Mladí zostávajú v mama hoteli. Dosahujú najvyšší podiel v únii

Slovensko má jeden z najvyšších počtov mladých ľudí vo veku 16 až 29 rokov, ktorí zostávajú žiť s rodičmi.

19.12.2018 06:00
študenti, mladí ľudia, spolupráca Foto:
V rámci 28 krajín EÚ, ktoré monitoroval Európsky štatistický úrad Eurostat, bol podiel mladých žien žijúcich s rodičmi nižší ako podiel mladých mužov.
debata (32)
Obsadili sme tak tretiu priečku za Chorvátskom a Maltou. Tzv. mama hotel využíva viac chlapcov (89,2 %) ako dievčat (78,9 %). Najnižšie percento mladých žijúcich s rodičmi má Fínsko (40,8 % chlapcov a 30,1 % dievčat) a Dánsko (39,5 % chlapcov a 37,9 % dievčat).

V rámci 28 krajín EÚ, ktoré monitoroval Európsky štatistický úrad Eurostat, bol podiel mladých žien žijúcich s rodičmi nižší ako podiel mladých mužov. Najväčšie rodové rozdiely boli za rok 2017 v Bulharsku (19,3 % rozdiel) a Rumunsku (17,2 % rozdiel). Najmenej roztvorené nožnice nerovnosti medzi pohlaviami boli v Španielsku (5,7 %), Švédsku (4,7 %) a Malte (4,6 %).

Za posledných sedem rokov sa na Slovensku počet mladých v mama hoteloch mierne znížil. Vo vekovej kategórii 20 až 24 rokov je však stále vysoký podiel mladých, ktorí zostávajú doma, a to až 93 % prípadov. Vo vekovej kategórii 25 až 29 rokov bývajú pritom stále dve tretiny mladých s rodičmi. V porovnaní s okolitými krajinami si mladú vedú najhoršie, teda najmenej sa chcú osamostatniť.

„Mladí ľudia na Slovensku sú v tejto štatistike výraznejšie nad priemerom EÚ. Stredoškoláci vo väčšine žijú s rodičmi, a tým pádom im vykrývajú mesačné náklady na život. Vysokoškoláci sa už viac osamostatňujú, aj keď nie tak ako mladí v zahraničí, a niektorí žijú na privátoch či internátoch. S tým im ruka v ruke stúpajú aj výdavky, ktoré sú spojené so stravou, ubytovaním, školou, zábavou a obliekaním. Ak si šetria peniaze, tak na rezervu, prípadne na zahraničné štúdium ako napríklad Erasmus alebo letný work&travel. Menšie našetrené sumy míňajú väčšinou na cestovanie, oblečenie a zábavu,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Slovensko má pritom jeden z najnižších podielov mladých vo veku 16 až 29 rokov, ktorí sú ohrození chudobou či sociálnym vylúčením. Zo susedných krajín sa pred nami ocitla len Česká republika, ktorá má v tejto skupine 12,1 % mladých, čo je o takmer 5 % menej ako na Slovensku.

„V tejto štatistike na rozdiel od podielu mladých žien a mužov v mama hoteli neslávne vyhrávajú dievčatá nad chlapcami, ktoré sú častejšie ohrozené chudobou či sociálnym vylúčením. Dotvára to nelichotivé prvenstvo Slovenska v rámci rovnosti mužov a žien, ktoré sú na tom horšie napríklad v získavaní práce či sú menej platovo ohodnotené ako muži. Celkovo bolo mladých vo veku 16 až 19 rokov ohrozených chudobou či sociálnym vylúčením v rámci krajín EÚ v roku 2017 približne tretina, čo predstavuje takmer 22 miliónov mladých ľudí,“ doplnila Buchláková.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #vek #domácnosti #rodičia #mladí ľudia #mama hotel #rodičia a deti