Balených rožkov sa poslanci pred voľbami boja

Balenie pečiva do vreciek z papiera či igelitu alebo predaj nezabaleného chleba či rožkov iba spoza predajného pultu od mája narazilo na odpor časti vládnej koalície. Zmena, ktorú navrhol minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan z HZDS, nie je po chuti niektorým poslancom zo Smeru či SNS. Tí uvažujú, že novinku zo zákona o potravinách vyhodia.

10.03.2010 06:50
cereálie - pečivo
Pečivo budú obchodníci v predajniach pravdepodobne aj naďalej ponúkať nezabalené.
debata

„Poľnohospodársky výbor sa zhodol, že pečivo by sa predávalo tak ako doteraz. Aj nezabalené, voľne, bez povinného predaja spoza pultu,“ povedal Jozef Ďuračka (SNS), predseda výboru pre pôdohospodárstvo Národnej rady. Podľa neho postačí, aby si ľudia pri vyberaní rožkov nasadili na ruku rukavicu či vrecko, a to netreba predpisovať zákonom.

Chovan zmenu iniciatívne vložil do zákona o potravinách, ktorý zvyšuje pokuty za predaj pokazeného mäsa. Tvrdí, že chcel zvýšiť hygienu pri predaji pekárskych výrobkov. Ľudia totiž často siahajú po pletenkách či rožkoch rukami, ktorými predtým chytali kľučky na záchode, alebo na ne kýchajú a či kašlú.

Nové pravidlá by však zasiahli najmä veľké predajne, kde si ľudia tovar nakladajú sami do košíkov. Súčasne by sa musela zmeniť roky zaužívaná tradícia nakupovania. Je to príliš veľká zmena, preto sa jej pred voľbami niektorí poslanci obávajú. „Účinnosť by sa mala posunúť na január 2011 alebo treba návrh zrušiť,“ doplnil poslanec Marián Záhumenský (Smer).

Novinka pobúrila veľkých obchodníkov či výrobcov pečiva. Odmietli totiž zamestnávať ďalšiu predavačku, ktorá by nebalený chlieb a pečivo vkladala spotrebiteľom do obalov a následne do rúk. Uviedli, že by žiadali pekárov dodávať rožky a chlieb už zabalené, čo by však znamenalo zdraženie.

Niektorí odborníci tvrdia, že namiesto prísnych pravidiel v zákone treba ľudí vychovávať. „V mnohých obchodoch pri pečive aj visia rukavice, ale používa ich často iba štvrtina ľudí. Stačilo by ich spropagovať a vysvetliť, na čo sú,“ doplnil Ľubomír Drahovský, analytik agentúry pre prieskum trhu Terno.

debata chyba