Mýty a pravda o jablkách

Jablká sú na Slovensku ovocím číslo jeden. Sú chutné, zdravé, krásne. Keď sú plody dokonale vyvinuté, priam katalógovo vyfarbené a ešte aj po zime po zahryznutí svieže, vyvolávajú u niektorých spotrebiteľov pochybnosti. Za skvelým vzhľadom, bezchybnou farebnosťou a čerstvosťou hľadajú poniektorí nie ovocinársky um, ale chemický doping.

30.03.2019 08:00
jablko Foto:
V posledných rokoch niektoré základné školy robia ovocinárske krúžky.
debata (2)

Ľudia si kladú otázku, do akej miery sú vizuálne, aromaticky a chuťovo atraktívne jablká ešte dielom prírody. Po sociálnych sieťach kolujú zaručené správy o tom, ako ovocinári chemicky zlepšujú plody s jediným cieľom, lepšie ich speňažiť.

Žijeme v čase križujúcich sa informácií, ktoré veci viac zahmlievajú, ako objasňujú. Pozrime sa na tri rozšírené mýty o jablkách, ktoré nedajú ľuďom spávať.

Sú pekné, lebo ich voskujú

Pred pár rokmi sa na pultoch niektorých obchodov objavili nádherné, dočervena sfarbené jablká odrody Red Delicius. Dobre osvetlené sa na pultoch ligotali ako autá na ženevskom autosalóne. Doviezli ich z Talianska a boli navoskované potravinárskym voskom.

Taliansko je jedným z najväčších pestovateľov jabĺk v Európe a konkurencia doviedla tamojších producentov k tomu, aby jablkám zvýšili krásu zvonka dodaným voskom. Voskovanie si vynútil predaj v arabských krajinách, lebo zabraňuje vysušovaniu jabĺk. Do hláv spotrebiteľov tým zasiali pochybnosti o férovom pestovaní.

"Na Slovensku sa jablká nevoskujú, žiaden z pestovateľov nemá voskovací stroj. Nie je na to nijaký dôvod,“ reaguje na prikrášľovanie jabĺk dodatočným voskovaním Martin Dokupil zo spoločnosti Boni Fructi, ktorá uvádza na trh jablká najväčších slovenských pestovateľov. Dokupil radí, aby ľudia vždy pozorne čítali etikety. Tam by mala byť uvedená krajina pôvodu. Ak je ňou Slovensko, ovocie bolo dopestované tradičným spôsobom.

Pravda, aj slovenské jablká sú pokryté tenkou vrstvou vosku, ale prírodného, nie umelého. Jabloň podobne ako ostatné rastliny vylučuje na šupku plodov rôzne látky, ktorými ich chráni proti vplyvom prostredia. Ostrým nožom možno z plodu zoškrabať hmotu, ktorá spravidla obsahuje prírodné tuky, vosky a bunky odumretého povrchového pletiva (kutikuly,) prípadne aj prachové častice alebo minerály. Mastná šupka je aj znakom vysokého stupňa zrelosti. Náchylné na mastnú šupku sú odrody Jonagold, Granny Smith a niektoré ďalšie.

V posledných rokoch niektoré základné školy robia ovocinárske krúžky. Okrem iného tam šikovní učitelia vysvetľujú aj to, ako vzniká prírodný vosk na jablkách. Aj vďaka nim sa rodia uvedomelí spotrebitelia, ktorí vedia, čo je za tajomstvom "navoskovaných“ plodov.

Mefistovsky čerstvé

Kto by nepoznal príbeh o Faustovi a Mefistovi. Diabolský Mefisto ponúka Faustovi novú mladosť a radosti života výmenou za jeho dušu. Keď teraz dávno po zbere zahryznú ľudia do jabĺk, prekvapia ich svojou šťavnatosťou. Ako ju pestovatelia dosiahli, nezapredali svoju dušu chemickému diablovi?

Za čerstvosťou ovocia je technológia ULO – ultra lov oxygen, ktorá umožňuje v hermeticky uzavretých skladoch zmeniť zloženie ovzdušia. V komore sa zníži na minimum obsah kyslíka a zvýši sa, naopak, obsah dusíka. To spôsobí, že v plodoch jabĺk sa na minimum znížia všetky metabolické procesy a jablko takmer prestane starnúť. Pomáha tomu aj zníženie teploty na plus dva stupne Celzia a zvýšenie vlhkosti vzduchu na vyše 90 percent.

Čarodejníkom nie je chémia, ale znalosť fyziologických procesov a ich šetrné dávkovanie. Jablká si dokážu udržať mladosť až do novej úrody.

Naši starí rodičia ukladali jablká do sena alebo do chladných pivníc, priestor vápnili, aby zabránili hnilobným procesom. ULO umožňuje v hermeticky uzavretých komorách chrániť jablká bez narušenia ich biochémie na dlhé mesiace. Po domácky nejde túto technológiu zvládnuť, z toho vyplýva, že ani počas samozberu to netreba preháňať s množstvom naoberaných jabĺk. Jari sa nedočkajú, lepšie je kúpiť si ich v obchode, ktoré zásobujú ovocinári vybavení skladmi s neškodnou ULO technológiou.

Silikónové krásky

Niektoré dámy neodolajú pokušeniu zlepšiť si plastickou operáciou krivky. Medzi jablkami sú odrody, ktoré vynikajú dokonalými krivkami, farebnosťou, chuťou, aromatikou. Môžu vôbec takéto plody narásť v prírode?

Môžu, pokiaľ im krásu a nutričné bohatstvo pomôžu spolu s prírodou rozvinúť ovocinári. Demonštrujme to na klubovej odrode Evelina®, ktorú môžu pestovať len špičkoví ovocinári. Ako to vyzerá v praxi? Predovšetkým sa uplatňuje stará dobrá zásada, a to, že jabloň sa zbytočne nepreťažuje. Dva týždne pred zberom sa v redšej korune Eveliny ešte podtŕhajú listy, aby plody dostali viac slniečka.

"Medzi dobre oslnenými plodmi a ich nutričnou hodnotou, obsahom minerálov a vitamínov, farebnosťou, chuťou a vôňou platí priama úmera,“ vysvetľuje Martin Dokupil z Boni Fructi. Základ výnimočnej krásy a chuti sa teda rodí na strome, v sade. Keď jablká pozberajú, idú do skladu. Predtým ako ich dajú do debničiek, ktoré expedujú k spotrebiteľom, prejdú plody triedením, aké si väčšina spotrebiteľov nevie predstaviť.

Na triediacej linke nehrajú prím oči ľudí a ich šikovné ruky, ale kamery, ktoré zosnímajú každý plod. Objavia aj najmenšie defekty, a takéto plody robotizované ruky vyradia. Len ovocie dokonale vyfarbené, bez chrastičiek a červíčkov sa dostane ako extra výber do debničiek určených pre spotrebiteľov ochotných zaplatiť za mimoriadnu kvalitu.

Samo balenie kontrolujú ako posledná inštancia skúsené pracovníčky. Vo vyššej cene sa premieta množstvo operácií, celková zladenosť pestovania s finálnou úpravou. Evelina® je Rolls Royce medzi jablkami. Nie je to umelý produkt, ale dielo prírody a človeka, ktorý s porozumením asistuje pri zrode ovocia so všetkými piatimi P.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #jedlo #Jablká #jablko #kvalitné potraviny