Bryndzu ohrozujú lacné zahraničné náhradky

Pravá bryndza z čistého ovčieho syra sa onedlho stane vzácnym výrobkom. Ministerstvo pôdohospodárstva so súhlasom veľkých výrobcov bryndze chce legalizovať výrobu lacnej zmesovej bryndze. Drahý ovčí syr v nej v rozhodujúcej miere nahradí oveľa lacnejší syr z kravského mlieka.

28.06.2010 10:50
bryndza, halušky, slanina, jedlo Foto:
Ministerstvo pôdohospodárstva pripravuje zmenu normy, ktorá určuje zloženie bryndze.
debata

Slovenským bryndziarom vyrástol nečakaný zahraničný konkurent. Českí, poľskí či maďarskí výrobcovia nemusia brať ohľad na slovenský potravinový kódex. Ten určuje, že bryndza musí obsahovať najmenej 50 percent klasickej ovčej hrudky (ovčieho syra).

„Zahraniční výrobcovia neponúkajú bryndzu, ale tvaroh,“ vyhlásil predstaviteľ bryndziarne vo Zvolenskej Slatine Bohuš Kaliarik. Dodal, že na trhu je čoraz viac lacnej bryndze so stopovým obsahom ovčej hrudky. Vlani v dôsledku nekalej konkurencie slatinská bryndziareň znížila predaj bryndze najmenej o 150 ton.

Ministerstvo chce teraz zmeniť normu, ktorú by mal odsúhlasiť aj Brusel. Okrem stopercentnej ovčej bryndze a v únii registrovanej Slovenskej bryndze s minimálnym 51-percentným podielom ovčej hrudky pripúšťa aj výrobu tzv. zmesovej bryndze.

„Všetci výrobcovia – aj zahraniční – budú musieť teraz uvádzať na čelnej strane výrobku skutočný obsah ovčieho a kravského syra. Bude na zákazníkovi, ktorú bryndzu si vyberie,“ povedala generálna riaditeľka potravinárskej sekcie ministerstva pôdohospodárstva Soňa Supeková.

V obchodoch sa kilogram bryndze predáva od 6 po takmer 9 eur. K najlacnejším patrí bryndza dovážaná z Poľska, len s 25-percentným obsahom ovčej hrudky. Má odbyt, lebo má dobrú cenu.

„Z hľadiska kvality to však už nie je bryndza. Kto si kúpi lacnú tzv. zmesovú bryndzu, je ochudobnený o biologicky aktívne látky, ktoré majú protirakovinové či antisklerotické účinky, znižujú hladinu cholesterolu či krvný tlak,“ konštatoval mikrobiológ Libor Ebringer.

Väčšinový slovenský zákazník sa vôbec nezaujíma o zloženie bryndze. Ľudia čítajú etikety len minimálne. Určite je pre nich dôležitá cena, ale bryndzu si vyberajú najčastejšie podľa toho či onoho známeho ovčiarskeho regiónu," zhrnula skúsenosti so spotrebiteľmi obchodná riaditeľka bratislavskej Coop Jednoty Mária Janurová.

„Kompromis, ktorý navrhuje ministerstvo, je pre nás prijateľný. Určite sa neznížime k výrobe bryndze s nižším ako 50-percentným obsahom ovčej hrudky,“ tvrdil generálny riaditeľ Liptovskej mliekarne Miroslav Maňásek. Ľudia by to podľa neho raz-dva zbadali.

Nestor slovenských syrárov Ján Keresteš sa však zmeny normy obáva. Podľa neho to otvára cestu k destabilizácii slovenského ovčiarstva. „Ovčie mlieko je štyri razy drahšie ako kravské. Kto ho bude kupovať, keď bude môcť na výrobu bryndze použiť lacné kravské? Cena bryndze je cenou za zdravie. Kto si ho váži, kúpi si pravú bryndzu,“ zdôraznil Keresteš.

debata chyba