Vycestovať na dovolenku chce 47 percent Slovákov

V zahraničí chce dovolenkovať 65 percent z tých, čo budú v lete oddychovať, najviac ich láka pobyt pri mori a vode. Na Slovensku bude oddychovať 35 percent obyvateľov, tí sa vydajú najmä do hôr. Vyplýva to z prieskumu o dovolenkovaní Slovákov, ktorý uskutočnila agentúra FOCUS pre spoločnosť Partners Group SK.

14.06.2019 13:30
cestovanie, dovolenka, rodina, letisko,... Foto:
Ilustračné foto
debata
„Takmer šesť z desiatich dovolenkujúcich Slovákov plánuje toto leto minúť na pobyt pri mori či na horách do tisíc eur, tretina nad tisíc eur,“ informoval sociológ a riaditeľ agentúry FOCUS Martin Slosiarik. „Väčšina Slovákov, 61 percent, si zabezpečuje svoju letnú dovolenku individuálne. Niečo vyše tretiny, 38 percent, využije služby cestovnej kancelárie,“ uviedol Slosiarik. FOCUS vykonal reprezentatívny prieskum v máji na vzorke 1 020 respondentov.

S dovolenkou sú popri peniazoch na samotný pobyt, dopravu či stravovanie spojené aj ďalšie výdavky. Odborníčka na financie z Partners Group SK Linda Gergeľová upozorňuje, že je potrebné počítať s dodatočnými nákladmi na preddovolenkové nákupy. „Môžu sa vyšplhať až do výšky 500 eur, a to iba na potrebné a praktické veci,“ uviedla Gergeľová s tým, že je vhodné si vopred vyrátať všetky výdavky súvisiace s dovolenkou. Dve tretiny Slovákov plánujú podľa výsledkov prieskumu počas dovolenky vreckové do päťsto eur a viac ako štvrtina nad päťsto eur.

Výdavky by podľa odborníčky mali byť primerané finančným možnostiam. Aby ľudia zbytočne nemíňali peniaze, mali by si preto určiť rozpočet na dovolenku, napríklad, aj na suveníry, občerstvenie, zábavu. „Ideálne je preto vyčleniť si sumu, ktorú chceme a môžeme minúť. Nebudeme musieť tak prepočítavať každé euro, budeme mať financie pod kontrolou a dovolenku si môžeme o to viac užiť,“ poznamenala Gergeľová. „Medzi najzradnejšie dovolenkové finančné pasce patrí výmena peňazí do cudzej meny, kurzové pohyby, bankové poplatky a kreditné karty,“ dodala. Pri zámene peňazí do cudzej meny sa podľa nej treba vopred oboznámiť s možnosťami.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #zahraničie #slováci