Lacné topánky? Môže to byť len napodobenina drahej značky

Colníci často oznamujú, že zabavili napodobeniny značkového tovaru. Podvodníci sa takto snažia draho predať nekvalitné výrobky.

23.05.2018 13:46
topánky - radosť - žena - nákup Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Naposledy zabavili v bratislavskej predajni s obuvou napodobeniny značkových topánok Adidas. V tomto prípade topánky prešli len jednoduchou úpravou – niekto z topánok odlepil dva pásiky, tak aby topánky pripomínali drahší originál. Colníci tu zhabali celkovo 59 párov topánok. V prípade, že by sa predali za pôvodnú cenu, predávajú by zarobil vyše 5 000 eur.

Hoci výrobcovia napodobenín podľa Finančnej správy vymýšľajú rôzne triky, sú známe jasné pravidlá, ako rozpoznať originál od falzifikátu. „V prvom rade je to miesto predaja. Napríklad tržnice, čínske e-shopy a podobne nie sú vo väčšine prípadov zárukou predaja kvalitného značkového tovaru,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová.

Na výrobku si podľa nej treba tiež všímať kvalitu materiálov a celkové prevedenie. „Štítky a visačky sú ďalším znakom, podľa ktorého môžete odlíšiť napodobeninu od pôvodnej značky. Príliš nízka cena je podozrivá a rovnako balenie produktu prezrádza, čo sa ukrýva vo vnútri,“ tvrdí Skokanová.

Mnohí ľudia, ktorí naďabia na napodobeninu, si ju často kúpia aj napriek tomu, že vedia, že nejde o originál. Jednoducho ich zláka nízka cena. Nemusí sa to však vyplatiť. „Takéto výrobky môžu byť zdraviu škodlivé. Na ich výrobu sa používajú nekvalitné materiály alebo ich lacné náhrady. Výrobky nie sú spoľahlivo testované a neprechádzajú žiadnou kontrolou. Spotrebitelia by mali mať na pamäti, že takouto kúpou podporujú organizovaný zločin, kriminalitu, šedú ekonomiku či detskú prácu,“ povedala Skokanová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #falzifikát #napodobenina