Koľko stojí svadba?

Povedať si „áno“, nie je väčšinou zadarmo. Účet za svadobný deň môže bez problémov prekonať sumu 10-tisíc eur.

28.05.2018 11:10
svadba, rodina, etiketa Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Najlepšia je svadba za vlastné a ideálne, aby nepoznačila chod domácnosti novomanželov po svadbe. Čakajú ich totiž iné finančné výzvy, ako vlastné bývanie či založenie rodiny,“ vraví odborníčka na osobné financie z Partners Group SK Zuzana Fides. Na svadbu odporúča začať sporiť na svadbu minimálne rok a ideálne až dva roky vopred.

Snúbenci sa musia podľa nej najprv rozhodnúť, akú veľkú svadbu chcú. Či pozvú iba najbližšiu rodinu, alebo aj vzdialenejších príbuzných a priateľov. Dôležité je aj to, kde sa bude svadba konať. Či sa uskutoční v hoteli, alebo v dedinskej či mestskej sále. Miesto, počet hostí a program na zábavu totiž tvoria najväčšiu položku v celom rozpočte.

Do ceny sa môže premietnuť aj termín svadby. „Najväčší záujem je o májové, júnové a septembrové termíny. Ak robíte svadbu na poslednú chvíľu, hrozí, že kvôli vysokému termínu nenájdete vhodné priestory a dodávateľov, tí ktorých ste plánovali osloviť už môžu byť rezervovaní na inú svadbu,“ tvrdí Fides.

Aby sa svadba neplánovane nepredražila, odporúča Fides dohodnúť si s každým dodávateľom vopred presné a jasné podmienky spolu s cenami a to aj v prípade, že vzniknú dodatočné požiadavky. Snažte sa všetko premyslieť do posledného detailu. Napríklad s kameramanom sa dohodnite, ako dlho bude na svadbe, aká je jeho hodinová cena a čo sa bude diať, ak sa svadba predĺži. Rovnako by vás malo zaujímať, koľko bude stáť dodanie svadobných fotiek na nosiči (USB, CD) a koľko fotografií máte v cene. Pri výzdobe si vopred premyslite, aké kvety chcete, nezabúdajte, že mimosezónne sú podstatne drahšie, ako sezónne, počítajte tiež s výzdobou áut a špeciálnou dekoráciou na svadbe,“ vraví odborníčka.

Rozpočet na svadbu so 60 hosťami

Miesto na svadbu od 0 až po 2 000 eur
Ubytovanie pre hostí 1 000 eur
Svadobné menu 1 800 eur
DJ 350 eur
Živá hudba 350 eur
Fotograf 400 eur
Kameraman 350 eur
Svadobné obrúčky 400 eur
Svadobná výzdoba 500 eur
Svadobné a popolnočné šaty 500 eur
Oblek 400 eur
Doplnky (topánky, šperky) 200 eur
Líčenie a kaderník 200 eur
Alkoholické a nealkoholické nápoje 700 eur
Oznámenia, menu lístky 100 eur
Darčeky pre hostí 100 eur
Koláče, torta 300 eur
Úradné poplatky 400 eur
Spolu 10 050 eur

Zdroj: Partners Group SK

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #svadba