Dôchodcovia sa musia na zľavy pýtať

Domácnosť, v ktorej žijú dôchodcovia, môže mesačne na zľavách ušetriť desiatky eur. To je jedna z mála výhod, ktorú prináša seniorský vek.

30.07.2010 12:00
dôchodca, účty, rozpočet, domácnosť, financie Foto:
Dôchodcovia sú zvýhodnení pri platení daní z nehnuteľností, menej platia aj ak vlastnia psa. Nižšie poplatky zvyčajne platia aj za komunálny odpad.
debata

Pomer priemerných dôchodkov k priemernej mzde v hospodárstve je 350,34 : 744,50. Dôchodok teda netvorí ani polovicu priemernej mesačnej mzdy, je to len 47,06 percenta. Po odchode do penzie sa tak ľudia musia rýchlo prispôsobiť podstatnému zníženiu príjmu. Strata sa však dá aspoň čiastočne vykompenzovať. Dôležité je pýtať sa.

Dôchodcovia sú zvýhodnení pri platení daní z nehnuteľností, menej platia aj ak vlastnia psa. Nižšie poplatky zvyčajne platia aj za komunálny odpad. Úľavy na miestnych daniach si podľa zákona určuje sama obec alebo mesto. O výške zliav, ale aj o tom, čo na jej uplatnenie dôchodca potrebuje, sa môže dozvedieť vo všeobecne záväznom nariadení. Nariadenia mávajú obce alebo mestá na svojich webovských stránkach alebo sa o nich možno dozvedieť osobnou návštevou na príslušnom úrade či telefonicky.

Ušetriť sa dá na bankových poplatkoch za vedenie účtu. Zľavy možno získať v doprave, pri vstupoch do múzeí, divadiel, na výstavy. Nižšie ceny pre seniorov poskytujú mnohé cestovné kancelárie, pre dôchodcov sú lacnejšie aj kúpeľné pobyty.

Plyn lacnejší, elektrina nie

Plošne platí pre dôchodcov zľava na plyn. „Seniori platia za dodávku zemného plynu menej vďaka produktu Plus Senior. Slovenský plynárenský priemysel ho poskytuje od júla 2007 a týmto spôsobom sa snaží zmierniť dosah nákladov pre seniorov, ktoré vynaložia na platby za plyn,“ hovorí Patricia Kubicová, špecialistka externej komunikácie SPP.

Zákazníci, ktorí majú dohodnutý druh tarify D2 (tarifa vhodná pre ročnú spotrebu v rozpätí nad 2.110 kWh do 17.935 kWh – približne od 200 m3 do 1 700 m3 vrátane – plyn sa využíva na varenie) a D3 (tarifa vhodná pre ročnú spotrebu v rozpätí nad 17.935 kWh do 68.575 kWh – približne od 1.700 m3 do 6.500 m3 vrátane – plyn sa využíva na varenie, aj na ohrev vody), ale pre odber zemného plynu na jednom odbernom mieste a spĺňajú predpísané podmienky stanovené v platnom cenníku.

„Seniori tak môžu získať celoročnú úsporu približne 20 eur. Priznané cenové zvýhodnenie majú potom zohľadnené vo vyúčtovacej faktúre prostredníctvom nižšej výšky fixnej mesačnej sadzby, nie v mesačných preddavkoch,“ informuje Kubicová. Zľavu si môže dôchodca uplatniť za týchto podmienok: musí mať viac ako 65 rokov v čase podania žiadosti, musí mať trvalý pobyt v domácnosti, na ktorú požaduje zvýhodnenie a o toto zvýhodnenie musí požiadať písomne.

Pri elektrine podobná zľava nie je. „Cenová politika Západoslovenskej energetiky sa odvíja od tarifnej štruktúry – veľkosť odberu, dvojtarify denný – nočný prúd. Kedysi sa uvažovalo so sociálnymi sadzbami, ale to vyžaduje spoluprácu ministerstva práce, pretože naše údaje o zákazníkoch nemajú údaj o sociálnom postavení odberateľov,“ uvádza Ján Orlovský z kancelárie predstavenstva Západoslovenská energetika Bratislava.

Zľavy neposkytuje ani Východoslovenská energetika. „Úľavy sa týkajú iba nevidiacich pacientov. Ide o 50-percentnú zľavu z mesačnej platby za odberné miesto,“ hovorí Boris Peško z útvaru komunikácie Východoslovenská energetika. Podľa neho však dôchodcovia môžu využiť rozsiahle poradenské služby v oblasti úspor energií, ako aj konzultácie pri výbere správnej sadzby. „Dôchodcovia tak majú možnosť aktívne pracovať na znížení nákladov na elektrinu,“ dodáva.

Výhodné paušály

Pozornosť ľuďom na dôchodku venuje aj spoločnosť Orange. Pre nich je určený model telefónu – Maxifón, ktorý umožňuje jednoduché, pohodlné a intuitívne ovládanie so zabudovanými špeciálnymi bezpečnostnými funkciami. „Telefón má klávesnicu s veľkými a prehľadnými tlačidlami, jednoduchý a kontrastne podsvietený displej, ktorý zobrazuje čísla a text oveľa väčšie ako ostatné modely,“ hovorí Richard Fides.

V oblasti hlasových služieb je pre nich určená služba Domáca linka. „Je za polovičný mesačný poplatok, pričom si svoje pôvodné telefónne číslo môžu ponechať. Ponúka pritom rovnaké predplatené minúty ako pevná linka konkurencie,“ vraví. Vhodným produktom z oblasti hlasových služieb je Majster Paušál s jednotnou cenou volaní do všetkých sietí 12 centov. „V oblasti dátových služieb a internetu je to napríklad Mobilný Orange Internet Mini od 6 eur mesačne,“ dodáva Fides.

Aj Slovak Telekom má programy pre starších. „Ponúkame programy Magio internet Turbo Mini, Magio internet Turbo Mini Solo (bez pevnej linky) a Magio internet Optik Mini,“ hovorí Andrej Gargulák. Po prekročení dátového limitu 2 GB ďalšie prenášané dáta zákazníkovi nezačnú spoplatňovať, ale zníži sa rýchlosť pripojenia. Zákazníci sa tak nemusia obávať dodatočných poplatkov v prípade občasného zvýšeného využívania služby.

„Programy sú určené pre zákazníkov starších ako 55 rokov vrátane. V rámci akciovej ponuky je zriadenie služby samoinštaláciou za 1 euro, DSL modem za 9,90 a bezpečnostný balík Magio internet Security na 3 mesiace zadarmo. Akciový mesačný poplatok za program Magio internet Turbo/Optik Mini je 8,95 eura počas celého obdobia viazanosti,“ vraví Gargulák. Pre tých, ktorí radšej využívajú službu mobilných telefónov, je určený telefón za jedno euro s jednoduchým ovládaním a veľkými tlačidlami.

Koncesie za polovicu

Platiť koncesionárske poplatky musí zo zákona každý, kto je koncovým odberateľom elektriny v byte alebo v rodinnom dome. Dôchodcovia, ktorí nežijú v spoločnej domácnosti so zárobkovo činnou osobou, a osoby v hmotnej núdzi, platia len polovicu zo základnej sadzby 4,64 eura, teda 2,32 eura. Oslobodení sú aj ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím. Úhrada sa platí mesačne.

Vyberateľ koncesionárskych poplatkov, Rozhlasová a televízna spoločnosť, je rovnako aj vymáhateľom prípadných dlhov. Ak ich nezaplatíte, je povinný vás písomne vyzvať na uhradenie dlhu, a to do 60 dní od zistenia tejto skutočnosti. Máte potom ďalších 30 dní na to, aby ste ho zaplatili. Inak vás čaká pokuta – v závislosti od dlhu sa začína pri sume 16,60 eura. Dlh môže narásť aj o ďalšie súdne trovy, ak by sa vymáhal prostredníctvom sú­du.

Kultúra a oddych

  • Múzeá, galérie, ale aj divadlá ponúkajú dôchodcom 30-, najčastejšie však až 50-percentnú zľavu. Výnimkou nie sú ani vstupy zadarmo. Slovenské národné divadlo v Bratislave ponúka polovičné zľavy na operu na vybrané predstavenia. Podobne je to aj so vstupenkami na balet. Zľava však neplatí na premiéry, predstavenia hosťujúcich divadiel a mimoriadne udalosti. Činohra poskytuje zľavy vo výške 30 percent. Päťdesiatpercentné zľavy ponúkajú aj divadlá v Martine, Košiciach, Žiline či Nitre.
  • Knižnice: Čitárne knižníc sú obľúbeným miestom dôchodcov, ktorí využívajú možnosť prečítať si dennú tlač. Čitateľský preukaz v niektorých knižniciach dostanú zadarmo, v iných za symbolický poplatok. Nájdu sa však aj také, ktoré zľavy nedávajú.
  • Dôchodcom vychádzajú v ústrety aj očné optiky, ktoré ponúkajú zľavy od 10 do 30 percent na rámy, sklá či vyšetrenie.
  • Cestovné kancelárie ponúkajú zľavy od 10 do 50 percent. Najväčšiu ponuku pre dôchodcov, ale aj najviac využívanú má Sorea.
debata chyba