Lyžovačka bude o pár eur drahšia

Lyžovačka na svahoch slovenských hôr bude aj tento rok o čosi drahšia. Zimné strediská totiž upravili ceny lístkov, niektoré pre vyššie odvodové zaťaženie, iné zase pre rast cien energií.

26.11.2013 12:03
lyžovanie, Vrátna dolina Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

K zdraženiu skipasov prispelo aj výrazné umelé zasnežovanie, bez ktorého sa nezaobišli počas vlaňajšej sezóny. Napríklad náklady na minuloročné zasnežovanie Jasnej, Tatranskej Lomnice a Štrbského Plesa sa vyšplhali až na jeden milión eur.

"Ceny skipasov v stredisku Jasná a vo Vysokých Tatrách stúpli na pokladniciach o dve eurá oproti minulej sezóne. Ak si však lyžiari kúpia viacdňové skipasy cez e-shop, cena bude dokonca nižšia ako minulý rok,“ tvrdí Zuzana Fabianová, hovorkyňa spoločnosti Tatry mountain resorts. V hlavnej sezóne (od 12. 1. 2014 do 29. 3. 2014) budú jednodňové lístky pre dospelého stáť už 30 eur, dieťa zaplatí 19 eur. Dvojdňový skipas použiteľný v strediskách Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso a Starý Smokovec vyjde dospelého na 59 eur, dieťa na 41 eur.

Ceny sa menili aj na obľúbenej Pezinskej Babe. "Celodenné lístky sme zdvihli priemerne o jedno euro. Dôvodom zvýšenia, okrem investícií, boli aj stúpajúce náklady na mzdy pracovníkov, najmä z dôvodu zvýšenia odvodov, ale aj samotného rastu miezd,“ priznáva Ján Reisenauer, vedúci pezinského lyžiarskeho strediska. Ten zároveň dodáva, že náklady na elektrickú energiu spojenú so zasnežovaním sa u nich pohybujú v hodnote okolo 30-tisíc eur. "Veríme, že bude dobrá sezóna, aby sa nám vrátili aspoň základné náklady a niečo zostalo na údržbu a drobné investície,“ dodal Reisenauer.

V stredisku Plejsy sa snažia prilákať na lyžovačku celé rodiny. "Znižujeme ceny rodinných balíkov, celodenná lyžovačka pre štvorčlennú rodinu bude na Plejsoch stáť 50 eur. Deti do 6 rokov majú lyžovačku u nás zadarmo,“ vraví Mária Ház zo SKI Plejsy. Cena celodenného skipasu pre dospelého v hlavnej sezóne zostane na pôvodných 17 eurách.

V Bachledovej doline zostávajú ceny lístkov na začiatku sezóny a v hlavnej sezóne nezmenené. "Ceny viacdňových lístkov, 4-, 5-, 6– a 10-dňových sú oproti minulej sezóne vyššie o minimum. Do cien je premietnuté zvýšenie cien energií,“ vysvetľuje Denisa Nemcová, marketingová manažérka Ski Bachledova. Viacdňové skipasy pre dospelého budú v hlavnej sezóne stáť od 75 do 140 eur. Ceny lístkov pre rastúce energie dvíhali aj na Kubínskej holi. "V sezóne 2013/2014 sa ceny jednodňových skipasov mierne zvýšili oproti vlaňajšku, a to od 4,5 do 6,3 percenta podľa typu sezóny. V top sezóne je cena skipasu pre dospelého 24 eur na deň, v hlavnej sezóne je to 22 eur na deň a mimo sezóny ostáva cena nezmenená, teda 18 eur na deň,“ menuje Ľubica Ľubeková zo strediska SKI PARK Kubínska hoľa.

Na druhej strane strediská si pre lyžiarov pripravili mnoho noviniek. "Lyžiarov v polovici decembra privíta v Tatranskej Lomnici nová 15-miestna lanovka v úseku Štart – Skalnaté pleso, ale ešte predtým ju čakajú záťažové skúšky a kolaudácia. V Jasnej prebiehajú záťažové skúšky na 6-miestnu lanovku s modrými krytmi v lokalite Lúčky,“ povedala Fabianová. Na Pezinskej Babe urobili drobné zmeny v zasnežovacom systéme s cieľom skrátiť čas zasnežovania. Na Zochovej chate zase vymenili lístkový systém za modernejší bezkontaktný, aby sa zjednotilo použitie lístkov v oboch strediskách.

"Novinkou tejto sezóny je nový spojovací vlek, ktorý prepojí detský vlek od hotela Plejsy k začiatku vleku 210. Zrýchli sa preprava na vrchol kopca a jednak sa rozšíria možnosti lyžovania pre slabších lyžiarov práve na tomto spojovacom vleku,“ hovorí Ház z Plejsov. Nový vlek postavili aj na Kubínskej holi. "Novopostavený vlek je na dolnej zjazdovke. Týmto vlekom sa odľahčí terajší detský vlek, čiže je určený začiatočníkom a detským lyžiarom,“ doplnila Ľubeková.

Koncom tohto týždňa sa má na horách oficiálne začať lyžiarska sezóna, no tak ako vlani, ani teraz sa neočakáva poriadna nádielka snehu. Podľa meteorológa bude síce cez víkend snežiť, no v polohách nad 700 metrov pribudne len 5 až 15 cm nového snehu. „Minulý rok v prvej polovici decembra snežilo pomerne často a to aj v nižších polohách, ale napríklad na Lomnickom štíte bolo 14. 12. len 17 cm snehu,“ spomína meteorológ Pavol Beránek zo SHMÚ.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovačka