Silné euro zlacnilo nákupy na Slovensku

Nakupujúci na Slovensku a v Česku aktuálne výrazne pociťujú, že v krajinách sú odlišné meny. Kým Česi pre problémy s exportom oslabili domácu korunu, čo spôsobilo v krajine zdražovanie, na Slovensku silné euro pôsobí opačne.

03.04.2014 20:00 , aktualizované: 04.04.2014 08:00
debata (27)

Množstvo výrobkov importovaných z Česka, ktoré je pre Slovensko tretím najvýznamnejším dovozcom, zlacnelo. Ide o potraviny, ale aj tovary ako nábytok, náradie či domáce spotrebiče. Napríklad predajcovia záhradnej techniky potvrdili, že aj pre silné euro, za ktoré dostávajú 27 českých korún namiesto vlaňajších 25 korún, majú niekoľkopercentné zľavy. Až štvrtina na Slovensko dovážaných potravín a spotrebných tovarov pritom pochádza práve z Česka.

zväčšiť Foto: Pravda
silné euro, graf

„Zlacnenie tovarov v eurovom vyjadrení môže tlačiť aj na ceny v slovenských obchodoch,“ hovorí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Aj preto sa v úvode tohto roka inflácia v krajine stabilizovala a ceny dokonca prvýkrát mierne klesli.

Silné euro je odrazom toho, že eurozóna sa ekonomicky zotavuje rýchlejšie, a to aj oproti USA. Z toho profitujú tiež Slováci. Keďže ropa sa obchoduje v dolároch, pevné euro nateraz prispieva k tomu, že vodiči tankujú asi o päť percent lacnejšie ako vlani. Za mesiac môže medziročná úspora na tankovaní pri pravidelnom využívaní auta dosiahnuť asi 10 eur. Platí to v prípade, že autom vodič mesačne prejde asi 1 500 kilometrov.

Lacnieť by mali aj niektoré potraviny dovážené zo štátov mimo eurozóny. Euro je oproti vlaňajšku oproti českej korune silnejšie asi o sedem percent, oproti maďarskému forintu o päť percent a vo vzťahu k poľskému zlotému asi o jedno percento. Časť poklesu cien sa už prejavila a v ďalšom období by v obchodoch mala prevládať skôr cenová stabilita.

„Môžeme potvrdiť, že v priemere ceny potravín vo februári klesli, nie však vo všetkých sortimentoch, v niektorých, naopak, rástli,“ reagoval Martin Gärtner, hovorca Kauflandu. Pokles cien najčastejšie nakupovaných potravín potvrdila aj Billa. Stav, keď import z Česka je pre Slovensko výhodný, by mal pretrvávať aj v najbližších mesiacoch. „Česká národná banka plánuje udržiavať slabú korunu minimálne do konca roka,“ vysvetľuje analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Dovážané tovary zlacneli

Lacnejšie sa už dováža aj tovar z Česka. „V prípade nákupu tovaru z Česka vychádzame z nákupnej ceny, ktorá je v dôsledku silnejšieho eura výhodnejšia, čím dokážeme ponúknuť atraktívnejšiu cenu,“ potvrdila Helena Csukásová, obchodná riaditeľka internetového obchodu Mall.sk, ktorý okrem elektroniky ponúka takmer všetok spotrebný tovar.

Mall.sk aktuálne ponúka na svojej stránke vyše 50-percentné zľavy na záhradné náradie a nábytok. „Vzhľadom na skorší príchod jari zákazníkom ponúkame akcie spojené so sezónnym tovarom,“ doplnila Csukásová.

Oslabenie českej koruny však robí starosti ich českej pobočke. V Mall.cz sa zdraženie zatiaľ dotklo väčšiny IT sortimentu, predpokladá sa nárast medzi piatimi až siedmimi percentami. Napríklad v českej Alze narástli ceny tovarov od oslabenia českej koruny asi o desať percent. Český internetový portál czc.cz podľa agentúry ČTK tvrdí, že sa u nich za posledné tri mesiace priemerná cena digitálnych fotoaparátov zvýšila o 2,4 percenta, pri notebookoch išla cena hore o 3,2 percenta, pri tabletoch zase o 1,6 percenta.

Slovenské obchody s elektronikou, naopak, lákajú na zľavy. Môže ísť aj o dôsledok silného eura voči menám vo svete, kde sa elektronika vyrába.

Kúpiť auto za eurá?

Aj pri porovnaní cenníkových cien automobilov môžu byť niektoré modely dôsledkom kurzových rozdielov cenovo výhodnejšie v zahraničí. Napríklad model Škoda Fabia ponúka český predajca v prepočte o 1 800 eur lacnejšie ako slovenská pobočka. „Avšak pri uplatnení akciových ponúk a bonusov našich predajcov, ktoré významne znižujú cenníkové ceny, sú cenové rozdiely minimálne,“ tvrdí zase PR manažér Škoda Auto Slovensko Roman Rajtár.

Ľudia, ktorí majú záujem o kúpu auta, by mali brať do úvahy aj poplatky, ktoré sú spojené s registráciou a prevozom vozidiel na Slovensko, a s ktorými ich vozidlo nakoniec môže vyjsť drahšie ako rovnaký model zakúpený na Slovensku. „Importér nakupuje vozidlá a príslušenstvo od materského závodu v eurách, preto kurzové rozdiely nemajú vplyv na cenu produktov na Slovensku,“ tvrdí Rajtár.

Slovenský export napreduje

Kým Česi oslabili korunu, aby posilnili svoj export, slovenskej ekonomike by posilnenie eura z dlhodobejšieho hľadiska nemalo uškodiť. „Približne polovica exportu Slovenska mieri do eurozóny, pohyby výmenného kurzu eura voči ďalším svetovým menám nie sú pre slovenský export až také významné,“ vysvetľuje hlavný analytik Sberbank Slovensko Vladimír Vaňo. „Keďže prevažná väčšina surovinových dovozov z Ruskej federácie sa obchoduje v dolároch, silnejší kurz eura pre Slovensko znamená kurzovo zlacnené dovozy nerastných surovín,“ poznamenal Vaňo.

Naopak, pre tie krajiny, ktoré sú proexportne orientované a vyvážajú mimo únie, je silné euro rizikom pre zamestnanosť, rast hrubého domáceho produktu či daňové príjmy štátu. Naopak, slabá mena predražuje import, teda palivá, suroviny pre priemysel, znehodnocuje úspory ľudí a zvyšuje neistotu v ekonomike.

Príliš silné euro kritizujú napríklad Francúzi, ktorí majú potom problémy s exportom mimo eurozóny. Diskusia o silnom eure ako príčine hospodárskych ťažkostí Európy je však podľa Vaňa plačom nad nesprávnym hrobom. „Rizikom pre hospodársky rast a zamestnanosť Európy je nedostatočná konkurencieschop­nosť súkromného sektora, ktorý okrem iného musí niesť mimoriadne bremeno daňového a odvodového zaťaženia,“ dodáva Vaňo.

Ceny nie sú len o kurzoch mien

Okrem výmenných kurzov mien má na ceny v obchodoch vplyv aj sezónnosť či úroda. Po februárovom miernom poklese cien potravín na Slovensku by však nemalo nastať žiadne výraznejšie zdražovanie. „Celosvetová úroda pšenice bola vlani takmer rekordná, pri sóji bolo dosiahnuté historické maximum. Príčinou bola rekordná osiata plocha v USA a dobré počasie, vďaka ktorému bola kvalita úrody priemerne až nadpriemerne dobrá. Naopak, úroda kávy i cukru bola nečakane nízka, čo bolo spôsobené rozsiahlym suchom v Brazílii, ktorá je najväčším producentom oboch komodít na svete,“ opisuje Tomčiak.

Ceny však ešte môže vystreliť smerom nahor kríza na Ukrajine. Konflikt vo východnej Európe má medzi poľnohospodárskymi komoditami najväčší vplyv na cenu pšenice. Rusko i Ukrajina sú totiž veľkými producentmi i exportérmi tejto komodity na trhy západnej Európy. „Eskalácia konfliktu by mohla spôsobiť obmedzenie dodávok,“ dodal Tomčiak.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #euro #nákupy