Slováci po afére kupujú vajcia menej

Na minulotýždňový škandál s rakovinotvorným dioxínom v nemeckých vajíčkach a najnovšie aj bravčovom mäse už citlivo zareagovali slovenskí spotrebitelia.

12.01.2011 07:02
Vajcia, obchod Foto:
Predaj vajec klesol po problémoch v Nemecku aj na Slovensku asi o desať percent, očakáva sa aj výrazný pád cien.
debata

Niektoré obchodné reťazce priznali, že vajíčka sa začali predávať slabšie. Prvý odhad hovorí o zhruba desaťpercentnom poklese predaja. Ľudia sa viac začínajú zaujímať o pôvod vajíčok, hydinového a bravčového mäsa.

Na situáciu okamžite reagovali obchodníci. V sieti obchodov Coop Jednota Bratislava firemný rozhlas stále informuje kupujúcich o tom, že v minulosti aj teraz boli a sú v ponuke len vajíčka, ktoré pochádzajú zo slovenských chovov hydiny. Napriek tomu šéf Coop Jednoty Adrián Ďurček pripustil, že ľudia znížili nákup vajec. Pokles odhadol na desať percent.

Desaťpercentný pokles predaja vajec a hydiny oproti rovnakému obdobiu minulého roka priznala aj Billa, slovenská dcérska spoločnosť rovnomenného rakúskeho reťazca. ,,U vajec a hydinového mäsa garantujeme pôvod zo slovenských alebo českých chovov," povedal pre Pravdu operatívny riaditeľ spoločnosti Billa Jiří Králiček.

Dva na Slovensku pôsobiace nemecké reťazce Lidl a Kaufland vyhlásili, že nepredávajú nemecké vajíčka ani mäso. Hovorca Kauflandu Martin Gärtner povedal, že predaj je síce nižší ako v decembri, „ale zodpovedá posviatočnému obdobiu, keď rok čo rok klesá predaj“.

Aj v Tescu tvrdia, že zatiaľ nezaznamenali výraznejšie zmeny oproti predchádzajúcemu roku. „Predávame potraviny od slovenských aj zahraničných farmárov a budeme tak robiť aj v budúcnosti,“ uviedla hovorkyňa Tesca Oľga Hrnčiarová. Majú na to dva dôvody. ,,Po prvé Slovensko nie je schopné vo všetkých potravinách vyrobiť dostatočný objem a po druhé, chceme, aby spotrebitelia, mali čo najširší výber tovarov," zdôraznila Hrnčiarová.

Zákazníci sa však celkom určite napriek vyhláseniam obchodníkov stali opatrnejší. „Od chvíle čo sa objavila informácia o dioxíne v nemeckých vajíčkach, pozorne kontrolujem pôvod vajec,“ reagovala na najnovšiu situáciu Bratislavčanka Jarmila Kontšeková. Zaujíma sa aj o to, či sliepky zniesli vajcia vo voľnom výbehu alebo aspoň v podstieľkovom chove. ,,Ak ide o klasické klietkové chovy, nekupujem ich," povedala Kontšeková.

O tom, ako sa zachovajú ľudia, rozhodne pozitívny alebo negatívny výsledok kontroly nemeckých vajíčok, ktorý by mal byť známy v stredu. Myslí si to obchodník Adrián Ďurček. „Slováci dlho nereagovali na poplašné správy o chorobe šialených kráv, ale keď sa potvrdil prvý prípad, spotreba hovädziny v priebehu roka klesla viac ako o 60 percent,“ poukazuje na skúsenosť s doteraz najväčším potravinovým škandálom na Slovensku Adrián Ďurček.

Nemecká dioxínová aféra sa dotkla aj slovenských výrobcov vajec. „Nemecko až do škandálu predstavovalo pre nás najväčší vývozný trh. Teraz v Nemecku poklesla spotreba o 30 percent, a to nielen vajíčok, ale aj výrobkov obsahujúcich vajíčka. Hoci sú naše vajíčka v poriadku, v Nemecku ich nepredáme,“ opísal novú situáciu na trhu riaditeľ spoločnosti Novogal Ladislav Birčák. Podľa neho zakrátko padnú ceny vajec, už v decembri sa predávali o 40 percent lacnejšie ako pred rokom. Či však zníženie cien pocítia aj spotrebitelia, to podľa Birčáka vôbec nie je isté.

debata chyba