Aké baktérie striehnu na nebalenom pečive, ktoré môžu ľudia obchytať, a aké choroby spôsobujú?
Napríklad Salmonela enteritidis, ktorá spôsobuje salmonelózu, zlatý stafylokok, streptokoky skupiny A, ako aj ostatné črevné baktérie, ktoré vedú k hnačkovitým ochoreniam.
Aj keď je jeden „znečistený“ rožok hodený späť do koša s pečivom, môžu sa z neho nákaza preniesť na okolité rožky?
Áno. Pri nesprávnej nehygienickej manipulácii s pečivom môže dôjsť k takzvanej sekundárnej mikrobiálnej kontaminácii jednak pečiva, s ktorým bolo manipulované, a jednak medzi kusmi pečiva navzájom. Ku kontaminácii dochádza okamžite.
Sú podobné hygienické predpisy o nebalenom pečive uzákonené aj v iných európskych krajinách?
V Európskej únii je základnou legislatívou v oblasti hygieny potravín európske nariadenie o hygiene potravín. Okrem toho môžu členské štáty prijať špecifickú legislatívu, ktorá určité oblasti hygieny rieši podrobnejšie. Podľa našich informácií prísnejšie hygienické zásady o pečive boli uzákonené napríklad v Belgickom kráľovstve.