Čarovný kôš Jakuba Ovocinára

Slovensko má jedny z najlepších prírodných podmienok na pestovanie ovocia v Európe, ale ani zďaleka ich naplno nevyužíva. Časy sa však menia. Objavujú sa firmy, vytvárajú združenia, ktoré produkujú špičkové ovocie a našli spôsob, ako pritiahnuť spotrebiteľov k plodom s atraktívnou chuťou.

10.04.2017 09:24
jahody, zber, samozber Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vtipným propagátorom kvalitného slovenského ovocia sa stala rodina Jakuba Ovocinára. Jakuba so šibalským klobúkom možno denne pri troche šťastia stretnúť na pultoch obchodov, kde nakupujúcim zábavnou hrou vysvetľuje, prečo sa oplatí jesť slovenské ovocie.

Jakub je nositeľom slovenskej ovocinárskej tradície. Zakladá si na usporiadanej rodine, na tom, aby deti dobre poznali okolitý svet a v pretechnizovanom svete chodili do prírody aj do sadu a učili sa spoznávať i pestovať stromy. Vlani na jeseň ovocinári spoločnosti DanubiusFruct a obchodnej organizácie Bonifructi v Dunajskej Lužnej otvorili počas tradičného Jablkového hodovania celú firmu deťom a ich rodičom. Moderátorom stretnutia ovocinárov s malými aj veľkými jedákmi jabĺk a hrušiek bol sám Jakub Ovocinár.

Previedol deti po modernom ovocinárskom závode, kde sa ovocie triedi, balí, uskladňuje a spolu s deťmi strávil zábavné i poučné chvíle v ovocinárskej dielni. Tu sa ochutnávalo, maľovalo, vykrajovalo ovocie. Jakub bol z mäsa a kostí, zosobňujúci veselú kreslenú postavičku, ktorú možno nájsť pri kúpe ovocia od slovenských ovocinárov zoskupených v združení Bonum.

Konečne máme na Slovensku marketing primeraný súčasným časom, ktorý zábavnou formou propaguje zdravý spôsob života a upozorňuje, že zdravo jesť, znamená pravidelne konzumovať ovocie. Denne by to malo byť aspoň dvesto a ešte lepšie 400 gramov.

Slovensko potrebovalo osvieteného Jakuba Ovocinára, jeho vernú manželku Máriu i dvojicu malých nezbedníkov Janku a Janka. Verejnosť už spoznala školský ovocný program, keď sa rovno zo sadov dostáva ovocie do škôl k deťom. Nemusí to však byť nuda jesť cez veľkú prestávku jablko, keď sa k nemu pribalí postavička Jakuba ovocinára alebo ovocné pexeso. Komenský učil deti hrou a veru aj správne stravovacie návyky možno získať hrou. Tá je lepšia ako nudné vysvetľovanie, prečo je ovocie také dôležité v ľudskej výžive.

Dialóg so spotrebiteľmi v Dunajskej Lužnej stále zdokonaľujú. Pre deti a mládež tohto roku rozbehli súťaž, ústrednou postavou ktorej je opäť múdry a vtipný Jakub Ovocinár. Keď pri nákupoch ovocia ľudia objavia Jakubovu postavičku, ktorá sa akoby mimochodom ukrýva na ovocnom pulte medzi chutnými jablkami zo slovenských sadov spolu so žltou nálepkou, celkom určite potešia celú rodinu. Nedávno školáčka z východného Slovenska vyplnila e-mail, odoslala do Dobrých jabĺk a obratom jej poslali veľký balík ovocia. Koľko dievčatko vážilo, toľko jabĺk sa v darčeku nachádzalo. Bolo to celých 38 kilogramov.

V poslednom čase sa veľa hovorí o tom, ako osloviť spotrebiteľa. Ovocinári ukazujú, že iniciatívu musia prevziať oni sami. Pulty sú zaplavené tovarom z celého sveta a ľuďom treba pripomenúť, prečo je ovocie z našej krajiny najlepšie – je čerstvé, neutrápené dlhými presunmi a bez nadmernej chemickej záťaže z intenzívnej ochrany pred chorobami.

Jakub Ovocinár má teraz veľa plánov. Chystá sa upozorniť svoju veľkú spotrebiteľskú rodinu na to, že na pulty obchodov sa tohto roku dostanú čerstvé jahody o celý mesiac skôr, ako je obvyklé. V Dunajskej Lužnej vybudovali veľké jahodové fóliové hospodárstvo. Výhrevnosť slnka znásobená fóliou umožní skoršie dozretie plodov.

Tohtoročným hitom sezóny bude drobné bobuľové ovocie. Dopyt po ňom prudko rastie v celej Európe a Slovensko nie je výnimkou. Rast spotreby malín, jahôd, čučoriedok je doslova raketový. Ľudia sa nevedia nabažiť ovocia, ktoré má skvelé zdravotné účinky a vyzerá zvodne už na prvý pohľad.

Jahody ako prvé ovocie sa považujú za prírodne antidepresívum, dvíha náladu, je tu konečne jar, teplo a zimou unavený organizmus dostáva najlepší prírodný liek. Prudko stúpa spotreba čučoriedok. Veľa ľudí trpí nedostatkom železa a toto ovocie je koncentrátom železa.

Všetko nasvedčuje tomu, že Jakub Ovocinár a jeho rodina budú mať tohto roku veľa práce. Ale tej sa činorodý chlapík reprezentujúci slovenských ovocinárov nebojí. Vyhrnul si rukávy a pustil sa do práce. Nech mu Boh žičí dobrým počasím a požehná bohatú úrodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #kvalitné potraviny