Potrebujete si požičať na nové bývanie?

Financovať kúpu bytu či domu možno viacerými typmi úverov od bánk alebo stavebných sporiteľní. Pri výbere treba zvážiť úrokovú sadzbu, ale aj prípadné výhody alebo obmedzenia a podmienky, ktoré úver sprevádzajú.

03.06.2019 06:00
hypotéka, sporenie, stavebné, stavebný, úver Foto:
Ilustračné foto.
debata
Banky aj stavebné sporiteľne ponúkajú na kúpu bývania viacero typov pôžičiek. Pri výbere vhodného úveru záleží predovšetkým na účele, na aký si chce klient požičať. Ak rozmýšľa nad riešením svojho bývania, na tento účel slúži práve úver na bývanie alebo hypotekárny úver. Vďaka tomu, že sú tieto úvery zabezpečené nehnuteľnosťou, banky ich poskytujú s výrazne nižšou úrokovou sadzbou ako sú spotrebiteľské úvery. Získať hypotéku na sto percent hodnoty kupovanej nehnuteľnosti je však pre žiadateľov od minulého roka pre obmedzenia zavedené Národnou bankou SR nereálne.

Znamená to, že ak niekto plánuje kúpu nehnuteľnosti, musí mať našetrených minimálne 10 % alebo 20 % z hodnoty predmetnej nehnuteľnosti. Požiadať o hypotéku možno však aj bez ušetrených vlastných prostriedkov. Cenu si však v takomto prípade záujemca musí dofinancovať spotrebným alebo stavebným úverom.

„V súčasnosti podlieha poskytovanie úverov na bývanie prísnejším podmienkam. NBS obmedzila objemy hypoték a priniesla rôzne iné opatrenia, ktorých snahou je zamedziť prílišnému zadlžovaniu sa obyvateľstva. Klienti si začínajú uvedomovať, že sporenie prostriedkov na riešenie bytovej otázky je dnes už skôr nevyhnutnosťou. Musia si pripravovať zdroje, ak chcú v budúcnosti riešiť otázku spojenú s bývaním,“ hovorí v tejto súvislosti Radovan Slobodník z Prvej stavebnej sporiteľne.

„Nasporené prostriedky môžu byť významnou pomocou pri žiadosti o úver. Klienti často hľadajú možnosti dofinancovania. Každý klient, ktorý žiada o úver na bývanie, už dnes musí deklarovať vlastné zdroje. Stavebné sporenie tak dnes zohráva oveľa väčšiu úlohu ako v minulosti,“ dodáva Slobodník.

Banky aj stavebné sporiteľne, samozrejme, pri poskytovaní úveru posudzujú bonitu klienta. "Jednou z najpodstatnejších podmienok na poskytnutie hypotéky je posúdenie schopnosti žiadateľa úver splácať. Do úvahy sa pritom berie výška pravidelných príjmov všetkých žiadateľov, pričom súčet príjmov musí byť dostatočný pre splácanie. Keďže ide o úvery zabezpečené nehnuteľnosťou, ďalším predpokladom schválenia hypotéky je založenie vhodnej a bankou akceptovateľnej nehnuteľnosti. Klientovi sme schopní poskytnúť hypotéku do takej výšky, do akej ho pustí jeho finančná situácia, s prihliadnutím aj na stav nehnuteľnosti, " vysvetľuje Lýdia Žáčková z Poštovej banky.

Pri konečnom výbere úveru je dobré dať si vypracovať ponuku od viacerých inštitúcií a následne ich porovnať. Oplatí sa vedieť, čo všetko banka alebo stavebná sporiteľňa ponúkajú, aké iné výhody môže klient získať okrem nižšej úrokovej sadzby. Niektoré finančné domy napríklad podmieňujú výhodnejšie podmienky inými produktmi, ako napríklad poistenie úveru, vedenie účtu či sporenie.

Koľko a za akých podmienok vám na bývanie požičajú banky a stavebné sporiteľne

1. Aký úver ponúkate na financovanie kúpy nehnuteľnosti?

2. Akým spôsobom môže klient dofinancovať zvyšok kúpnej ceny v prípade, ak mu nestačia peniaze z hypotéky?

ČSOB banka a ČSOB stavebná sporiteľňa

V závislosti od výšky sumy, ktorú si klient na zabezpečenie bývania potrebuje požičať, poskytujeme v rámci banky a stavebnej sporiteľne viacero typov produktov: Spotrebný úver – od 600 eur do 25 000 eur, splatnosť od 1 do 8 rokov, 100 % zľava z poplatku za spracovanie úveru, bez dokladovania účelu, bez ručiteľa alebo potreby zakladať nehnuteľnosť, úrokovú sadzbu si môže klient znížiť aktívnym využívaním účtu alebo pri refinancovaní už existujúcich finančných záväzkov, sadzba od 5,5% p.a.

Úver na bývanie (hypotéka) – 100 % zľava z poplatku za spracovanie úveru, možnosť výberu nehnuteľnosti do 6 mesiacov po schválení úveru, odmena vo výške až 3 splátok za prenos úveru, úroková sadzba od 1,25 % p.a., splatnosť do 30 rokov, úver od 4 500 eur, maximálna výška sa odvíja od platobnej kapacity klienta a hodnoty zakladanej nehnuteľnosti, možnosť realizovať mimoriadne splátky prostredníctvom mobilnej aplikácie bez poplatku (zo zákona raz ročne do 20 % zostávajúcej istiny a zároveň nad rámec zákona raz mesačne do 1,5 % zostávajúcej istiny cez ČSOB SmartBanking).

Úver na rekonštrukciu a bývanie (produkt stavebnej sporiteľne) – max. výška úveru do 35 000 eur, doba splatnosti max. 15 rokov, úroková sadzba od 4,20 % p.a., bez zabezpečenia nehnuteľnosťou, účelový úver, pričom klient má na dokladovanie využitia financií z úveru až 12 mesiacov, 100 % zľava z poplatku za spracovanie a schválenie.

Klient môže využiť iné z uvedených možností dofinancovania z produktov ČSOB Banky alebo ČSOB stavebnej sporiteľne, a to v prípade, že mu to jeho platobná kapacita a podmienky maximálnej miery zadlženosti dovoľujú. Okrem spomínaného spotrebného úveru sú to úvery HypoEXTRA alebo HypoEXTRA plus, ktoré sú produktmi ČSOB stavebnej sporiteľne a sú zaujímavé nielen úrokovou sadzbou, ale aj podstatne dlhšou dobou splatnosti ako bežné spotrebné úvery.

Fio banka

  1. Klientom ponúkame zadarmo poskytnutie úveru, vedenie bežného aj úverového účtu, rezerváciu prostriedkov aj čerpanie úveru. Úrokové sadzby pri jednoročnej fixácii sa začínajú na 1,08 %, trojročnej na 1,18 % a päťročnej na 1,38 %. Našim klientom umožňujeme vykonať mimoriadnu splátku hypotéky kedykoľvek a v akejkoľvek výške (aj celý úver naraz), bez akýchkoľvek poplatkov a sankcií. Okrem toho ponúkame hyposporiace konto, na ktoré si môže uložiť voľné finančné prostriedky a istinu vo výške zostatku na tomto konte neúročíme. V prípade, že by ste mali počas celého splácania na hyposporiacom konte sumu vo výške istiny, bude váš úrok 0 % a budete tak splácať iba istinu.
  2. Dofinancovanie je u nás možné jedine vlastnými zdrojmi.

Poštová banka

  1. Aktuálne poskytujeme hypotéku s úrokovou sadzbou, a to už od 1 % bez ohľadu na to, či ide klient nehnuteľnosť kupovať alebo rekonštruovať. Vstupný vek žiadateľa musí byť minimálne 18 rokov. Jednou z najpodstatnejších podmienok na poskytnutie hypotéky je posúdenie schopnosti žiadateľa úver splácať. Do úvahy sa pritom berie výška pravidelných príjmov všetkých žiadateľov, pričom súčet príjmov musí byť dostatočný pre splácanie. Keďže ide o úvery zabezpečené nehnuteľnosťou, ďalším predpokladom schválenia hypotéky je založenie vhodnej a bankou akceptovateľnej nehnuteľnosti. Klientovi sme schopní poskytnúť hypotéku do takej výšky, ako ho pustí jeho finančná situácia s prihliadnutím aj na stav nehnuteľnosti.
  2. Naším zámerom je pomôcť záujemcom o vlastné bývanie komplexne financovať potreby spojené s bývaním, preto okrem úverov na bývanie poskytujeme aj spotrebiteľské úvery na dofinancovanie bývania. Tento produkt je určený tým, ktorí u nás čerpajú úver na bývanie, teda úver zabezpečený nehnuteľnosťou.

Spotrebiteľský úver na dofinancovanie bývania je špecializovaný produkt, prostredníctvom ktorého je možné čerpať prostriedky až do výšky 30 000 eur. Splácanie takéhoto úveru si môžu žiadatelia nastaviť v rozsahu od jedného do ôsmich rokov. Výhodou tohto produktu je zvýhodnená úroková sadzba – aktuálne vo výške 3,90 % p.a. pre všetkých počas celej splatnosti úveru. Navyše, takýto produkt poskytujeme bez poplatku za poskytnutie úveru.

Prvá stavebná sporiteľňa

1. Na účel kúpy nehnuteľnosti je možné použiť ktorýkoľvek z úverov, ktoré má Prvá stavebná sporiteľňa v portfóliu. Ide primárne o stavebné úvery a medziúvery.

Stavebný úver: Ak si klient určité obdobie sporil a pripravoval prostriedky do budúcnosti, a zároveň splnil podmienky, má zo zákona nárok na stavebný úver. Je až do výšky 170 tisíc eur s úrokovou sadzbou už od 2,9 % ročne. Pri manželskom páre to môže byť až do 340 tisíc eur na jeden financovaný objekt. Na jeho získanie však klient musí splniť podmienky, t. j. nasporiť minimálne 25 % cieľovej sumy, doba sporenia min. 2 roky, hodnotiace číslo 64. Stavebné sporenie je systémom spojených nádob. Istú dobu si klient pripravuje finančné prostriedky sporením, ktoré sú zhodnocované úrokom a štátnou prémiou, a následne prechádza do fázy stavebného úveru. Veľkou výhodou stavebného úveru oproti napr. hypotékam je, že úroková sadzba stavebného úveru je garantovaná počas celej doby splácania stavebného úveru. Čiže klient hneď na začiatku vie, akú úrokovú sadzbu, resp. mesačnú splátku bude mať.

Medziúver: Tí klienti, ktorí nemôžu čakať na pridelenie stavebného úveru a potrebujú svoju bytovú otázku riešiť okamžite, majú k dispozícii medziúvery. Medziúvery so záložným právom sú až do výšky 170 tisíc eur pre jednotlivca a dvojnásobok pre manželský či partnerský pár. Tieto úvery sú aj bez predchádzajúceho sporenia alebo počiatočného vkladu. Pri medziúveroch so záložným právom sme znížili úrokové sadzby o 1,4 až 2,5 %. Medziúver so záložným právom je tak možné získať s úrokovou sadzbou plne konkurencieschopnou na trhu, už od 1,29 % ročne.

2. V súčasnosti podlieha poskytovanie úverov na bývanie prísnejším podmienkam. NBS obmedzila objemy hypoték a priniesla rôzne iné opatrenia, ktorých snahou je zamedziť prílišnému zadlžovaniu sa obyvateľstva. Klienti si začínajú uvedomovať, že sporenie si prostriedkov na riešenie bytovej otázky je dnes už skôr nevyhnutnosťou. Musia si pripravovať zdroje, ak chcú v budúcnosti riešiť otázku spojenú s bývaním.

Nasporené prostriedky môžu byť významnou pomocou pri žiadosti o úver. Keďže dnes už banky neposkytujú úvery na plnú hodnotu nehnuteľnosti, ale maximálne na 80 až 90 % hodnoty, klienti často hľadajú možnosti dofinancovania. Preto sú nasporené prostriedky cez stavebné sporenie významnou pomocou. Každý klient, ktorý žiada o úver na bývanie, už dnes musí deklarovať vlastné zdroje, resp. akúsi rezervu. Preto nasporené prostriedky cez stavebného sporenie môžu byť v tomto smere významným aspektom. Stavebné sporenie tak dnes zohráva oveľa väčšiu úlohu ako v minulosti. Existuje aj možnosť kombinácie hypotéky a úveru zo stavebného sporenia. Ide najmä o medziúvery do 50 tisíc eur, ktoré PSS poskytuje bez zbytočného papierovania, to znamená bez potreby zakladať nehnuteľnosť. V tomto prípade je však potrebný spoludlžník, resp. ručiteľ. Úroková sadzba týchto úverov je v porovnaní so spotrebiteľskými úvermi využívanými na obnovu aj o polovicu nižšia. Od konca januára sme znížili úrokové sadzby pri všetkých typoch medziúverov bez záložného práva o 1,3 až 1,7 %. Klient tak môže získať medziúver bez záložného práva s úrokovou sadzbou už od 3,89 % ročne. Splatnosť takéhoto úveru je až 30 rokov.

Prima banka

  1. Na kúpu nehnuteľnosti môžu klienti využiť našu Hypotéku s úrokom 1 % p.a. pre každého s fixáciou na 4 roky, ktorú poskytujeme s jednotnou úrokovou sadzbou pre každého. Naše úroky na hypotékach sa teda nepohybujú v intervaloch „od – do“ a nie sú na ne naviazané ani žiadne dodatočné podmienky. Hypotéka – základné parametre: úroková sadzba: 4-ročná fixácia: 1 % p.a. pre každého (mimoriadna ponuka platná pre všetky hypotéky schválené do 30. 6. 2019), 3-ročná fixácia: 1,5 % p.a. pre každého, minimálna výška úveru: 5 000 eur, splatnosť: 5 – 30 rokov. Podmienky: O hypotéku môže požiadať každý klient vo veku od 18 rokov s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý preukáže schopnosť riadne a včas splácať požadovanú výšku hypotéky. Poplatok za poskytnutie hypotéky: bez poplatku za poskytnutie, ak bude klient splácať hypotéku z osobného účtu v Prima banke.
  2. V prípade žiadosti o novú hypotéku odporúčame klientom, ktorí potrebujú financovať 100 % hodnoty založenej nehnuteľnosti, dozabezpečiť úver ďalšou nehnuteľnosťou.

Slovenská sporiteľňa

Úver na bývanie poskytujeme s úrokovou sadzbou už od 1,19 % ročne (pri ročnej a trojročnej fixácii) a dobou splácania 5 až 30 rokov. Pri úveroch do 70 % hodnoty zabezpečenej nehnuteľnosti klient nemusí dokladovať účel úveru, čo je pre neho pohodlné. Úver poskytujeme aj nad 70 % hodnoty zabezpečenej nehnuteľnosti, vtedy stačí dokladovať 80 % z poskytnutého úveru. Znalecký posudok klientovi objednáme. Vklad do katastra vo výške 66 eur vybavíme a uhradíme za klienta. Akciová výška spracovateľského poplatku je 89 eur pre každého. Každý rok môže klient mimoriadne splatiť až 40 % z hodnoty úveru bez poplatku. Zo zákona 20 % pred výročím zmluvy a ďalších 20 % jednorazovo kedykoľvek počas kalendárneho roka. Na získanie úveru stačí jediná návšteva klienta v pobočke, len kvôli podpísaniu zmlúv. Pri jednoduchších prípadoch komunikujeme s klientom telefonicky a elektronicky. Akceptujeme digitálny znalecký posudok aj od nezazmluvnených znalcov. Tí už dnes dodávajú posudok v elektronickej forme. Šetríme tým nielen papier, ale aj čas klienta.

Parametre Úveru na bývanie: úroková sadzba od 1,19 % pri fixácii na 1 rok a dobe splatnosti 5 až 30 rokov, úroková sadzba od 1,19 % pri fixácii na 3 roky a dobe splatnosti 5 až 30 rokov, úroková sadzba od 1,39 % pri fixácii na 5 rokov a dobe splatnosti 5 až 30 rokov, úroková sadzba od 2,79 % pri fixácii na 10 rokov a dobe splatnosti 5 až 30 rokov. Všetky sadzby platia po splnení podmienok Výhodného súčtu (klient spláca úver z účtu vedeného v SLSPs, pravidelne si sporí a úver si aj poistí). Veľká časť našich klientov sa dokáže kvalifikovať na najnižšie úrokové sadzby alebo sadzby blízke spodnej hranici, o finálnej sadzbe rozhoduje komplexné posúdenie klienta a kvality jeho zabezpečenia.

Regulácia NBS bola avizovaná vopred a obmedzenia pri LTV sú postupné a boli v médiách komunikované. Aj my sme upozorňovali na vplyv zmien a požičiavame zodpovedne. Synergický efekt týchto faktorov spôsobil, že ľudia sú so zmenami oboznámení a vedia sa na ne pripraviť. Stretávame sa s tým, že klienti majú našetrené aspoň 10 % zo svojho investičného zámeru, a preto väčšinu z nich financujeme v súlade s legislatívou. Zároveň môžu záujemcovia o úver využiť možnosť založiť aj druhú nehnuteľnosť, a tým si znížiť LTV. Alebo pokračovať v sporení, kým nebudú mať dostatok vlastných prostriedkov. V Slovenskej sporiteľni ich za to aj odmeníme. Stačí, ak budú sporiť aspoň dva roky a môžu získať 10-násobok nasporenej sumy s najvýhodnejším úrokom, maximálne do 90 % hodnoty nehnuteľnosti. V praxi tak môžu získať 90-percentný úver za cenu 80-percentného. Ponúkame aj tzv. kombiúver (úver na bývanie a spotrebný úver), maximálne však do 90 % LTV.

Tatra banka

  1. Na financovanie kúpy nehnuteľnosti je pre klientov ideálna hypotéka. Klienti ju získajú od 13 000 eur, s dobou splatnosti 4 – 30 rokov. Pre klientov je dostupná až do 90 % hodnoty zakladanej nehnuteľnosti s úrokovou sadzbou od 1,25 % p.a. pri 3-ročnej fixácii. Aktuálne získajú klienti 100 % zľavu z poplatku za úver. Zároveň môžu získať daňový bonus až do výšky 400 eur za predpokladu splnenia podmienok pre jeho nárok.
  2. Dofinancovanie kúpy nehnuteľnosti si klienti môžu vyriešiť cez Bezúčelový úver, ktorý získajú so zvýhodnenou úrokovou sadzbou.

UniCredit bank

V súčasnosti banka ponúka hypotéku s úrokovou sadzbou od 0,79 %. Pri fixácii na 2 roky je napríklad pri výške úvere 60 000 mesačná splátka 227,74 eura, doba splatnosti 25 rokov a výška úrokovej sadzby 0,79 %. Pri fixácii na 3 roky je napríklad pri výške úvere 60 000 mesačná splátka 230,74 eura, doba splatnosti 25 rokov a výška úrokovej sadzby 0,89 %. Pri fixácii na 5 rokov je napríklad pri výške úvere 60 000 mesačná splátka 233,31 eura, doba splatnosti 25 rokov a výška úrokovej sadzby 0,99 %. Pri fixácii na 10 rokov je napríklad pri výške úvere 60 000 mesačná splátka 262,40 eura, doba splatnosti 25 rokov a výška úrokovej sadzby 1,99 %.

2. UniCredit Bank na dofinancovanie kúpy nehnuteľnosti ponúka Presto úver na lepší domov s úrokovou sadzbou od 4,9 % a s maximálnou splatnosťou v súlade so zákonom na 8 rokov.

Všeobecná úverová banka

1. Aktuálne má hypotéka od VÚB banky viaceré možnosti: úroková sadzba už od 1,29 % p. a., široký výber fixácií úrokovej sadzby až do 10 rokov, výška úveru od 6 600 eur maximálne do 90 % hodnoty založenej nehnuteľnosti, bez poplatku za poskytnutie úveru. Navyše, ak si klienti k hypotéke zriadia sporenie, majú možnosť získať zvýhodnený bonusový úrok vo výške 0,80 %. Mladým klientom do 30 rokov na prvú hypotéku banka poskytne špeciálny benefit 200 eur. Navyše, ak si klient v rámci žiadosti o úver zvolí vybrané voliteľné služby (aktívny účet/zmluvné poistenie úveru/nehnuteľnos­ti/domácnosti) banka mu uhradí náklady na ocenenie nehnuteľnosti až do výšky 150 eur.

Takisto klienti získajú úplne zadarmo hypotekárny certifikát, ktorý slúži ako doklad o tom, že príjem klienta postačuje na splácanie hypotéky a pomôže im pri hľadaní nehnuteľnosti. Klient môže ručiť aj rozostavanou stavbou, teda zohľadňujeme budúcu hodnotu nehnuteľnosti; okrem toho sa bežne akceptujú aj nehnuteľnosti vo vlastníctve tretej osoby, čiže nehnuteľnosť v zabezpečení úveru nemusí byť vedená na dlžníka, VÚB banka má aj tzv. interné ohodnotenie nehnuteľnosti , ktoré v plnej miere nahrádza znalecký posudok a v presne stanovených prípadoch je možné ho využiť. Vo VÚB banke dávame klientom ročnú lehotu na čerpanie už po poskytnutí úveru. Klient má možnosť využiť 6 typov mimoriadnych splátok bez poplatku.

2. Je tu samozrejme aj možnosť dofinancovania hypoték VÚB pôžičkou na investíciu do nehnuteľnosti za výhodnú sadzbu od 2,90 %.

Wüstenrot stavebná sporiteľňa, a. s.

  1. Wüstenrot má v ponuke viacero úverových produktov, klient si môže vybrať podľa výšky požadovanej sumy a preferovanej formy zabezpečenia úveru. Vo WSS má klient možnosť okamžitého čerpania 80 % finančných prostriedkov. Pri zabezpečení úveru nehnuteľnosťou môže ísť o sumu až 200 000 €/osobu, splatnosť až 30 rokov, úrok od 1,49 % p.a. s garanciou na 3 roky a s nízkou mesačnou splátkou, pričom klient vopred pozná aj úrokovú sadzbu a splátku po ukončení fixácie. Úver je dostupný aj bez predchádzajúceho sporenia.
  2. Možnosti závisia aj od potrebnej sumy. Dofinancovať kúpu nehnuteľnosti je možné napríklad nasporenou sumou (vkladmi zhodnotenými ročným úrokom 1,5 %, bonusom 2 % v prvom roku sporenia, príp. štátnou prémiou – aktuálne 2,5 %); v prípade, ak záujemca má vo WSS úver na bývanie so založením nehnuteľnosti, môže požiadať o úver Dofinanc. Je dostupný vo výške od 2 700 € do 35 000 €, s úrokom 3,99 % p.a., splatnosťou 20 rokov s nízkymi splátkami a s 50-percentnou zľavou z poplatku za poskytnutie úveru. V ponuke sú aj úvery bez zabezpečenia nehnuteľnosťou, aj bez potreby ručiteľa či vinkulácie životného poistenia, určené pre nových klientov alebo so zvýhodnenou úrokovou sadzbou pre verných a spoľahlivých klientov (aj z iných bánk) a so splatnosťou 15 rokov. Všetky úvery z WSS sú účelové úvery na bývanie.
debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #úrokové sadzby #nehnuteľnosť #kúpa domu #kúpa bytu #pdmienky