Nákupy cez internet by mali zlacnieť

Nákupy cez internet by mohli byť od budúceho roka lacnejšie. Postarať by sa o to mal návrh Bruselu, ktorý presadzuje obmedzenie poplatkov za platbu kreditnou a debetnou kartou. Na samotnom nákupe by mohol spotrebiteľ ušetriť najmenej pol percenta.

01.08.2013 14:06
eshop, e-shop, internet, kreditka, kreditná, karta Foto:
Ilustračné foto.
debata

Už teraz môžu zákazníci ušetriť na nákupe cez internet desiatky eur v porovnaní s kamennými obchodmi. Niektorí prevádzkovatelia internetových obchodov tvrdia, že regulácia medzibankových poplatkov cenám pomôže ešte viac. Ročne Slováci cez internet uskutočnia takmer 800-tisíc objednávok. „Máme dlhodobo s bankami vyrokované najlepšie podmienky za platbu kartou. V prípade, že dôjde k ešte väčšiemu zníženiu, ľudia budú môcť nakupovať za ešte lepších podmienok,“ tvrdí napríklad Zdenko Hoschek, konateľ internetových portálov zlavadna.sk či nakupovat.sk.

V súčasnosti sa môžu poplatky za platbu kartou vyšplhať až na 2 percentá. Maximálna výška poplatkov by sa po novom mala znížiť o pol percenta pri kreditných kartách, pri debetných kartách o 0,38 percenta. K poklesu konečných cien pre spotrebiteľa by tak mohlo dôjsť aj v menších obchodoch či reštauráciách. Brusel predpokladá zlacňovanie aj vo veľkých reťazcoch.

K zľavám by mohlo dôjsť aj v tých obchodoch, ktoré sú primárne známe najmä ako kamenné predajne, až neskôr začali ponúkať tovar aj prostredníctvom internetu. „Keďže väčšina takýchto obchodov uplatňuje politiku jednotných cien v kamennom aj v internetovom obchode, tak za predpokladu, že v kamennej predajni je podiel platieb platobnými kartami významnejší, možno niektoré z takýchto obchodov pristúpia k modifikácii cien pri určitých komoditách,“ upresňuje Jozef Dvorský, výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektronický obchod (SAEC).

Pri kúpe knihy cez internet podľa prevádzkovateľov podobných portálov však nemožno čakať pri platbe kartou zľavu. „Na knižnom trhu to funguje trochu odlišne a priamo vydavatelia stanovujú odporúčané ceny, za ktoré by sa knihy mali predávať. Z týchto dôvodov poplatok za platbu kartou nie je priamo zohľadnený v celkovej cene kníh. Po obmedzení poplatkov za platbu kartou teda neočakávame zníženie cien kníh,“ povedal Martin Štrba z internetového kníhkupectva Martinus.sk. Práve knihy sú podľa SAEC najviac kupovanou položkou na internete.

Niektoré internetové obchody napríklad tvrdia, že ľudia i tak platbu kartou za tovar objednaný na internete neobľubujú. „Naši zákazníci preferujú najmä platbu na dobierku. Vzhľadom na náš sortiment sú našimi zákazníkmi najmä ľudia vyššej vekovej kategórie, pre ktorých je typická zvýšená opatrnosť pri platbách cez internet. Naše ceny boli teda už od začiatku nižšie – očistené od príplatku za platbu kartou,“ hovorí Irma Chmelová, projektová manažérka e-shopu prosenior.eu. Podľa portálu heureka.sk, ktorý porovnáva tovary a ceny vyše 6 000 slovenských e-shopov, považuje platbu kartou na internete za najlepší spôsob platby zhruba 9 percent spotrebiteľov.

„Až 65 percent ľudí nakupujúcich online preferuje dobierku, teda platbu pri prevzatí tovaru. Bankový prevod obľubuje 14 percent respondentov,“ hovorí Kamil Demuth, projektový manažér portálu heureka.sk. Viac ľudia platia kartou v prípade kúpy zájazdov či lístkov na predstavenia a koncerty. „V segmente služieb je realizovaných 78 percent platieb uskutočnených prevodom z bankového účtu, 14 percent formou splátkového predaja a 8 percent je uhradených v hotovosti,“ dopĺňa Dvorský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kreditná karta #nákupy