Nemecký test: Detská výživa vyhovuje

Slovenská detská výživa OVKO Jablková s čučoriedkami, ktorú vyrába novozámocky Novofruct SK, je zdravotne neškodná. Ešte minulý týždeň dobrú povesť výrobku spochybnil maďarský štátny potravinový dozor NÉBIH, ktorý tvrdil, že obsahuje zvyšky problematických látok. Kontrolné testy v Nemecku ukázali, že slovenská detská výživa spĺňa európsku zdravotnú legislatívu.

21.03.2014 12:02
Jedlo v útlom detstve môže mať dlhodobý efekt... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Na výsledky testov z Hamburgu, kde sa nachádza akreditované laboratórium Eurofinds, už reagoval aj Úrad verejného zdravotníctva oznámením, že opatrenie o pozastavení predaja inkriminovanej detskej výživy bude zrušené. Informovala o tom hovorkyňa úradu Lenka Skalická. Pravda, Národný kontaktný bod pre Rýchly výstražný systém EÚ, ktorým je Štátna veterinárna a potravinová správa, musí poslať žiadosť Európskej komisii, ktorá preverí správnosť všetkých zistení.

Ako vidno, výrobok, na ktorý padne tieň podozrenia sa môže bleskurýchlo ocitnúť v európskom rýchlom výstražnom systéme, ale oveľa ťažšie sa z neho vymaní. Tobôž, keď ide o detskú výživu, ktorá patrí k najsledovanejším potravinám na svete. Organizmus malých detí je totiž mimoriadne citlivý na zvýšený výskyt nežiaducich látok. Z hamburského laboratória Eurofinds, ktoré je vybavené najcitlivejšími prístrojmi, však prišla dobrá správa. Po všestrannom otestovaní ovocnej výživy bol výsledok negatívny. Vydýchnuť si tak môžu zneistení spotrebitelia aj výrobcovia.

„Všetky ukazovatele analýz zameraných na zvyšky pesticídov boli buď nemerateľné, alebo v norme,“ vyhlásil Pavol Uhrin, konateľ spoločnosti Novofruct SK. Nemecké laboratórium otestovalo tak suroviny, teda čučoriedky pochádzajúce z Bieloruska, jablká dopestované v Taliansku, ako aj samotný hotový výrobok. Ani jeden z testov nepotvrdil zvýšené rezíduá etofenproxu, ktorý mal podľa maďarského laboratória v Miškovci prekračovať povolenú hranicu.

„Suroviny, ktoré používame na výrobu, boli bezchybné, čo môžeme komukoľvek doložiť rozborom na jablká aj čučoriedky. Nemali sme pochybnosti ani o tom, že skúmaný výrobok detská výživa OVKO Jablková s čučoriedkami v 190-gramovom balení (šarža 12. 3. 2015L:l), bude v poriadku,“ vyhlásil Pavol Uhrin. Predčasnou medializáciou nepotvrdených výsledkov maďarského potravinového dozoru došlo podľa Uhrina k poškodeniu dobrého mena slovenského výrobcu.

Novofruct nevyrába len pre slovenský trh, ale svoje výrobky vyváža do Maďarska, Česka, troch pobaltských štátov, Bulharska, ale nakupuje ich aj francúzsky a švajčiarsky odberateľ. Na všetkých trhoch sa zosilňuje konkurencia, ale najviac do tuhého ide na maďarskom trhu, kde sa Novofructu darí úspešne zvyšovať svoje zastúpenie v sieťach obchodných reťazcov. Slovenský výrobca nevylučuje, že za obvinením z nedodržania prísnej legislatívy je v skutočnosti snaha tradičných dodávateľov udržať si trhové podiely.

Už v roku 2010 totiž maďarský štátny potravinový dozor prišiel s tvrdením, že v detskej jablkovo-malinovej výžive sa nachádza vyšší obsah zvyškov pesticídu kaptán. Medzi spotrebiteľmi vznikla panika a maďarské Tesco vtedy po dohode s Novofructom stiahlo detskú výživu z pultov. Následne akreditované nemecké laboratórium síce vyvrátilo tvrdenia maďarskej strany o škodlivosti slovenského výrobku, ale ten bol na čas už de¤facto mimo hry.

S odstupom štyroch rokov sa rozohrala podobná hra. Najprv obvinenie, potom vyhlásenie, že výrobok je v poriadku, ale spotrebiteľ, nielen v Maďarsku, ale aj na Slovensku, bol kŕmený správami o tom, že detská výživa nie je v poriadku.

„Konkurencia v predaji potravín sa vyostruje a v snahe udržať si trhové podiely sa do hry vťahuje aj štátna kontrola. Nie je problém niečo na výrobku nájsť. Keď sa dodatočne ukáže, že potravina je v poriadku, je už obyčajne neskoro, pretože časť zákazníkov stratí v daný produkt dôveru,“ vysvetlil možné pozadie potravinovej kauzy Ľubomír Drahovský, analytik trhu s potravinami.

Novofructu sa v posledných rokoch na maďarskom trhu darí. Len v sieti maďarského Tesca predáva 80 svojich výrobkov a vlani sa mu podarilo preniknúť na pulty obchodného reťazca InterSpaar. „Sme rovnako kvalitní, ale neraz o 30 až 40 percent lacnejší ako konkurencia,“ povedal Pavol Uhrin, a to podľa neho vyvoláva medzi konkurenciou nervozitu.

Uhrin povedal, že nemá záujem eskalovať napätie medzi Novofructom a maďarským štátnym potravinovým dozorom. „Naším cieľom nie je byť v permanentnom spore s maďarskou stranou, ale vyrábať, ako to dokazujú aj nemecké kontrolné testy, kvalitné a zdraviu neškodné výrobky. A budeme ich predávať všade tam, kde je o ne záujem spotrebiteľov, teda aj v Maďarsku.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #detská výživa #Novofruct SK