Obchodníci už nakupujú igelitové vrecká a rukavice na rožky

Obchodníci už začínajú v predajniach pri regáloch s chlebom rozkladať viac igelitových vreciek či rukavíc a klieští na pečivo. Pripravujú sa tak na nové pravidlá, ktoré zavádza od mája zákon o potravinách.

15.04.2010 06:50
pečivo, obchod, rožok, hypermarket, nákup,... Foto:
Od mája sa pečivo a niektoré mliečne výrobky budú predávať po novom. Pribudnú igelitové rukavice na vyberanie pekárenských výrobkov.
debata

Podľa neho musia obchody pri predaji pečiva zabezpečiť dostatok pomôcok na to, aby si mohli ľudia vkladať chlieb a rožky do nákupných košíkov hygienicky.

Podľa obchodníkov však novinky v zákone nie sú presne vysvetlené. Žiadajú preto vydanie usmernení, ktoré by ich vyjasnili. Ministerstvo pôdohospodárstva sľubuje, že podrobnejšie pravidlá do konca mesiaca určite budú. „Hygiena predaja nebalených pekárskych výrobkov sa bude riešiť metodickým usmernením pre kontrolné orgány, ako aj pre obchod,“ vysvetlila Katarína Belická, hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva.

Jasnejšie informácie o tom, aké pomôcky majú byť pri predaji pečiva, zásobníky na pečivo či zakryté boxy na rožky, tak dostanú nielen obchodníci, ale aj veterinárna a potravinová správa, ktorá bude dodržiavanie zákona kontrolovať. Predajcom totiž v prípade porušenia zákona hrozí pokuta 50-tisíc eur a pri opakovanom nedodržaní pravidiel až 2 milióny eur.

Na zavedenie noviniek pri predaji pečiva majú pritom obchody už iba dva týždne. Niektoré zmeny preto už odštartovali. „Začali sme realizovať opatrenia, o ktorých sa domnievame, že naplnia zákon. Nevieme, či v každej z 2.450 predajní všetko stihneme do mája,“ povedal Gabriel Csollár, predseda COOP Jednota Slovensko. Napríklad pripravujú rozmiestňovanie košov na igelitové vrecká či rozvešiavanie upozornení pre ľudí, aby pri nakupovaní rukavice a kliešte aj používali. „Musíme tiež pripraviť personál, ktorý bude v počiatočnom období kontrolovať správanie nakupujúcich,“ dodal Csollár.

Pôvodne štát zvažoval zaviesť povinne balené pečivo v regáloch, nebalené rožky či chleby by museli predavačky vkladať do vreciek. Nakoniec však návrh neprešiel, len sa sprísnilo používanie pomôcok.

Zákon o potravinách prikázal aj zmeny pri predaji mäsových a mliečnych výrobkov od septembra. Po novom obchody budú musieť predávať oddelene pravé maslá a smotany od tých, ktoré obsahujú v sebe rastlinné náhrady. Podobne mäsové výrobky pôjdu bokom od takých, ktoré majú v sebe menej ako polovicu objemu mäsa. Dôvodom má byť to, aby si ľudia výrobky nemýlili.

„Ani tieto pravidlá nie sú celkom jasné, v jednom prípade zákon hovorí o oddelení výrobkov a v druhom o umiestnení výrobkov pri sebe. Budeme uvažovať o technickom oddelení výrobkov priehradkou,“ doplnil Csollár. Zároveň musia byť pri všetkých nakrájaných salámach či syroch uvedené údaje o zložení. „V súčasnosti aktualizujeme zloženie výrobkov s dodávateľmi a zabezpečujeme prípravu informácií pre ľudí,“ dodala Diana Chovancová zo spoločnosti Ahold, ktorá prevádzkuje predajne Albert a Hypernova.

debata chyba