Hygienický predaj rožky v obchodoch nezdraží

O týždeň budú musieť obchodníci predávať pečivo len z uzavretých boxov alebo kontajnerov. Spotrebitelia by si zasa mali rožky vyberať len prostredníctvom klieští, jednorazových rukavíc či vreciek. Povinnosť, ktorú zavádza novela zákona o potravinách, neprinesie zdraženie pečiva ani o jeden cent. Tvrdia to svorne predstavitelia všetkých veľkých obchodných reťazcov.

26.04.2010 06:50
cereálie - pečivo
Pečivo musí byť po novom v uzavretých boxoch a zákazník by ho mal vyberať pomocou klieští alebo hygienickou rukavicou.
debata

Obchodníci, ktorí ešte pred niekoľkými týždňami hovorili o tom, že nové hygienické požiadavky zákazníkom iba skomplikujú predaj pečiva či dokonca znížia kvalitu rožkov, teraz hlásia, že po prvom máji bude všetko v duchu litery zákona.

„V predajniach máme kliešte, igelitové rukavice, vyškolili sme pracovníkov oddelení, všetko bude načas zorganizované,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Tesco Oľga Hrnčiarová. Rovnako reagovali predstavitelia Kauflandu, Hypernovy či Coop Jednoty. „Určite nepremietneme náklady na uzavreté boxy do ceny rožkov,“ zdôraznila Diana Chovancová-Stanková za sieť Hypernova.

Nič podobné sa z konkurenčných dôvodov nechystajú urobiť ani ostatné obchodné reťazce. Rožok je totiž už roky potravinou, ktorou reťazce lákajú spotrebiteľov na návštevu svojich predajní.

„Až prvé kontroly inšpektorov potravinového dozoru ukážu, či sme správne pochopili ducha zákona, ktorý určuje predávať pečivo z uzavretých boxov. Predpokladáme, že inšpektori sa budú riadiť nielen vyhláškou, ale aj zdravým sedliackym rozumom,“ hovorí Adrián Ďurček, predseda Coop Jednoty Bratislava.

Ďurček sa obáva, že pečivo, ktoré sa doteraz predávalo v košoch alebo na otvorených pultoch, sa sparí a stratí svoju najväčšiu prednosť – chrumkavosť. Dlhoročný pekársky odborník a teraz vedúci odboru kontroly potravín rastlinného pôvodu Ján Štulc však namieta, že ak budú v pečivových boxoch vetracie rošty, rožky kvalitu nestratia.

„Ak si niekto myslí, že po prvom máji vybehnú inšpektori a budú merať výšku striešok nad kontajnermi s pečivom, mýli sa. Pre nás je podstatné, aby sa pečivo predávalo hygienicky, teda bez priameho kontaktu s holými rukami zákazníka,“ pripomenul Štulc.

Niektoré z obchodných reťazcov už teraz predávajú pečivo priamo z boxov. „Nevieme, či na chlp presne spĺňame predstavu usmernenia, ktorú vydalo ministerstvo pôdohospodárstva, pretože si ho možno vysvetliť rôzne. Zákon splnia všetci, ale v každom obchode bude zákazník nakupovať inak,“ myslí si Martin Gärtner hovorca spoločnosti Kaufland.

V tomto reťazci už teraz nápisy v oddelení pekárenských výrobkov upozorňujú, aby zákazníci využívali rukavice a kliešte pri nákupe pečiva. Zhruba polovica kupujúcich však zo zvyku vyberala zo štrbiny boxu pečivo holými rukami. Zákon, ktorý má tak chrániť zdravie spotrebiteľov, budú musieť rešpektovať sami kupujúci. Ale aj pracovníci predajní.

Veď v spomínanom Kauflande dopĺňal bagety na pulte pracovník bez rukavíc. Tí, ktorí pracovali s rukavicami, nad postupom svojho kolegu iba mávli rukou. Pri ostrej kontrole by takéto dopĺňanie pečiva vyšlo obsluhu na 33 eur.

debata chyba