Nové nákupné centrum v Kittsee vsádza na zákazníkov z Bratislavy

Obyvatelia slovenskej metropoly budú mať znovu o dôvod viac, aby zamierili na nákupy za hranice. Je ním nové nákupné centrum K1 Shopping, ktorého developeri veria, že sa im podarí pritiahnuť pozornosť Bratislavčanov, ako sa to už dlhé roky darí populárnemu obchodnému centru v obci Parndorf, či Hainburg.

08.05.2013 07:00
Kittsee, obchod, Rakusko, nakup Foto: ,
V Kittsee vyrástlo nové nákupné centrum, svoje brány otvorí návštevníkom už 16. mája. Nájsť ho môžete na konci obce v smere na Viedeň.
debata (35)

Mottom nákupného centra, ktoré sa rozkladá na 10 600 m2 je „Rýchlo a efektívne nakúpiť“. Komplex ponúka sortiment v 16-tich obchodoch zameraných na potraviny, textil a módu, drogériu, bývanie, chovateľské potreby a veľkým lákadlom má byť tradičná pekáreň. Jej zakladateľ a rodák z Kittsee Johann Ströck je vďaka svojmu chutnému pečivu známy po celej Viedni. Investície do výstavby centra sa vyšplhali na 15 miliónov eur a zamestnanie by tu malo nájsť až 200 pracovníkov, z ktorých bude pre potrebu dvojjazyčnosti určite mnoho Slovákov.

V Kittsee vyrástlo nové nákupné centrum, svoje...
V Kittsee vyrástlo nové nákupné centrum, svoje...
+9V Kittsee vyrástlo nové nákupné centrum, svoje...

„Pred 20 rokmi bol tento región zabudnutým kútom, no odvtedy sa Kittsee stalo najrýchlejšie rozvíjajúcou sa obcou v Rakúsku. Naša spoločnosť sa zameriava najmä na výstavbu podobných centier regionálneho typu, namiesto megalomanských projektov,“ tvrdí riaditeľ developerskej firmy Georg Dobler. Ako ďalej zdôraznil, ich záujmom je upriamiť pozornosť na spotrebiteľov z Bratislavy, ktorí to majú takpovediac „za rohom“.

„Polovica predajcov nemá zastúpenie na Slovensku, a tým, že sa priblížili len 10 km k Bratislave, si chcú otestovať, ako sa im podarí zaujať slovenských zákazníkov,“ tvrdí projektový manažér developera Torsten Kraul. Podľa Kraula, ktorý sám žije už 10 rokov v Bratislave, sú nákupné zvyky Slovákov odlišné od rakúskych. „V piatok a sobotu takmer nezaparkujete pri nákupnom centre v Hainburgu, ktoré je plné Bratislavčanov vyhľadávajúcich najmä kvalitné potraviny za priaznivé ceny,“ myslí si. Kraul dúfa, že podobný úspech zaznamená aj nové nákupné stredisko v Kittsee. Pomer kvality a ceny je podľa neho markantný aj vo výrobkoch odevných značiek, ktoré sú na našom trhu často mierne predražené.

Výstavba nákupného centra prebehla v rekordne krátkom čase 7 mesiacov. Budova využíva ekologické materiály ako napríklad drevo použité pri stavbe stropu, v podlahe využíva technológiu „aktivácie betónu“, ktorej funkciou je využiť teplo z pôdy. Parkovisko s kapacitou 420 miest je lemované zeleňou v podobe ostrovčekov a vysadených mladých stromov. Zámer developera sa stretol s pozitívnou odozvou radnice aj samotných obyvateľov regiónu, nakoľko prinesie okrem pracovných miest aj kapitál potrebný na ďaľší rozvoj okolia Kittsee.

Slávnostné otvorenie naplánované na 16. mája bude moderovať Adela Banášová, pre návštevníkov je pripravený aj bohatý sprievodný program, vystúpenie tanečných skupín, módna prehliadka, súťaž o vecné ceny, detský kútik a iné. Pre nemotorizovaných je pripravená kyvadlová doprava z Petržalky, autobus vyzdvihne cestujúcich na zastávkach Holíčska, Romanova, Nám. hraničiarov, Lachova a Záporožská.

35 debata chyba