Kontrola odhalila v obchodoch viacero druhov falošnej bryndze

Slováci kupujú v obchodoch viacero druhov falošnej bryndze. Tradičný výrobok v mnohých prípadoch neobsahuje minimálne povinné množstvo ovčieho syra, ktorý výrobcovia nahrádzajú lacnejším kravským produktom.

03.06.2010 13:39
bryndza, halušky, slanina, jedlo Foto:
Na Slovensku sa ročne spotrebuje asi 1,7 kilogramu bryndze a ovčích výrobkov na jedného obyvateľa.
debata

Vyplýva to zo zistení testov Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu (ŠVPÚ), ktorých výsledky vo štvrtok prezentovala Asociácia spotrebiteľov Slovenska (ASS). Za predaj nepravej bryndze hrozia sankcie, štát však použitú metódu testovania neuznáva.

Pri kontrole zloženia 11 druhov bryndze, ktorú ústav uskutočnil na pracovisku v Dolnom Kubíne, vyhoveli požiadavke na najmenej polovičný podiel ovčieho syra dva produkty. „Všetky ostatné testované bryndze obsahovali viac kravského ako ovčieho podielu,“ poznamenal Miloš Lauko z ASS. Balenie bryndze obsahuje viacero údajov o jej zložení, podiel ovčieho syra však výrobcovia na ňom neuvádzajú.

Za tradičnou slovenskou bryndzou, ktorá sa produkuje výlučne z ovčieho polotovaru, musia spotrebitelia cestovať väčšinou na salaše. V obchodoch by sa mal predávať podľa normy výrobok, v ktorom ovčí syr prevažuje. Takúto bryndzu predvlani zapísala Európska únia do registra ochranných označení, pri jej výrobe musia byť splnené aj špecifické technologické parametre.

Predaj bryndze, ktorá nevyhovuje požiadavkám potravinového kódexu, možno pokutovať. Ministerstvo pôdohospodárstva však podľa Lauka považuje metódu, ktorú pri analýze bryndze použil ŠVPÚ, napriek jej akreditácii za nesprávnu. V stanovisku argumentovalo tým, že takto zistené výstupy majú chybovosť s odchýlkou až 15 percent. Lauko tvrdil, že nový presnejší postup testovania, ktorý chystá Výskumný ústav potravinársky, by mal byť uvedený do praxe až o tri roky.

Bryndza sa na domáci trh dováža aj zo zahraničia, kde neplatia také prísne predpisy pre jej výrobu ako na Slovensku. Keďže obsahuje viac lacnejšieho kravského syra, zvykne sa predávať za nižšiu cenu. Zloženie takéhoto produktu navyše nemôže napadnúť slovenská kontrola.

Na Slovensku sa podľa predsedu Cechu bryndziarov Jána Keresteša ročne spotrebuje asi 1,7 kilogramu bryndze a ovčích výrobkov na jedného obyvateľa. V Európe sa priemer pohybuje vraj okolo šiestich kilogramov. Bryndza obsahuje napríklad množstvo probiotík, ktoré majú blahodarný účinok na ľudský organizmus.

debata chyba