Mlieko so zázračným kódom A2

Jedno české príslovie hovorí, ako núdza naučila Dalibora húsť. Aj za zrodom dnes na trhu veľmi žiadaných syrov alebo hoci aj čerstvého mlieka z PD Slatina nad Bebravou, ktoré nesú značku Moja kravička, stála núdza. A poriadna, bola ňou mliečna kríza, ktorá stlačila ceny mlieka hlboko pod výrobné náklady.

19.10.2018 06:00
kravy, pole, dobytok Foto:
Družstevníci v Slatine nad Bebravou cielene šľachtia dobytok na produkciu mlieka s betakazeínom A2.
debata (3)

V Slatine vždy žili z predaja mlieka. Ornej pôdy je tu málo, zato na juhozápadných svahoch Strážovskej hornatiny s vápencovým podložím je dostatok lúk a pasienkov. Tam, kde je vápenec, tam sa rodia buď dobré vína s veselými ihravými kyselinami, alebo vo vyšších polohách sú pasienky a lúky s lúčnymi bylinami, ktoré dobytok premieňa na vynikajúce horské mlieko. Vonia sviežou horskou kvetenou, čo cítiť v syroch i masle.

Keď Slatinčanov zahnala kríza do úzkych, padlo rozhodnutie aspoň časť z dennej produkcie 10-tisíc litrov mlieka premeniť na mliečne výrobky. V Slovinsku zakúpili potrebné vybavenie pre malú mliekareň a v roku 2015 odštartovali výrobu čerstvých aj zrejúcich syrov, čistých aj ochutených o čili papriku, bazalku a iné bylinky. Zákazníkom sa začala prihovárať značka Moja kravička. Je prívetivá. Pred kravkou ako z rozprávky kľačí dievčatko, v hrsti má chumáč trávy, ktorým kŕmi svoju kamarátku kravičku.

Oproti pionierskym deväťdesiatym rokom slovenskí poľnohospodári pri uvádzaní svojich výrobkov na trh výrazne zlepšili komunikáciu či presnejšie dialóg so svojimi zákazníkmi. Využili sociálne siete a sprístupnili tam svoje výrobky. Jadrom posolstva, ktoré vyslali slatinskí družstevníci trhu, bola správa o tom, že prinášajú unikátne mlieko a mliečne výrobky, ktoré obsahuje vysoko cenenú mliečnu bielkovinu betakazeín A2.

Málokomu z nezaintereso­vaných spotrebiteľov hovorí niečo mlieko s označením A2. Mliečni biochemici, samozrejme, vedia, o čo ide. Betakazeín s týmto označením poznajú už 25 rokov. Keď ho preskúmali, zistili viacero zaujímavých vecí. Niekedy pred vyše osemtisíc rokmi došlo v niektorých plemenách dobytka k mutácii génov, počas ktorej vzniklo mlieko s betakazeínom A2. Na rozdiel od A1 je mlieko s touto bielkovinou ľahšie stráviteľné, posilňuje srdcovo-cievny systém a môžu ho konzumovať aj ľudia s intoleranciou na mlieko.

Stádo dojných kráv v slatinskom družstve bolo dlhé roky cielene šľachtené na to, aby dojnice mali pevnejšie nohy, lepšie vyformované vemená. Býky, ktoré boli nositeľmi týchto vlastností, však prinášali ešte jeden mimoriadne dôležitý znak: mlieko typu A2. Na Slovensku, ale aj v Českej republike nie je veľa stád s takýmto mliekom, zato v Slatine celá produkcia mlieka spĺňa parametre výnimočnej mliečnej suroviny.

A tak vo chvíli, keď sa na trhu objavili produkty s logom Mojej kravičky, dostali spotrebitelia možnosť ochutnať produkt s kvalitatívne inými parametrami. Možno keby nebolo krízy, družstevníci dodnes predávajú mlieko do mliekarne, kde by z neho vyrobili síce produkt niektorej známej značky, ale s obyčajnými vlastnosťami.

Plnokrvné slatinské mlieko je však čistý prírodný výrobok, poskytujúci spotrebiteľovi dnes nielen toľko žiadanú čerstvosť, ale aj nepoškvrnenú prírodnú podstatu výnimočného mlieka. Syry či mlieko predáva družstvo od Bratislavy po východné hranice Slovenska. Má rastúci odbyt a stojí pred úlohou, ako zvýšiť produkciu. Kľúčové podľa riaditeľa družstva Františka Jurčíka je teraz zvýšiť efektívnosť výroby. Výroba si vyžaduje veľa ručnej práce. Tá je, samozrejme, dôležitá, ale sú operácie, ktoré bez vplyvu na kvalitu produktu možno robiť rýchlejšie, povedzme zatváranie fliaš, lepenie etikiet.

Na samom začiatku bol snaha vyvinúť mliečne produkty s vyššou pridanou hodnotou, teraz keď je po nich dopyt, stoja pred úlohou, ako zvýšiť a zefektívniť produkciu. Členom PD Slatina nad Bebravou je aj spoločnosť MVL Agro, ktoré manažuje Štefan Petrík. Ten patrí na Slovensku k poľnohospodárom, ktorí sa dlhodobo usilujú aspoň časť rastlinnej či živočíšnej produkcie finalizovať, a tak získať za ňu viac peňazí.

Ukázalo sa, že aj tentoraz mal Petrík dobrý nos, keď podporil snahu slatinského družstva ponúknuť mlieko spotrebiteľom v podobe originálnych produktov. Vysvitlo, že nejde len o výrobky, ktoré sú urobené s fortieľom zručných mliekarov, ale vyznačujú sa aj unikátnym zložením bielkovín. Práve takéto produkty sú obohatením trhu a hovoria o nových možnostiach prvovýrobcov. Krízy sú postrachom pre poľnohospodárov, práve ony však prinášajú, ako ukazuje skúsenosť PD Slatina nad Bebravou, prekvapujúce objavy a možnosti výroby.

Čo je betakazeín typu 2

Betakazeín typu 2 priaznivo pôsobí v rámci prevencie kardiovaskulárnych ochorení, znižuje cholesterol v krvi. Ľudia, ktorí majú napríklad intoleranciu laktózy (nedostatok enzýmu laktáza tráviaceho mliečny cukor laktózu) lepšie tolerujú mlieka, kde sa nachádza A2 betakazeín. Tento druh kravského mlieka sa vyskytuje na Slovensku a v Čechách zriedka. Na našom území prevláda chov kráv s A1 alelou.

Mlieko s A2 betakazeínom poskytujú plemená kráv s prevahou výskytu alely A2. Sú to plemená kráv Fleckvieh, Jersey, Hnedé Švajčiarske a Guersney. Predaj mlieka A2 je rozšírený najmä na Novom Zélande, v USA, Austrálii a Anglicku. Aj na Slovensku v posledných rokoch stúpol u farmárov záujem o chov kráv pre A2 mlieko.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #mlieko #kvalitné potraviny