Paríž, Londýn a Madrid

Ak sa chystáte letieť z Bratislavy do Paríža, Londýna alebo Madridu, máte celkom slušnú šancu na to, že váš let bude meškať. Podľa štatistík ide totiž o destinácie s najčastejšou reklamáciou meškajúcich či úplne zrušených letov.

19.08.2019 09:00
dovolenka, lietanie, letisko Foto:
Ilustračné foto
debata
Kvôli zhusteniu letiskových kapacít sa tiež zvyšuje počet krátkych meškaní. Dopad na plynulosť leteckej dopravy má v neposlednom rade tiež uzemnenie lietadiel Boeing 737 MAX pred hlavnou sezónou.

Len za minulý rok reklamovalo v spoločnosti Click2Claim meškajúce či zrušené lety viac než 27 tisíc cestujúcich. To je oproti predchádzajúcemu roku nárast o tretinu. „Hlavným dôvodom zvýšeného záujmu je narastajúci počet meškaní, ale tiež vedomosť o tom, že je možné žiadať kompenzáciu u leteckých spoločností,“ vysvetľuje dôvody František Herynk, riaditeľ spoločnosti Click2Claim.

Najčastejšie k meškaniu dochádza pri letoch z Bratislavy do Londýna, Paríža alebo Madridu. Dôvodom je veľký počet operátorov aj samotných letov. Na druhej strane aj na krátkom lete, akým je zmieňovaná trasa do Londýna, predstavuje finančná kompenzácia 250 eur, čo je často viac, než je cena samotnej letenky.

Zvyšuje sa počet krátkych meškaní

Okrem toho sa zvyšuje tiež počet letov, ktoré meškajú rádovo niekoľko desiatok minút. To je dôsledok celkového nárastu letových operácií a je s tým potrebné počítať pri plánovaní nadväzujúcich letov. Pretože práve pri nich dochádza k ďalším problémom, ako potvrdzuje aj František Herynk: „Percento zmeškania nadväzujúcich letov, s ktorými sa na nás klienti obracajú, v našich štatistikách narastá. Cestujúci sa tak môžu dostať do naozaj nepríjemných situácií.“ Navyše sa dá predpokladať, že problémov v priebehu hlavnej sezóny bude pribúdať. Dôvodom je aj uzemnenie lietadiel Boeing 737 MAX, ktorý musí byť nahradený inými strojmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Lety #meškanie