Najsladšia rajčinka sa volá Bobulienka

Nie je rajčina ako rajčina. Jej vlastnosti určuje odroda, spôsob pestovania. Združenie slovenských pestovateľov prémiových odrôd zeleniny prichádza s novou odrodou rajčiny. Ide o cherry rajčinku Bobulienka. Hoci sa každým jesenným dňom ochladzuje, cherry rajčinky úrodu dajú, rastú vo vykurovaných skleníkoch za pomoci najmodernejších technológií.

12.10.2017 10:41
rajčiny, rajčina Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Pri výbere odrôd sa farmári zamerali hlavne na zachovanie čerstvosti a kvality vypestovaných plodín, čo zaručuje vynikajúcu chuť, sýtu farbu a tradičnú vôňu paradajok.

„Každá farma pestuje inú odrodu hlavne preto, že každému chutia iné paradajky, niekomu sladšie, inému kyslejšie, menšie a pod. Keďže chceme, aby zeleninu jedli deti, ponúkame teraz rodičom sladučké rajčinky. Ide o novú odrodu, ktorá sa do obchodov dostane v polovici novembra pod názvom Bobulienka,“ vysvetlil Peter Kelemen, majiteľ Farmy Bruty.

Vďaka najmodernejším high-tech skleníkom sú rastliny pestované v čistom prostredí, ktoré ich chráni pred chorobami. High-tech skleníky sú riadené najmodernejším softvérom, ktorý udržiava prirodzenú vlhkosť, potrebnú pre rast paradajok. Investovaním do moderných technológií v pestovaní sa podarilo slovenským farmárom zo združenia Ovozela zachovať kvalitu vypestovaných paradajok aj v zime. Celoročná produkcia Ovozely zabezpečuje stálu dostupnosť domácej zeleniny do reťazcov.

„Skleníky na našich farmách sú vybavené difúznymi sklami. Slnečné lúče sa cez ne rozptyľujú a dopadajú ku každej rastlinke. Skleníky ovládame softvérom, ktorý reguluje teplotu, vlhkosť vzduchu a jeho cirkuláciu. Na základe predpovede počasia otvára a zatvára okná. Ak je slnko prisilné, sadenice prekrýva tienidlom. Sadenice sú zavlažované vodou s ideálnym pH. Vzniká kombináciou dažďovej vody, ktorú zachytávame v zberných nádobách, a vody zo studne. Vykurovanie skleníka pracuje na rovnakom princípe ako skleníky na Islande – využívame iba obnoviteľné zdroje energie,“ dodáva P. Kelemen.

Dôležitý je spôsob pestovania a čerstvosť, čo je hlavným ukazovateľom kvality zeleniny: „Tú zabezpečujeme správnym časovaním zberu. Paradajky oberáme ručne až v momente, keď sú úplne dozreté. Vďaka tomu majú výnimočne sladkú chuť. Do niekoľkých hodín od zberu si ich kúpite na pultoch reťazcov,“ dopĺňa P. Kelemen.

Sladkosť paradajok, respektíve informácie o prirodzenej cukornatosti paradajok, je vyjadrená na stupnici Brix. Stupnica sa používa pri meraní pomeru množstva prírodného cukru a vody, v ktorej je rozpustený. Cherry paradajky exkluzívnej odrody Bobulienka, ktorú farmári začnú produkovať, sa vďaka svojej cukornatosti v rozsahu 9 Brixov radí k najsladším odrodám cherry paradajok na pultoch slovenských obchodov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kvalitné potraviny #rajčiny