Realitný trh v Bratislave je plný extrémov

Situácia v hlavnom meste Slovenska je špecifická nielen na realitnom trhu. Všetky veľké firmy a vládne inštitúcie majú sídlo v hlavnom meste a Bratislava patrí medzi najbohatšie regióny únie. Ceny nehnuteľností tu rastú neustále a sú samozrejme najvyššie v rámci celého Slovenska.

30.05.2019 13:00
stavebné sporenie, bývanie, byty, hypotéka,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)
Dopyt po bytoch na bratislavskom trhu nevedia developeri uspokojiť už dlhšie obdobie. Novostavby idú na dračku priamo „z papiera“.

A aj starších bytov na sekundárnom trhu je žalostne málo, konštatuje portál Nehnuteľnosti.sk. Nájsť pekné bývanie za dobrú cenu je už takmer nemožné. Priemerné ceny nehnuteľností ťahajú nahor novostavby, ktoré na realitnom trhu získavajú stále väčší podiel a váhu.

Bratislavský realitný trh sa za ostatné tri roky zmenil výraznejšie. Podľa dát portálu Nehnuteľnosti.sk, ceny rástli všade, ale nie rovnomerne. Cenové rozdiely medzi jednotlivými mestskými časťami sa znova zväčšili, a to aj napriek tomu, že Bratislava nie je rozľahlým veľkomestom.

Napríklad priemerné ceny 2-izbových bytov v Bratislave narástli až o 12 %. Oveľa viac ako je tento priemer sa zvýšili ceny „dvojizbákov“ v Bratislave II a v Bratislave V. Naopak výraznejšie pod daným priemerom, len 5 % nárastu cien, sú dvojizbové byty v Bratislave IV a Bratislave I.

Cenovky nahor v Petržalke ťahajú najmä novostavby. A nehnuteľnosti v bratislavskom Starom mesto (Bratislava I) spadajú do úplne samostatnej cenovej kategórie luxusného bývania v najdrahšej lokalite na Slovensku. Ceny bytov sú tu na tak vysokej úrovni, že ich akýkoľvek percentuálny nárast je signifikantný. Všetky tieto ceny 2-izbových bytov sú priamo úmerné dopytu po nehnuteľnostiach v príslušných častiach mesta.

Rebríček tých najdopytovanejšich bytov je nemenný dlhé obdobie. Podľa dát portálu Nehnuteľnosti.sk sú prioritne najžiadanejšie byty v Ružinove, Starom Meste, Petržalke a v Novom Meste.

Najdrahšie a najlacnejšie

Najvyššiu priemernú cenu za meter štvorcový (m2) nájdeme samozrejme pri 1-izbových bytoch v prvom bratislavskom obvode, kde sa priemerná cena novších bytov pohybuje na úrovni 3 650 €/m2. Jednoizbový byt v Starom meste je tak možné zakúpiť v priemere za 142 000 eur, uvádza portál Nehnuteľnosti.sk. Je to už takmer o 26-tisíc eur viac, ako to bolo v roku 2008.

Naopak najlacnejšie 1-izbové byty sú v ponuke vo štvrtom bratislavskom obvode, kde je priemerná cena starších bytov 2 330 €/m2, k čomu prispievajú najmä mestské časti ako Devínska Nová Ves, či Lamač. Cenové rozpätie 1-izbových bytov v Bratislave, ktoré majú kupujúci dnes k dispozícií sa tak pohybuje na úrovni od 50 000 eur do 180 000 eur. Ak hovoríme len o starších jednoizbových bytoch, tie najlacnejšie ponúka mestská časť Podunajské Biskupice a neďaleká miestna časť Vlčie hrdlo. Dvojizbáky V prípade 2-izbových bytov je celobratislavský cenový priemer 143 000 eur. Aj v tejto kategórií nájdeme lacnejšie byty s menšou výmerou už za 55 000 € v lacnejších lokalitách mesta, rovnako ako v prípade 1-izbových bytov. Protikladom k tomu sú v ponuke veľkometrážne 2-izbové byty v novostavbách s cenovkou na úrovni až pol milióna eur, uvádza portál Nehnuteľnosti.sk.

Trojizbové byty a tie väčšie

Kategória 3-izbových bytov má bratislavský priemer momentálne na úrovni 185 000 eur. Ak tento priemer porovnáme s rokom 2008 je to až o 32-tisíc eur viac. Ak si však chceme zadovážiť trojizbový byt v novostavbe, bude nás podľa portálu Nehnuteľnosti.sk stáť v priemere približne 233 000 eur.

Ak sa uspokojíme so starším bytom bude nám „stačiť“ 182 000 eur. V kategórií trojizbových bytov nájdeme aj byty, ktoré sa vymykajú tomuto priemeru. V lukratívnej časti Starého mesta môže mať 3-izbový byt cenovkou takmer 1,5 milióna eur. Ak však dáme bokom tieto ponuky, záujemcovia si dnes vyberajú trojizbové byty z ponuky od približne 500 000 eur až po tie najlacnejšie v sume okolo 105 000 €. Tie sú samozrejme opäť lokalizované v okrajových častiach mesta, alebo v problémových lokalitách.

Pri pohľade na 4-izbové byty je priemerná cena v Bratislave na úrovni 247 000 eur, čo je až o 60 000 eur viac, ako bol rovnaký priemer v roku 2008. Priemerná cenovka v novostavbe je momentálne na úrovni 347 000 eur a v starších bytoch na úrovni 217 000 eur.

Bratislavské extrémy

Medzi extrémy bratislavskej ponuky môžeme bezpochyby zaradiť ponuku bytov, ktorých priemerná cena na meter štvorcový prekročila hranicu 10 000 eur. Aj keď ide o byty v spomínanej najluxusnejšej štvrti mesta, kompletne zariadené s kvalitným vybavením a moderným interiérom, ide o cenu ktorá je vysoko nad trhovým priemerom.

Ťažko povedať, či trh v Bratislave je pripravený akceptovať cenovku takýchto najluxusnejších bytov, ktoré sa pohybujú na úrovni 1,5 milióna €. V ponuke na realitnom trhu sú však neustále. Aktuálne najdrahšie byty, ktorý sú v ponuke na portáli Nehnuteľnosti.sk majú cenovku na úrovni až 1,89 milióna eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #byty #nehnuteľnosti