Koľko zaplatíme za potraviny pred Vianocami?

Vianočné sviatky sú tradične obdobím pečenia koláčov a stretnutí s rodinou a priateľmi pri plnom stole dobrôt. Výdavky na potraviny ukrajujú väčšiu časť z rozpočtu ako zvyčajne.

18.12.2018 11:00
obchod, potraviny, vajcia Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
Rast spotrebiteľských cien v obchodoch bol najrýchlejší počas jarných a letných mesiacov tohto roka a od jesene sa začal postupne zmierňovať. To isté platí aj o cenách potravín. Na základe najaktuálnejších novembrových údajov sa ceny tovarov a služieb medziročne zvýšili o 2,1 % a ceny potravín o rovné 1 %. Medziročná inflácia sa teda aktuálne zmiernila, keďže ešte v októbri predstavovala 2,5 % a v septembri dokonca 2,7 %. Napriek tomuto spomaleniu cenového rastu ale platí, že tohtoročné Vianoce nás vyjdú o niečo viac ako vlani.

Na základe údajov Štatistického úradu SR o spotrebiteľských cenách za november 2018 sme zostavili cenovú hitparádu základných potravín a taktiež potravín, ktoré zvykneme nakupovať na vianočný stôl. Rovnako sme pridali aj hitparádu cien elektroniky, kníh či hračiek, ktoré zvykneme nakupovať ako darčeky pod stromček.

Najvýraznejšie zdražela zelenina. Za petržlen v súčasnosti zaplatíme takmer dvojnásobok v porovnaní s minuloročným novembrom. Kapusta nás vychádza o cca 68 % viac a karotka a cibuľa o polovicu viac ako vlani.

Spomedzi vybraných „vianočných“ potravín najvýraznejšie zdraželi zemiaky, za ktoré si priplácame až o 28 % viac ako pred rokom. Tradičný zemiakový šalát nám tento rok predraží aj majonéza, ktorá je zhruba o štvrtinu drahšia ako vlani. A pri pečení vianočných koláčov taktiež siahneme hlbšie do vrecka. Napríklad mak medziročne zdražel až o 22 %. Drahšia je aj pšeničná múka, lístkové cesto, margarín, kvasnice, kyslá smotana, čokoláda, kakao či džem, a to v rozmedzí od 1 do 5 %. Na druhej strane ale ceny vajíčok či cukru sú výrazne nižšie ako vlani, lacnejšie je aj mlieko a maslo.

Na mnohých štedrovečerných stoloch nesmie chýbať vianočná kapustnica. V porovnaní s vlaňajškom si mierne priplatíme pri kúpe kvasenej kapusty [1,2 %], nejde ale o výrazné zdraženie. Ceny bravčového mäsa sa hýbali oboma smermi, krkovička zdražela a bravčové stehno, pliecko aj karé naopak zlacneli. Tradičná, vianočná, šošovicová polievka sa tiež nezaobíde bez drahšej šošovice, jej ceny sú ale len o 0,6 % vyššie ako pred minuloročnými sviatkami. Ceny kaprov síce nepoznáme, ale rybacie filé sa v našich obchodoch predáva o 6 % drahšie ako pred minuloročnými sviatkami. Ceny mrazených rýb sú však rovnaké ako vlani.

Pred minuloročnými Vianocami sme pociťovali výrazné zdraženie masla, mlieka a mliečnych výrobkov a vajec. To už tento rok neplatí resp. platí to len čiastočne. Niektoré mliečne výrobky sú drahšie, iné zase lacnejšie ako vlani. Dvojciferné zdraženie zaznamenalo jedine kyslé mlieko a to o 12 %. Tvaroh, syr Eidam, jogurty a kyslá smotana sú drahšie v rozmedzí od 0,5 do 3 %. Naopak, maslo je o takmer –6 % lacnejšie ako vlani, mlieko o –3 až –5 % lacnejšie, bryndza o –3,5 % a oštiepok o necelé tri percentá. Slepačie vajcia boli vlani zasiahnuté fipronilovou kauzou, v dôsledku ktorej ich ceny výrazne rástli. Aktuálne sú však o takmer tretinu lacnejšie ako pred minuloročnými Vianocami.

Ceny mäsa a výrobkov z neho sa vyvíjali oboma smermi. Ako sme už spomínali, ceny bravčového mäsa sa zvýšili aj znížili, v závislosti od druhu mäsa. Kuracie a hovädzie mäso je ale drahšie ako vlani, nejde však o výrazný cenový rast. Najviac zdražela saláma a to o 5 až 6 %. Zelenina zdražela, ovocie je ale lacnejšie ako pred minuloročnými vianočnými sviatkami. Jablká a hrozno kúpime až o pätinu lacnejšie, kiwi o viac než desatinu a mandarínky, citróny a pomaranče nás vyjdú o –6 až –9 % menej.

Zdroj: Jana Glasová, analytička Poštovej banky

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #výdavky #Vianoce #ceny potravín