Kedy viete, že jete nepodarok

Senzorický (zmyslový) test párkov má presne stanovené pravidlá. O tom, ako sa testovali párky, hovorí Jana Jančovičová, vedúca oddelenia senzorickej analýzy Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave.

09.10.2010 06:30
Jana Jančovičová Foto:
Párky v teste sa podávali degustátorom pod kódovaným označením. Na snímke Jana Jančovičová počas senzorického testu párkov, ktorý vykonal Štátny veterinárny a potravinový ústav v Bratislave.
debata

Veľa ľudí sa sťažuje, že párky im praskajú. Nestalo sa to počas testu?

Nie, pretože sme párky pripravovali pri správnej teplote. Voda nesmie dosiahnuť bod varu, ale iba 75–80 stupňov Celzia. Párky sa zohrievajú tri až päť minút. Hydinové párky sme pred varením vybalili z celofánového o­balu.

Aké by mali byť párky na povrchu?

Suché, lesklé alebo mierne vráskavé, rovnomerne zaúdené. Rozhodne nie znečistené, podliate šťavou, mazľavé, lepkavé a vôbec nejako poškodené.

Veľa o párkoch povie ich vzhľad po rozkrojení. Čo si treba všimnúť?

Určite to, či sú rovnomerne zafarbené. Drobné dutinky a drobné kolagénové časti sú prípustné. Zato nežiaduce sú chrupavkovité čiastočky, prekáža hrubá pórovitosť a vôbec nahrubo zomleté zložky párkov.

Aká je ideálna farba párkov?

Spišské sú na povrchu svetlohnedé, po rozkrojení ružovočervené. Viedenské sú na povrchu svetlohnedé, po rozkrojení bledoružové a napokon hydinové majú ružovohnedý povrch. Ak sú párky príliš tmavé, sivasté či dokonca zelenkasté, nie sú v poriadku.

Dôležitou vlastnosťou párkov je ich súdržnosť – konzistencia. Čo ju charakterizuje?

Krehkosť, pružnosť. Ak sú párky tvrdé alebo príliš mäkké ako blato, rozvarené alebo sa rozpadávajú, vedzte, že jete nepodarok.

Pri dobrých párkoch sa zbiehajú slinky na jazyk, ešte ich človek ani nevidí.

Jasné, dobré párky majú príjemnú vôňu i chuť po údenine, sú šťavnaté, primerane slané a korenené. Určite nechutia mdlé, suché, presolené. A mydlová či stuchnutá chuť výrobok úplne diskvalifikuje.

debata chyba