Superlacných dovoleniek toto leto ubudlo

Letných last minute pobytov pri mori je túto sezónu menej než vlani.

04.08.2014 06:30
leto, pláž, dovolenka, rodina, more, klobúk Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Cestovné kancelárie tvrdia, že Slováci pri kúpe dovolenky uprednostnili nový trend, a to zaobstarať si pobyt na začiatku roka s výraznou first moment zľavou. Nájsť v ponukách dovolenku na poslednú chvíľu tak môže byť pre niektorých problém, navyše last minute sa už nepredávajú s takými zľavami ako voľakedy.

V uplynulých sezónach sa dala dovolenka s odchodom na druhý deň kúpiť aj o viac ako polovicu lacnejšie, v súčasnosti dostanú klienti zľavu maximálne 40 percent, aj to len výnimočne. „Last minute ponúk je menej o 20 percent a ceny sú vyššie. Ukazuje sa, že najmä rodiny s deťmi nezoženú štvorlôžkové izby, a preto je trend kupovania dovolenky na akcie typu first moment, čiže v januári,“ vraví Marcel Siekel, obchodný riaditeľ Firo-Tour. Aj podľa Ivana Šidlu z portálu Invia.sk je počet last minute dovoleniek mierne nižší ako minulý rok, keďže množstvo klientov si kúpilo dovolenku začiatkom roka za výhodnejších podmienok. „Množstvo destinácií, respektíve kapacít je takmer plne obsadených,“ dodáva Šidla.

Pobyty first moment sa začínajú predávať ku koncu roka. Začiatkom tohtoročného februára sa tak predalo o 10 percent dovoleniek viac ako vlani. Pobyty ponúkali cestovné kancelárie do konca januára s 30– až 40-percentnou zľavou, no ešte zhruba do konca marca boli dovolenky v 25-percentnej zľave. Výhodne sa dal kúpiť pobyt v Chorvátsku, kam mieri väčšina Slovákov. Firstmomentové dovolenky sa prestali predávať v čase Veľkonočných sviatkov.

Slováci sa vracajú do Bulharska

Napríklad vlani sa dal kúpiť last minute zájazd na 11 dní do tureckej Alanye s odletom do šiestich dní a ubytovaním v štvorhviezdič­kovom hoteli za 544 eur. Túto sezónu však podobný pobyt s rovnakou dobou odletu vyjde na 870 eur. Egyptské letoviská sú však o niečo lacnejšie ako vlani. „Áno, nastala pozitívna zmena v porovnaní s minulým rokom. Tento rok tu badáme nárast, nakoľko minuloročná sezóna bola poznačená nepokojmi v krajine,“ priznáva Jana Zedníková z cestovnej kancelárie Satur. Ako ďalej hovorí, najobľúbenejšími destináciami z pohľadu leteckých pobytov je toto leto naďalej Turecko, Severný Cyprus a grécke ostrovy. „Z pohľadu destinácií, kam Slováci cestujú buď autobusom, alebo individuálnou dopravou, tiež zmena nenastala, aj naďalej sú najobľúbenejšími krajinami Chorvátsko a sever Talianska,“ doplnila Zedníková.

Podľa Šidlu však začína čoraz viac Slovákov cestovať do Bulharska. „Bulharsko je tento rok mimoriadne silná a navštevovaná destinácia, prvenstvo v predaji má v hlavnej sezóne premiérovo, očakávame tento trend aj v auguste,“ poznamenal Šidla. Za prvý prázdninový mesiac si podľa jeho slov viac ako 18 percent klientov zakúpilo pobyt v Bulharsku, 17 percent volilo grécke ostrovy a trojicu populárnych destinácií uzatvára zatiaľ Chorvátsko. Do bulharského Burgasu sa charterovo lieta z Bratislavy, Košíc, Popradu a Sliača.

Chorvátsko by už malo byť slnečné

V júli potrápilo Chorvátsko škaredé počasie a pre nízke teploty či búrky prišla destinácia o dovolenkárov. Júl a august sú totiž v Chorvátsku zvyčajne mesiace so stálym letným počasím. Túto sezónu sa však vyskytlo viac daždivých a chladných dní. V Chorvátsku sa totiž pri pobreží prehnal cyklón Melisa. Najhoršia situácia bola v meste Zadar. Búrky priniesli silný dážď, ktorý zaplavil viaceré letoviská, záplavy hlásili aj z Rumunska a Bulharska. Meteorológovia dokonca varujú v oblasti chorvátskej Rijeky a Dubrovníka pred tornádami.

„Prietrž mračien bola pred tromi dňami. Situácia je už konsolidovaná. V Zadare včera svietilo slnko, nič nie je zaplavené. Naši kolegovia ubezpečujú, že všetko je v poriadku a opätovne pozývajú na návštevu Zadaru,“ potvrdila pre Pravdu Nora Henterová z Chorvátskeho turistického združenia.

Pravda informovala pred pár dňami, že kým v chorvátskej Rijeke či Crikvenici siahali denné teploty výrazne pod 30 oC a pršalo tam, teplejšie a suché počasie bolo dokonca aj v nórskom Osle. Teplejšie na rozdiel od severnejších chorvátskych lokalít bolo podľa predpovedí v Makarskej a v Dubrovníku, no aj tu sa vyskytli občasné búrky. Zrážky by mali v Chorvátsku pokračovať aj v prvom augustovom týždni, no s menšou intenzitou. Miestni tvrdia, že pravé leto sa začne v auguste.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Chorvátsko