Tri salaše mali nebezpečné mlieko

Rozbory mlieka odhalili tri chovy oviec, ktoré produkovali mlieko obsahujúce vírus zápalu mozgových blán. Denníku Pravda to potvrdil šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

28.05.2014 13:52
ovca, ovce, Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„Ešte nie sú ukončené všetky analýzy, zatiaľ bolo vyšetrených asi 340 vzoriek. Výsledky ďalších by mali byť do konca tohto týždňa. V troch analyzovaných vzorkách boli výsledky testov na prítomnosť vírusu kliešťovej encefalitídy pozitívne,“ spresňuje Bíreš a dodáva, že nebezpečné boli iba vzorky od oviec, nie od kôz. Nechcel však prezradiť, o ktoré salaše išlo. Potvrdil iba, že všetky boli na území Banskobystrického kraja. „Jeden z chovov dodával mlieko do reštaurácie, dva spracúvali mlieko na mieste. Vo všetkých boli prijaté opatrenia, aby sa takéto surové mlieko ani výrobky z neho nedostávali na trh,“ podotkol Bíreš.

Reštauráciou odoberajúcou mlieko z nakazeného chovu, je salaš neďaleko Ružomberka. Práve tam mali nakúpiť syr šiesti ľudia, ktorí neskôr s diagnózou kliešťovej encefalitídy skončili v nemocnici. Ochorenie u všetkých malo podľa lekárov bežný priebeh bez vážnejších stavov. Zástupca salaša nechcel odpovedať na otázky Pravdy. Firma však na sociálnej sieti zverejnila stanovisko, v ktorom tvrdí že jej výrobky sú bezpečné. „Negatívne informácie v médiách nie sú ničím podložené a považujeme ich za konkurenčný boj a za poškodzovanie dobrého mena našej spoločnosti,“ píše sa v stanovisku.

Kliešťový zápal mozgových blán môže človek dostať priamo od kliešťa alebo nepriamo z mlieka či mliečneho výrobku od ovce, kravy či kozy. V minulosti sa na Liptove kliešte takmer vôbec nevyskytovali. Podľa šéfa Parazitologického ústavu SAV Branislava Peťka kliešte z juhu Slovenska, kde je väčšie sucho ako v minulosti, postupne odchádzajú na sever. „Za 20 rokov sa posunula priemerná nadmorská výška výskytu o 150 metrov, pričom maximálna výška výskytu stúpla zo 630 metrov až do 900 metrov nad morom,“ vysvetľuje Peťko. Podľa parazitológa prenos vírusu encefalitídy prebieha už v prvých minútach po prisatí sa kliešťa.

V súčasnosti nie sú presne zmapované ohniská výskytu nakazených kliešťov. Práve preto šéf veterinárnej a potravinovej správy pre Pravdu vyhlásil, že tieto informácie by mali byť čoskoro dostupné. „Chceme urobiť odchyt kliešťov a následnú štúdiu, či sú nakazené encefalitídou,“ podotýka Bíreš.

Šiesti ľudia ochoreli na zápal mozgových blán z ovčích syrov začiatkom apríla. Úrad verejného zdravia to označil za epidémiu a následne veterinárna správa začiatkom mája vydala príkaz všetkým chovateľom oviec a kôz, ktoré spásajú trávu, aby dali analyzovať bezpečnosť mlieka. Všetci spotrebitelia majú právo žiadať certifikát o vyšetrení na prítomnosť vírusu od predajcov surového mlieka či výrobkov z neho.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ovce #kliešťová encefalitída