Sakura vonia rosé frankovkou

Japonci vravia, že život je krátky a krásny, rovnako ako čerešňový kvet - sakura. Sakura je však aj medzinárodná vinárska súťaž, prestíž ktorej z roka na rok rastie. Víno na nej degustujú výlučne ženy. Oceňujú umenie premeny hroznovej bobule na víno, ktoré očarí ľudské zmysly. Takým vínom sa na Sakure Japan Women Wine Awards stala Frankovka modrá rosé z Villa Vino Rača.

31.03.2019 08:00
japonsko, sakura Foto:
Japonky očarila mrazom zrodená ľadová frankovka.
debata

Japonci sú novým vinárskym národom, ktorý sa učí vínu ešte len rozumieť. Keď sa však do niečoho pustia, robia to veľmi cieľavedome a s nadšením. Nepoznajú prekážky a do najmenších detailov skúmajú najlepšie vína sveta. Zaradili medzi ne aj slovenské.

Na tohtoročnej Sakure sa stretlo 4 326 vín z 34 krajín sveta, bezmála o tisíc vín viac ako na prestížnej Vinalies Internationales Paris 2019. Tokio a Sakura sa stávajú vinárskym oknom do Japonska a slovenské vína to využívajú. Z 37 vín, ktoré do krajiny vychádzajúceho slnka poslali Slováci, získalo sedemnásť zlatú medailu, deväť striebornú a jedno veľkú zlatú medailu.

Double gold dostala račianska Frankovka modrá rosé, ľadové víno ročník 2015. Akoby to víno vyjadrovalo pocity Japoncov, ktorí rok čo rok nedočkavo čakajú na chvíľu, keď rozkvitnú sakury. Krásne čerešňové kvety s rôznymi odtieňmi bielej a ružovej kvitnú zhruba dva týždne. Japonci ich maľujú, fotografujú, aby si pocit pomíňajúcej krásy uchovali čo najdlhšie. To ľadová rosé frankovka dokáže iný zázrak, vypáli z pohára vína salvu vzrušujúcich pocitov aj po dvadsiatich rokoch.

Muži na Sakure Japan Women Wine Awards... Foto: Sakura Japan Women Wine Awards
sakura, japonsko Muži na Sakure Japan Women Wine Awards obsluhujú a ženy ochutnávajú víno.

Veľký príbeh pokračuje

Ľadová frankovka, ušľachtilý prírodný produkt, narodený na malokarpatskom svahu s trochu uštipačným názvom honu Krivé, je dielom živlov, ktoré formovali a naďalej formujú našu planétu, a samozrejme, je aj dielom človeka. Veľká zlatá medaila oceňuje na jednej strane výnimočnosť polohy, horotvorných síl, ktoré po milióny rokov utvárali zlatú malokarpatskú vinársku žilu a na druhej vyznamenáva račianske vinohradnícke a vinárske umenie.

Máloktoré víno tak vystihuje krásu a energiu slovenskej prírody ako Frankovka modrá. Patrí k najstarším odrodám, možno z nej odčítať vývoj vinohradníctva a vinárstva na našom území, to, ako sme odrodu spoznávali, učili sa jej vyhovieť a nachádzali s ňou súzvuk.

Račania tvoria odveký vinársky predvoj Slovenska, utvorili jeden z najkrajších príbehov vína tejto krajiny, ktoré ako uzdravujúci očistný mok bohatý na polyfenoly a vzácny resveratrol pila panovníčka Mária Terézia. A prostredníctvom spoločnosti Villa Vino Rača píšu tento príbeh ďalej. Novú kapitolu k nemu pridali v Japonsku.

Nuž je to tak, človek a víno žijú dovtedy, dokedy sa o nich hovorí a dokedy sú obaja žiadaní. Máme také krásne slovenské slovo – žiadza, okrem iného vyjadruje nespútanú túžbu ochutnať víno, ktoré prebúdza v človeku silu, hravosť, snenie, prináša zdravie, opojenie a radosť zo života samého. Takú moc má frankovka, ak ju urobí majster.

Nuž vo Villa Vino Rača ju robia na veľa spôsobov – klasickú suchú s nádhernou rubínovo-červenou farbou, robia aj sviežu ružovú s ľahučkým pink odtieňom ružovej princeznej a vo výnimočných rokoch s dlhou jeseňou sa darí vyrobiť medovo-vláčny hrozienkový výber. A je tu napokon ešte jedna veľká vzácnosť, ľadová frankovka, ktorú dokáže počať len tuhá zima, taká, čo zakuje vinicu najmenej sedemstupňovým mrazom.

Dobré víno môže urobiť len človek, ktorý pozná vinohrad ako vlastnú dlaň. Ján Krampl nastúpil do račianskeho družstva ako osemnásťročný mladík pred 60 rokmi a spojil s ním svoj osud raz a navždy. Dnes stojí na vrchole podnikovej pyramídy a razí heslo, ak chceš dobré víno, podpíš s ním zmluvu na celý život. Takúto zmenku s bohom vína Bakchom podpísal aj Richard Polkoráb, technológ, výrobný riaditeľ, muž, ktorý dal ľadovej frankovke krídla.

Tri odtienky ružového vína. Foto: Sakura Japan Women Wine Awards
víno, sakura Tri odtienky ružového vína.

Kumšt a šťastie sú súrodenci

Rok 2015 prial modrým odrodám a frankovke obzvlášť. Račania mohli zobrať celú úrodu a vyrobiť veľmi dobré červené víno. Neváhali však zariskovať a na dvoch hektároch viničné kry dali pod siete s cieľom počkať na zimu. Rozhodli sa, a nie prvý raz, že vyrobia ľadové víno. Z úrody roku 2013 dorobili ľadový Tramín červený, ktorý v Paríži na Vinalies Internationales získal zlatú medailu. Tentoraz padla voľba na ľadovú frankovku.

Vyrobiť ľadové víno si vyžaduje veľký kumšt, trpezlivosť a štipku či skôr kus šťastia. Pokým príde zima, musia zrelé bobule hrozna prežiť jesenné pľušte, hmly, dažde, zúrivé vetry, útoky vtáctva a zveri dobývajúcej sa k sladkej dobrote. A napokon sa musí objaviť mráz, bez jeho dostatočne silného ľadového objatia nebude ľadové víno počaté.

Čo vlastne mráz urobí? "Tým, že bobule zmrznú, premení sa zvyšná voda na ľadové kryštály. To umožní zvýšiť koncentráciu cukru a kyselín v mušte,“ opisuje Richard Polkoráb premenu tekutého skupenstva hroznovej šťavy na tuhé, ktoré otvára cestu k ľadovému vínu.

Jedným z umení vinára je všetko dobre načasovať – oberačku, spracovanie a potom striehnuť na pozvoľnú premenu muštu na víno. Prvých päť hodín zo zmrznutej masy ľadových strapcov nevytečie takmer kvapka, až potom čosi-kdesi začne z lisu vytekať malý prúd šťavy s neuveriteľnou koncentráciou cukru a kyselín. V jednom litri naakumulovala ľadová frankovka 210 gramov zvyškového cukru, o ktorý sa postaralo slnko a jeho protipól mráz.

Keby neobsahovala šťava 8 gramov kyselín, nevzniklo by víno, ktoré by sa mohlo vydať na púť okolo sveta. Nejde o prehnané tvrdenie, produkt, ktorý sa Račanom podarilo vyrobiť, má vďaka cukru a sviežim kyselinám dlhý život pred sebou. Richard Polkoráb ho odhaduje na 20 rokov.

Japonské ústa

Japoncov, presnejšie Japonky víno očarilo a dali mu najvyššiu známku. Je to prvá slovenská veľká zlatá medaila z Japonska. Pre Villa Vino Rača nie jediná. Získal ju aj Cabernet Sauvignon, tiež ročník 2015, neskorý zber, ktorý týmto potvrdil, že Slovensko otepľovaním klímy vie vyrobiť červené vína konkurujúce juhoeurópskym. Dvoma striebornými medailami to na Sakure ilustrovali aj Dunaj a Cisárska frankovka, mimochodom ako klasické svieže ružové víno. A exkluzívny vinohradnícky potenciál Malých Karpát demonštrovali Račania zlatým Sauvignonom.

"Zlato je vtedy zlato, keď ho vinár premení na komerčný úspech,“ podotýka Jana Baničová, obchodná riaditeľka Villa Víno Rača. Sakura v tom predstihla aj západoeurópske vinárske súťaže. V predchádzajúcich ročníkoch po zlatých medailách vyviezli z Rače aj desaťtisíc fliaš. "Cherchez la femme hovoria Francúzi, za úspechom v Japonsku hľadaj vinárske ústa Japoniek,“ parafrázuje francúzske príslovie Jana Baničová.

Japonskí obchodníci na ženy dajú. Do Rače už prišli prvé objednávky na ľadovú Frankovku rosé, ocenenú veľkou zlatou medailou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Japonsko #kvalitné potraviny #sakura