Na potravinách budú musieť byť nové informácie

Výrobcovia potravín budú musieť povinne uvádzať na obaloch podrobné informácie o výživnej hodnote a o pôvode mäsa. Včera to schválil Európsky parlament.

07.07.2011 09:55
nakupovanie, nákup, potraviny, mäso, inflácia,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Napriek tomu, že podľa pôvodných úvah mali byť tieto informácie uvedené na prednej strane obalu, poslanci sa rozhodli pre kompromis a výrobcom tak postačí, ak potrebné údaje napíšu na zadnú stranu obalu.

Všetky informácie o výživnej hodnote musia byť na obale uvedené v prepočte na sto gramov alebo sto mililitrov a môžu byť doplnené aj informáciami o doporučenej dennej dávke. Na obaloch musia byť aj informácie o prípadnom obsahu alergénov. To platí aj pre nebalené jedlo v reštauráciách či jedálňach. Každý členský štát sa pritom môže rozhodnúť, akým spôsobom túto povinnosť dosiahne.

Podľa súčasných pravidiel musí byť u niektorých potravín uvedený aj ich pôvod. Nová smernica túto povinnosť rozširuje aj na čerstvé mäso. „Spotrebiteľ po novom z obalu získa informáciu o pôvode hydinového, bravčového, baranieho a jahňacieho mäsa, čo je najmä v kontexte nedávnej epidémie vtáčej chrípky dôležitý predpoklad možnosti kvalifikovane sa rozhodnúť o kúpe výrobku obsahujúceho mäso,“ povedal český europoslanec Jan Březina.

Zmeny sa dotknú aj takzvaných potravinových imitácií. Ide napríklad o syr, ktorý bol však nebol vyrobený z mlieka ale úplne inej suroviny. Na obale takéhoto výrobku bude musieť byť jasné označenie, že ide len o imitáciu.

Európska únia zverejní nové pravidlá vo svojom pravidelnom vestníku. Výrobcovia majú na prispôsobenie sa normám tri roky, v prípade údajov o výživnej hodnote až päť rokov.

debata chyba