Špekulanti ťažšie predajú nekvalitné potraviny

Podvodníci dnes na trhoch bežne predávajú prebalené poľské kurčatá ako produkty slovenských fariem. Z trhu tak vytláčajú poctivých menších chovateľov predávajúcich vlastnú nadprodukciu. Tí totiž cenovo nedokážu konkurovať prebaleným menej kvalitným potravinám z dovozu. "Preukazovanie pôvodu hydiny, zeleniny či ovocia určite sťaží podnikanie špekulantom,“ povedal Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Podľa neho tak preukazovanie pôvodu potravín predávajúcich na trhu bude v prospech zdravia spotrebiteľov.

05.05.2014 10:25
bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a... Foto: ,
Riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.
debata

Pomôže zvýšiť kvalitu predávaných potravín, keď budú trhovníci preukazovať svoj vzťah k pôde?

Treba privítať každú iniciatívu podporujúcu predaj kvalitných výrobkov priamo z fariem. Preukazovanie vzťahu k pôde obmedzí podnikanie priekupníkov nakupujúcich tovar v zahraničí alebo obchodných reťazcoch. Tí totiž zarábajú na kúpe akciového tovaru tesne pred dátumom spotreby a ľuďom namiesto čerstvých výrokov ponúkajú menej hodnotný tovar. Zmena určite zlepší postavenie poctivých výrobcov a predajcov. Nebudú im už môcť konkurovať napríklad špekulanti kupujúci lacné poľské kurčatá, ktoré po prebalení predávali ako produkty slovenský fariem.

Nebude sa dať zákon obísť tak, že obchodníci ukážu kontrolórom list vlastníctva od malého políčka a budú mať pokoj napriek tomu, že na poli nikdy nevypestujú toľko zeleniny, ako predávajú?

Špekulanti sa nájdu vždy, ale nik nedokáže z päť hektárov pôdy každý deň na trhu predávať sto kíl jabĺk. Navyše my vieme skontrolovať, či môžu mať z vlastného chovu toľko produktov, ako ponúkajú na trhu. Ľudia majú totiž povinnosť nám nahlásiť, ak na predaj chovajú poľnohospodárske zvieratá či pestujú ovocie a zeleninu. Následne sa dá vypočítať priemerná ročná produkcia konkrétneho poľa. Je to síce komplikované, ale vieme odhaliť podvodníkov.

Čo dnes hrozí trhovníkom, ak napríklad kúpia lacné španielske jahody, z obalov strhnú etiketu a následne ich predávajú ako produkty slovenských fariem?

Je to zavádzanie spotrebiteľa a za takéto praktiky sú obchodníci pokutovaní. Pri ukladaní sankcie vždy prihliadame na veľkosť obchodníkovej firmy. V prípade fyzických osôb tak pokuty najčastejšie začínajú na sto eurách, ale môžu sa vyšplhať aj nad desaťtisíc eur. Pri kontrole pôvodu potravín by mali byť nápomocní aj ľudia a nekupovať výrobky bez označenia pôvodu. Ľudia si to, žiaľ, uvedomia až v prípade zdravotných problémov, ale často nám vedia povedať, len kde na trhu si výrobok kúpili, ale už nie to, kde bol vypestovaný. Predávať tovar neznámeho pôvodu je zakázané, a obzvlášť to platí pri potravinách.

Skončí pri preukazovaní vlastníctva pôdy predaj lesných plodín ako húb, malín, černíc či čučoriedok, keďže pre mnohých ľudí bude asi problém zdokladovať, že vlastnia kus lesa?

Nám ide najmä o to, aby boli jasne stanovené predajné miesta a nepredávalo sa hocikde za neštandardných podmienok. Pri predaji na prašnej ceste sa potravina môže kontaminovať. Stretli sme sa napríklad s prípadom predaja na parkovisku v tesnej blízkosti prírodnej toalety a predavačovi to vôbec neprekážalo. Z pohľadu zdravia ľudí je dôležité, aby výrobky boli predávané trhu, kde sú zabezpečené základné hygienické podmienky a prívod tečúcej vody. Teda aj pri predaji lesných plodín by malo byť jasné, odkiaľ pochádzajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #slovenské potraviny #Jozef Bíreš