Falošné maslo má ísť bokom od pravého

Obchodníci budú musieť regály s mliečnymi výrobkami v predajniach rozdeliť na dva tábory. V jednom budú vyložené len pravé živočíšne maslá, syry či smotany a v druhom ich napodobeniny - masielka či smotánky.

10.03.2010 07:50
maslo, potraviny Foto:
Maslo a masielko budú musieť obchodníci po novom zrejme oddeliť. Ak zmena zákona v parlamente prejde, mala by platiť od mája.
debata

Lacnejší dvojníci mliečnych výrobkov majú totiž v sebe pridaný rastlinný tuk. Potravinári ich začali vyrábať preto, aby dokázali znížiť cenu.

Minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan (HZDS) si myslí, že nakupujúci sú tak zavádzaní a klamaní. Preto v zákone o potravinách navrhol nepravé výrobky predávať v samostatných regáloch. „Človek vidí v obchode dva výrobky, lacnejší a druhý drahší. Kúpi si lacnejší a až doma zistí, že je v ňom primiešaná náhrada v podobe rastlinného tuku niekedy aj v rozsahu 60 percent,“ obhajoval zmenu aj Jozef Ďuračka (SNS), predseda výboru pre pôdohospodárstvo NR¤SR. Zmenu budú schvaľovať poslanci v stredu v parlamente.

Domáci aj zahraniční výrobcovia často pridávajú do masla či syrov od 50 do 80 percent rastlinných tukov. Pri smotane je to aspoň 13 percent. Balené sú pritom veľmi podobne, na prvý pohľad ich nakupujúci nevie rozlíšiť. Rozdiel je len v cene. Napríklad pravé 125–gramové maslo je približne o 25 centov (7,50 Sk) drahšie ako nepraví dvojníci.

„Je to podobné, akoby sa na jednom regáli predávala kvalitná značková športová obuv za 100 eur a vedľa nej by boli čínske topánky za 20 eur,“ doplnil Stanislav Šilhár z Výskumného ústavu potravinárskeho.

Ak poslanci zmenu schvália, platiť by mala od mája tohto roka. Poľnohospodársky výbor navrhuje odsunúť platnosť zákona až od septembra. „Aby mali obchodníci na zmenu viac času,“ doplnil Ďuračka.

Obchodníci zmenu odmietajú, delenie nie je podľa nich potrebné a kupujúcich vraj iba popletie, keď budú mať zrazu mliečne výrobky na viacerých miestach. „Zloženie výrobkov je na obaloch, kto chce, ten si ho pozrie. A keď výrobok nezodpovedá predstavám kupujúceho, druhýkrát ho už nekúpi,“ oponoval Ľubomír Drahovský, analytik agentúry pre prieskum trhu Terno.

Rovnako majitelia obchodov upozorňujú, že nápad nie je dotiahnutý. „Nie je totiž jasné, čo znamená predávať oddelene. To by sa mohlo zneužívať pri kontrolách. Stačí mať výrobky v inom regáli, alebo musia byť meter či dva ďalej,“ spresnil jeden z obchodníkov, ktorý si neželá byť menovaný.

Nové pravidlá sa však pozdávajú výrobcom a mliekarom. „Chceme, aby ľudia vedeli, čo nakupujú. Ak budú na jednom pulte pravé mliečne výrobky so zmesovými, bude stále dochádzať k omylom,“ pripomenula Zuzana Nouzovská, riaditeľka Slovenského mliekarenského zväzu.

debata chyba