Kupujeme drahšie telefóny i počítače

Slováci nakupujú cez internet čoraz viac a čoraz drahšie elektrospotrebiče. Vlani dosiahli obchody s elektronikou 10-percentný nárast. Vyplýva to z údajov agentúry GfK, ktorá zbiera údaje od najväčších e-shopov na Slovensku aj v Českej republike.

04.04.2017 12:53
nákup, eshop, internet, kreditka, notebook Foto:
Ilustračné foto.
debata

Minulý rok sa predalo 170-tisíc smartfónov, čo je síce o 5-tisíc kusov menej ako rok predtým, ale priemerná cena smartfónu vzrástla na 176 eur, čo je o 20 eur viac ako v roku 2015. Podobné je to aj pri iných elektrospotre­bičoch. Napríklad priemerná cena notebookov vzrástla o 37 eur na 465 eur.

Výrazne si polepšili aj kávovary, ktorých sa minulý rok predalo 23-tisíc kusov, čo je o sedem tisíc viac ako rok predtým. O deväť eur na celkových 157 eur pritom vzrástla aj priemerná cena, ktorú boli ľudia za kávovar zaplatiť. „Kávovary dosiahli v medziročnom porovnaní až 55-percentný nárast. Čoraz viac sa však do popredia u spotrebiteľa dostáva kvalita produktu. Sledujeme, že naši zákazníci si neváhajú priplatiť za kvalitnejší produkt a vyberajú teda elektroniku z vyššej cenovej kategórie,“ povedal riaditeľ internetového obchodu Hej.sk Vladimír Sušil.

Najvyšší nárast spomedzi sledovaných elektrospotrebičov si vlani pripísali elektrické zubné kefky. V porovnaní s rokom 2015 si pripísali nárast až o 61 percent. Celkovo si malá biela technika polepšila o 24 percent.

Veľkých spotrebičov sa minulý rok predalo cez internet viac o 15 percent. „Potvrdzovali to najmä čísla predaja sušičiek a práčok, ktoré medziročne dosiahli vysoký nárast,“ vraví Sušil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #eshop