Veľké vajíčka bývajú čerstvejšie

Nie je vajce ako vajce a ani cenové superponuky nemusia splniť očakávania spotrebiteľov. To hovorí Ladislav Birčák, skúsený chovateľ nosníc zo spoločnosti Novogal vo Dvoroch nad Žitavou, ktorá vyprodukuje ročne 130 miliónov vajec. Pred Veľkou nocou sa obchodníci predbiehajú v akciách na vajcia.

02.04.2015 07:31
vajíčko, vajíčka, vajcia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Časovanou mínou, ktorá vybuchuje v najnevhodnejšej chvíli, keď gazdinky rozbíjajú vajcia do veľkonočných koláčov alebo sa ich chystajú variť a farbiť, je zistenie, že kúpili mačku vo vreci. Najčastejšie ju skrývajú veľké kartónové balenia po 30 vajec alebo akciové za cenu nižšiu ako jedno euro. Spravidla ide podľa Ladislava Birčáka o vajcia triedy S (ich hmotnosť je menej ako 53 gramov), ktoré zväčša pochádzajú z dovozu.

Nič proti týmto malým vajíčkam, ktoré znášajú mladé nosnice. Na to, aby chovatelia nosníc dokázali urobiť ucelenú akciovú partiu týchto vajec, musia čakať takmer mesiac. A pokým sa vajcia dostanú cez distributérov a sklady na pulty obchodov a stôl gazdiniek, hrozí, že sú na rozhraní doby spotreby alebo už aj po nej. „Neulakomte sa a radšej si kúpte čerstvé vajíčka,“ odporúča Ladislav Birčák.

Čerstvé vajcia produkujú predovšetkým slovenskí chovatelia. Pokrývajú domácu spotrebu na 92 percent, to znamená, že nevyrábajú na sklad, ale rovno z fariem putujú vajcia do obchodov. Tie ponúkajú aj zahraničné vajíčka – najčastejšie z Česka alebo Poľska. Prví konkurujú cenou vďaka nižšiemu kurzu českej koruny oproti euru a druhí zasa nevedia predať malé vajcia triedy S na domácom trhu.

Pre slovenské vajíčka hovorí aj to, že ich producenti sú pod stálou veterinárnou kontrolou. Krmivá sú kvalitné a sliepky v dobrej kondícii. Chovatelia sú vynachádzaví a ponúkajú aj tzv. cereálne vajcia alebo omega vajíčka. Ide o vajcia, ktoré zniesli sliepky so špeciálnou výživou. Omega vajíčka majú zvýšený obsah omega 3 mastných kyselín vďaka tomu, že sliepkam do kŕmnych zmesí primiešali rybí tuk.

Niekoľko užitočných rád pre gazdinky

  • Na každodennú konzumáciu sú vhodné vajíčka triedy M (vážia od 53 do 62 gramov), vajcia triedy L (dosahujú hmotnosť do 72 gramov) sa oplatia kúpiť, keď sa doma vo veľkom pečú koláče alebo vyprážajú rezne.
  • Ak vajce po ponorení do hrnca s vodou pláva, bolo dlho skladované, odparila sa z neho časť vody a jeho čerstvosť je otázna.
  • Pôvod vajca bezpečne spoznáte nie podľa obalu, tam je uvedený len nič nehovoriaci kód triediarne. Otvorte škatuľku s vajcami a presvedčte sa, či nesie označenie SK – Slovensko, alebo CZ – Česko či PL – Poľsko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #vajcia #Veľká noc