Škandál znížil záujem o výrobky zo salašov

Až o 30 percent klesol predaj nepasterizovaných výrobkov z ovčieho mlieka po ochorení návštevníkov jedného z ružomberských salašov. Spotrebitelia tak zareagovali na informácie, že tepelne neošetrené mliečne výrobky môžu spôsobiť encefalitídu, ktorá vyvoláva zápal mozgových blán.

19.06.2014 12:02
ovce, salaš, bača, vidiek, dedina, región, lúka Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Ľudí teraz môže upokojiť zistenie veterinárov, že až na tri všetky zo 420 salašov získali zdravotné osvedčenie. Dôvera spotrebiteľov v nepasterizované mliečne výrobky sa však obnovuje len pozvoľna. Ich obavy majú rozptýliť certifikáty o tom, že ovčí hrudkový syr, bryndza, ovčie špeciality a žinčica pochádzajú z veterinármi preverených chovov oviec.

„Podozrenie, že ovčie mlieko a výrobky z neho sú zdrojom encefalitídy bolo nafúknuté a poškodilo poctivých chovateľov oviec,“ myslí si Karol Herian, ktorý desaťročia viedol mliekarenský výskum na Slovensku. Zdrojom encefalitídy nemusia byť podľa neho len kliešte, ale aj fekálie a vôbec nedodržanie hygienických štandardov.

Šéf štátneho potravinového dozoru Jozef Bíreš obhajuje razantné previerky, pri ktorých sa cielene vyšetrovalo ovčie mlieko na prítomnosť nebezpečného vírusu. Kliešte sú nositeľmi nákazy spôsobujúcej nebezpečný zápal mozgových blán.

„Po teplej zime sme upozornili chovateľov oviec, aby si dobrovoľne dali vyšetriť svoje stáda. Urobilo tak iba zopár. Keď v martinskej nemocnici skončili štyria pacienti po požití nepasterizovaných výrobkov, nezostávalo v záujme ochrany zdravia obyvateľstva len siahnuť k plošnej previerke,“ povedal ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.

Mimoriadne núdzové opatrenia chránia podľa Bíreša aj producentov salašníckych výrobkov. „Nenariadili sme predsa plošnú pasterizáciu ovčieho mlieka, tú dostali za povinnosť len tri salaše – dva v okrese Banská Bystrica a jeden v okrese Detva,“ uviedol profesor Bíreš. Dodal, že plošné vyšetrenie ukázalo, že absolútna väčšina salašov je v poriadku. Je na farmároch, aby na viditeľných miestach informovali spotrebiteľov, že ich salašnícke výrobky sú zdravotne neškodné.

Vývesku o tom, že bryndza, žinčica či ďalšie ovčie špeciality sú prekontrolované veterinármi, dávajú do pozornosti spotrebiteľov vo svojej predajni chovatelia zo Svojpomocného podielnického družstva poľnohospodárov v Liptovskej Lúžnej. To má vlastnú mliekareň, v ktorej spracúva mlieko z dvoch salašov od 880 oviec.

„Našou stálou klientelou aféra neotriasla, zato náhodní zákazníci sa očividne uspokojili, keď si prečítali, že ovčie mlieko aj syr certifi kovali veterinári,“ uviedol predseda družstva Štefan Črep.

Ruku do ohňa by za svoje výrobky dal aj bača Bertin Zúbek zo Slopnej v okrese Ilava. „Ešte som sa nestretol počas svojej šesťdesiatročnej chovateľskej praxe s tým, aby ovce mali „pijákov“ – kliešte. Tie sa prisajú len na kozy, preto ich nechcem vo svojom stáde vidieť,“ povedal Zúbek. Tam, kde sú spolu ovce a kozy a kde, nedajbože, zmiešajú dovedna mlieko, je len otázkou času, kedy môže dôjsť ku kontaminácii mlieka.

Podľa Karola Heriana odborná literatúra nepozná prípad, keď sa stali prenášačmi encefalitídy ovce. Pripustil však, že na lúkach a pasienkoch zarastených starou vysokou trávou a krovinami vznikajú podmienky na zvýšený výskyt parazitov. „Na dobre vypasených pasienkoch a lúkach nikdy nebol zaznamenaný výskyt encefalitídy,“ zdôraznil Herian.

Lúžňanský chovateľ oviec Štefan Črep podotkol, že ovce dokážu vypásť pasienky úplne dočista. Človek s dobrými očami by našiel na nich aj ihlu. Každá práca si vyžaduje podľa neho poctivý prístup a fortieľ. Ten ovčiari pravidelne predstavujú na ovenáliach. „Naposledy boli v Pribyline a vo Východnej. Dovedna ich navštívilo vari desaťtisíc ľudí. Nik neochorel a všetci si pochutnávali na poctivých výrobkoch z nepasterizovaného mlieka,“ pripomenul Karol Herian.

Najmenej sa kliešťová aféra dotkla bryndze, najviac poškodila predaj čerstvej ovčej hrudky. Taká je skúsenosť družstva Agovex Novoť z Oravy. V Novoti pripravujú v poslednú júnovú sobotu prehliadku ovčích výrobkov známu ako Novotskú hrudku. „Je to jediná súťaž vo výrobe tzv. figurálnych syrov. Spája umenie v jedinečnej biopotravine,“ hovorí organizátor podujatia Jozef Kondela. Podotýka, že za samozrejmosť považuje zdravotnú certifikáciu ovčích výrobkov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské potraviny #ovce #kliešťová encefalitída