Kontrola predaja rožkov bude prísna, ale ústretová

Ľudia si pri nákupe pečiva v samoobsluhách už nesiahnu na rožky holými rukami. Od mája budú inšpektori štátneho potravinového dozoru kontrolovať, či majú v predajniach rukavičky, kliešte, upozorňuje ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Ján Pliešovský. Právo na to im dáva nový zákon.

30.04.2010 06:50
Pliešovský, potravinová správa Foto:
Obchodníci sú naši partneri, nie nepriatelia. Spolupracujeme s nimi tým, že ich kontrolujeme, hovorí Ján Pliešovský, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
debata

Aké boli dôvody na zavedenie nových pravidiel? Hrozila vari nejaká infekcia, alebo ste sa jednoducho zo zákona rozhodli pozdvihnúť hygienu a kultúru predaja pečiva?

Pečivo ľudia pred kúpou radi ohmatávajú, lenže rožky nie sú zelenina či ovocie, ktoré si možno umyť. Predovšetkým ide o hygienu a kultúru predaja. V okolitých krajinách je takýto predaj obvyklou normou nielen hygienickou, ale aj spoločenskou. Nevidím dôvod, aby Slovensko stálo bokom.

Kedy sa začnú kontroly? Ohlásite ich a na koho si viac posvietite: na veľké siete alebo na všetky obchody bez výnimky?

Kontroly neohlasujeme. Inšpektori sú vyškolení a do predajní sa pozrú hneď po prvom máji. Obchodníci mali dva mesiace času na to, aby sa pripravili. Niektoré ich poznámky nechápem. Veď, keď sa veľké reťazce usadzovali na Slovensku, predávali pečivo z boxov. Zákon nerobí nič viac iba upratovanie v predaji pečiva.

Rukavice, kliešte a vrecká na pečivo by mali byť v každom obchode. Ale do redakcie nám telefonovali až z Kysúc, ako budete posudzovať kontajnery a boxy na pečivo. Takže ako?

Všade tam, kde uvidíme snahu vyjsť zákonu, a teda spotrebiteľovi v ústrety, budeme aj my ústretoví. Ak kontajner nebude technicky dokonalý, poskytneme čas na to, aby sa veci dorobili. Ale tam, kde nebudú nijaké pomôcky na vyberanie pečiva z prekrytých boxov a odpadkové koše na rukavice, musia rátať s blokovou pokutou.

Budete od začiatku veľmi prísni?

Obchodníci sú naši partneri, nie nepriatelia. Spolupracujeme s nimi tým, že ich kontrolujeme. Kontroly robíme preto, aby predaj ľudového výrobku, ako sú rožky, bol v súlade so zákonom. Nebudeme úzkostliví, ale ani benevolentní.

Ak šofér prekročí v obci rýchlosť o desať kilometrov, dostane nižšiu pokutu, ako keď ide stovkou. Aký je váš „rožkový“ sadzobník?

V prípade vážnych nedostatkov bloková pokuta tisíc eur, ktorá je účinná na mieste. Ak by išlo o veľmi vážne porušenia zákona, nasledovalo by správne konanie. Výška pokuty závisí od miery zavinenia.

Trúfate si pri závažných porušeniach zákona udeliť pokuty na hornej hranici sadzby?

Môžeme udeliť pokutu až do výšky 200-tisíc eur, ale to by museli byť veľmi vážne a opakované delikty, ktorých by sa obchodník dopustil.

Aj v minulosti sa vyskytli nedostatky, často medializované, ale udelené pokuty boli nízke, z hľadiska obratov veľkých sietí symbolické. Bojíte sa reťazcov?

Nebojíme. Nech ide o kohokoľvek, starostlivo posudzujeme mieru zavinenia v duchu príslušného zákona. Bolo tu vari vážne ohrozenia zdravotného stavu obyvateľstva, vážne epidémie či také potravinové škandály, aké mali v iných štátoch? Nie!

Naposledy rezonovalo prebaľované mäso. Akú pokutu dostali previnilci?

Pokutu dáva príslušná regionálna veterinárna a potravinová správa. Veci sú ešte v správnom konaní, ktoré trvá 60 dní. Konanie sa ešte neskončilo.

Bude pokuta odstrašujúca?

Určite taká, aby sa niečo podobné neopakovalo. Pokuta nie je cieľ, treba ňou čosi dosiahnuť. Pokuta má previnilcovi oznámiť: Nerob to, a nie ho zlikvidovať.

Keď sa prezentujú výsledky kontrol, podávajú sa verejnosti dosť dramaticky. Ľudia potom čakajú, že primerane prezentácii nedostatkov budú udelené aj pokuty.

A vari pokuta 6-, 8– či 10-tisíc eur nie je dostatočná?

Ale pre veľký reťazec je to ako štipnutie.

Posudzujeme vážnosť ohrozenia zdravia spotrebiteľov. Za posledné roky neboli zistené nijaké otravy ľudí z potravín. Ak by sa vyskytli takéto prípady, je to samozrejme aj na zatvorenie predajne.

Od septembra sa majú potraviny, ktoré obsahujú náhrady prirodzených bielkovín a tukov, predávať oddelene od zmesových. Aké sú dôvody na striktné oddelenie výrobkov? Zdravotné či etické?

Nejde o zdravotné obavy, pretože analógové (zmesové) výrobky nie sú zdraviu škodlivé. Ide o etiku. Spotrebiteľ nesmie byť zavádzaný, musí jednoznačne vedieť, čo si kupuje. Keď chcem maslo, kúpim si maslo, a nie vedľa masla podstrčené masielko, ktoré je zmesou masla s rastlinným tukom. Ak budú výrobky oddelené a na pultoch jasne označené, každý si kúpi, čo chce.

Čo budete považovať za dobré oddelenie podobne vyzerajúcich i podobne označovaných výrobkov?

To, že výrobky nebudú pomiešané.

Nezbierate vláde opatreniami, ako je hygienický predaj rožkov či oddelenie predaja výrobkov, politické body pred voľbami?

Také niečo vylučujem, pretože od ľudí denne dostávame množstvo podnetov. Spotrebitelia nám dávajú námety a presné tipy na kontroly.

Ján Pliešovský (63 rokov)

Absolvent košickej Univerzity veterinárskeho lekárstva, má za sebou 39 rokov praxe. Začínal ako obvodný veterinárny lekár v Turci. Bol riaditeľom okresného veterinárneho zariadenia v Martine aj krajskej veterinárnej a potravinovej správy v Žiline. Od roku 2007 je šéfom štátneho potravinového dozoru.

debata chyba