Cena cukru padá. Pančuje sa?

Ceny cukru už dlhší čas klesajú. Od začiatku roka sa znížili až o 12 percent a momentálne sú najnižšie od júna 2010.

23.09.2014 06:30
cukor, lyžica, kryštáľový Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Hodnota komodity je tak rekordne nízka za posledné štyri roky a odborníci predpokladajú, že jej cena sa ešte viac zníži. Do konca roka by to podľa nich mohlo byť aj o päť percent. Dôvodom poklesu cien je najmä prebytok na trhu, ktorý spôsobuje problémy aj cukrovarníkom na Slovensku. Nízka cena však nezastavila dovozcov nekvalitného, pančovaného cukru.

Za globálnym prebytkom stojí najmä rekordne vysoká brazílska produkcia. Viac cukru v tomto roku dodáva aj India či Thajsko. Prebytok komodity na globálnom trhu trvá už päť rokov a podľa prognóz analytikov je možné, že situácia sa nezmení ani v tom nasledujúcom. „Pre spotrebiteľov je to priaznivá správa, pretože cukor na pultoch sa bude zlacňovať. V najbližšom polroku by sa ceny mohli znížiť až o päť percent,“ konštatuje analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Podľa údajov Štatistického úradu SR cena kilogramu cukru klesla z roku 2011, keď sa v priemere dalo kúpiť kilo za 1,157 eura, na tohtoročných 0,867 eura. Cukrovarníci nie sú nadšení. Neohrozuje ich len prebytok cukru na svetových trhoch, ale aj cukor zneužitý na daňové podvody, ktorý tak môže byť ešte lacnejší. Daniari odhadujú, že možný únik na DPH pri fiktívnom dovoze a vývoze komodít predstavuje pre štát ročnú stratu viac ako 200 miliónov eur. Len pri cukre to bolo vlani približne 22 miliónov eur.

Radovan Roba, výkonný riaditeľ spolku cukrovarníkov, ktorý zastupuje dva cukrovary pôsobiace na Slovensku, hovorí, že situácia na trhu už prestáva byť rentabilnou. „Zatiaľ ešte v priamom ohrození nie sme, ale ak to takto pôjde ďalej, mohol by to byť problém.“

Pozor na nekvalitný cukor

Hoci prebytok cukru na trhu by nemal byť dôvodom na pančovanie cukru, ktoré zvyklo byť atraktívne v časoch, keď boli ceny komodity vysoké. No niektorí páleničiari aj teraz upozorňujú na menej sladký cukor. Ten v pálenici spôsobuje menší objem výsledného nápoja. „Mal som tu teraz zákazníka, ktorý sa sťažoval na cukor. Pálil kvas z bazového kvetu, ktorý nemá žiadny cukor. Minulý rok tam dal 25 kg cukru a mal 20 litrov pálenky, tento rok to spravil rovnako a mal len 15 litrov pálenky,“ vysvetľuje paleničiar zo Záhoria.

Menej kvalitný cukor sa vo veľkej miere vyskytoval v predajniach ešte v roku 2003. Často mal žltú farbu a boli v ňom nečistoty. Hoci Štátna veterinárna a potravinová správa z 15 kontrol zameraných na kvalitu cukru v tomto roku napriek dvom podaniam zatiaľ nedostatky neobjavila, prítomnosť menej sladkého cukru na trhu nevylučuje „Ak si zákazník kúpi cukor, o ktorom si myslí, že je nekvalitný, môže nás kontaktovať prostredníctvom nášho webového portálu,“ zdôrazňuje Paulína Komárová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Podľa Robu zo spolku cukrovarníkov sa nekvalitný cukor v predajniach objavuje aj v súčasnosti. „Vyhnete sa mu tak, že nekúpite podpultový predaj, ale cukor od overeného výrobcu,“ dodáva.

Za nižšími cenami je aj menšia spotreba

Za poklesom cien cukru v poslednom období môže byť aj slabšia spotreba obyvateľstva. Podľa štatistických údajov klesla za ostatných dvadsaťtri rokov až o vyše desať kíl ročne na obyvateľa. Ak ešte v roku 1990 spotreboval v priemere jeden obyvateľ takmer 42 kíl cukru ročne, v minulom roku to bolo 31 kíl.

Odborník na zdravú výživu si myslí, že jedným z faktorov nižšej spotreby cukru je aj dlhodobá antipropagácia cukru. „Nič nie je zakázané, ani cukor, ale treba udržať tú správnu mieru,“ hovorí Peter Minárik. Na Slovensku pôsobia dva cukrovary. Celý cukrovarský sektor zamestnáva približne päťtisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cukor