Na slovenskom trhu sa objavila nebezpečná kozmetika

Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v EÚ. Ide o šampóny, odličovač očí či vlasovú kúru.

30.08.2013 16:54
kozmetika Foto: ,
Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v EÚ. Obozretným treba byť aj pri kúpe vlasovej kúry na vyrovnávanie vlasov pre profesionálne použitie Keratin treatment level 2 coco nouvelle formule platinum od značky HAIR GO STRAIGHT (na snímke).
debata (3)

Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) ich nahlásili kontrolné orgány v Estónsku, Nemecku, Španielsku a vo Francúzsku. Hlavný hygienik SR Ivan Rovný varuje, že sa môžu nachádzať aj na Slovensku.

Pozor si treba dávať na tekutý odličovač očí Essence eye makeup oil od značky Essence – COSNOVA BEAUTY vyrobený v Rakúsku. Výrobok predstavuje mikrobiologické riziko, pretože bola zistená prítomnosť baktérie Burkholderia Cepacia.

Táto baktéria môže u ľudí s veľmi oslabenou imunitou vyvolať infekcie. Distribútor – spoločnosť COSNOVA GmbH Nemecko na základe vlastnej kontroly kvality zistil, že šarža DE.AB.17 uvedeného výrobku nezodpovedá požiadavkám výrobcu na kvalitu. Spoločnosť výrobky dobrovoľne sťahovala z trhu aj od spotrebiteľa. Výrobky boli určené aj pre slovenský trh.

Nebezpečný je aj zelený 200-mililitrový bylinný šampón Dheedhi Hair Care Herbal Shampoo od značky Dheedhi vyrobený v Indii. Vo výrobku bola zistená prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Pseudomonas aeruginosa a tiež prekročený limit aeróbnych mezofilných mikroorganizmov (74 000 KTJ/g). Prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Pseudomonas aeruginosa môže spôsobiť infekcie u spotrebiteľov s poškodenou pokožkou.

Ďalší nebezpečný šampón a sprchový gél je Shampoo and Bath Gel značky NICKELODEON, pri ktorom výrobca ani krajina pôvodu nie sú známe. Je v 300-mililitrovej plastovej fľaši s obrázkom dievčaťa a ružovým vrchnákom. Výrobok predstavuje mikrobiologické riziko, pretože bola zistená prítomnosť mezofilných aeróbnych mikroorganizmov. Pri kontakte výrobku s poškodenou pokožkou môže vzniknúť infekcia.

Obozretným treba byť aj pri kúpe vlasovej kúry na vyrovnávanie vlasov pre profesionálne použitie Keratin treatment level 2 coco nouvelle formule platinum od značky HAIR GO STRAIGHT. Vyrobili ju v USA a je v 1000-mililitrovej plastovej fľaši. Vo výrobku bola prekročená povolená koncentrácia formaldehydu (2,6%). Výrobok môže spôsobiť alergickú reakciu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #šampón #odličovač #kozmetika #Úrad verejného zdravotníctva