Zamestnanci môžu požiadať o príspevok na rekreáciu už od 1. januára

Povinnosti súvisiace s rekreačnými poukazmi pre zamestnancov, ktoré zaviedla novela Zákonníka práce, budú platné už od 1. januára 2019.

27.12.2018 14:06
kufre, batožina, cestovanie, dovolenka Foto:
Každý zamestnávateľ, ktorý zamestnáva 50 a viac zamestnancov, bude povinný zamestnancovi s pracovným pomerom trvajúcim minimálne 24 mesiacov vyplatiť príspevok na rekreáciu.
debata
Zamestnávatelia, ktorým z tejto legislatívnej zmeny vyplynú zvýšené výdavky, by preto na ne mali byť pripravení už v predstihu.

Každý zamestnávateľ, ktorý zamestnáva 50 a viac zamestnancov, bude povinný zamestnancovi s pracovným pomerom trvajúcim minimálne 24 mesiacov vyplatiť príspevok na rekreáciu. Príspevok môže byť realizovaný formou rekreačných poukazov, alebo zamestnávateľ preplatí zamestnancovi oprávnené výdavky inou formou po dohode so zamestnancom. Zamestnanec musí však o príspevok požiadať.

„Dôležitou informáciou pre zamestnávateľov je, že nie každý zamestnanec má automaticky rovnaký nárok na príspevok na rekreáciu. Nároky sa líšia napríklad u zamestnancov, ktorí pracujú na tzv. kratší pracovný čas. Takýto zamestnanec má nárok iba na pomernú časť sumy príspevku na rekreáciu zodpovedajúcu dohodnutému kratšiemu pracovnému času,“ vysvetľuje Róbert Minachin, advokát zo spoločnosti Deloitte Legal.

Dôležitým faktorom je tiež stanovená maximálna suma poukazov, ktorú môže dostať každý zamestnanec, ktorý ma dohodnutý pracovný pomer na ustanovený týždenný pracovný čas. Takýto zamestnanec má nárok na 55 % sumy za rekreáciu, ale maximálne na 275 eur za jeden kalendárny rok. V praxi to znamená, že v prípade, ak za rekreáciu zaplatí 500 eur a viac, zamestnávateľ mu zaplatí maximálne sumu 275 eur, avšak zamestnanci, ktorí za rekreáciu zaplatia napríklad len 300 eur, budú mať nárok iba na 55 % z tejto sumy.

Okrem výdavkov je dôležité, aby zamestnávatelia mysleli aj na to, ako budú mať všetky súvisiace povinnosti zabezpečené v interných systémoch.

„Firmy si budú musieť určiť, ako môže zamestnanec o príspevok na rekreáciu požiadať. Táto, ale aj ostatné, na prvý pohľad jednoduché, povinnosti, môžu v praxi spôsobiť dodatočnú administratívnu záťaž pre zamestnávateľov. Zlé nastavenie môže mať tiež daňové dosahy. Tu treba tiež zdôrazniť, že zamestnanci sú oprávnení požiadať o príspevok na rekreáciu už od 1. januára 2019,“ upozorňuje Minachin.

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanec #zamestnávateľ #príspevok #zamestnanci #rekreácia #rekreačné poukazy